adscode
adscode

Yabancı Dil Öğretimi?..

Eğitimin genelinde olduğu gibi yabancı dilde de daha iyi öğretelim dedikçe daha da geriye gittik. Bu konuda en başarılı modellerden biri olan Anadolu liselerini adeta yok ettik. İkinci, üçüncü dili öğreteceğiz derken hiç öğretemez hale geldik. Çözüm?..

aguclu@milliyet.com.tr




Ailesinde yabancı dil kursuna başlamayan, başlamayı aklından geçirmeyen ya da yabancı bir okula girmek istemeyen yok gibidir. Peki ne kadarımız, başladığımız kursu bitiriyor, okulda okuduğu yabancı dili kullanır noktaya geliyor ya da hayalini kurduğu yabancı dili öğreniyor?..

 

Bu konuda herkesin bir hikayesi ayrı! Azim ve kararlılık varsa gerisi geliyor yoksa beyhude…

 

Diğer dersler bir yana, yabancı dil eğitimi konusunda çok başarılı olduğumuzu kimse söyleyemez. Siyasi çekişmeler nedeniyle, kendini kanıtlamış modellerimiz vardı, onları da yok ettik. Önce 8 yıllık kesintisiz temel eğitim deyip hazırlık sınıflarını kaldırdık, sonra da 4+4+4 adına Anadolu liselerinde yabancı dille eğitime son verdik!

 

5+1+3+3 sistemi hem kesintisiz 8 yıllık temel eğimden hem de 4+4+4’ten çok daha başarılıydı ama hâlâ bunu göremedik!

 

İmam hatip liselerinin orta bölümleri gibi Anadolu liseleri ile yabancı okulların orta bölümleri de yeniden açılmalıdır!

 

Yapılan yanlışı görmek için o dönemde, o okullardan mezun olanların dil seviyeleri ile bugünkü mezunları kıyaslamak yeter de artar!

 

Sınavla öğrenci alan okullar dışındaki diğer öğretim kurumlarında ise yabancı dil hep sorundu, sorun olmaya da devam ediyor. Yabancı dilde özellikle de İngilizce’de bir arpa boyu yol alamıyoruz.

 

İngilizce eğitim yapıyoruz diyen lise ve üniversitelerin pek çoğunun bırakın öğrenci ve mezunlarını, hocaları dil bilmiyor!

 

Anadolu liseleri tarih oldu, Almanca, Fransızca da zaten yok gibi. Peki nerede hata yapıyoruz? En azından sorunu tespit edebilsek!

 

Eğitimin genelinde sorun var ama yabancı dil konusu da çok önemli! Maalesef dünün gerisindeyiz! Fabrika ayarlarına dönüp ortaokul hazırlık sınıflarını yeniden düşünmekte sonsuz yarar var. İki yabancı dil derken tekini bile öğretemez noktaya geldik! Oysa dile en fazla ihtiyaç duyulan bir dönemdeyiz? Sınavlara harcanan emek ve para keşke dil öğrenmeye harcansa? Hiç olmazsa geriye bir dil kalır!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)