adscode
adscode

Yanlış Tercih, Yanlış Gelecek Demektir!

Yüz binlerce ailede şu günlerde konuşulan en güncel konu, üniversite tercihleri. Hangi üniversite, hangi fakülte, en önemlisi de hangi meslek? Oturulan ilde mi olsun, yoksa başka bir kentte mi? Devlet mi, vakıf mı, yurt dışı mı? Mezuniyette hangi üniversite mezunları ve mesleklerin iş bulma şansı daha yüksek?..

aguclu@milliyet.com.tr




Yurtlara başvuranların yarısı açıkta kaldığına göre, ya barınma sorunu ne olacak?

Ve daha neler, neler?

Tercih sıralaması yapılırken benzeri konuşmalar uzayıp gidiyor.

Bu arada zaman da giderek azalıyor.

Bunun için kafanızı daha fazla karıştırmadan şu "tercih belası"ndan bir an önce kurtulmanız gerekiyor.

Eğer siz de kararlıysanız, gelin ilk adımı bugün atalım:

Tercih sıralamasında önemli olanın herhangi bir fakülteye girmekten çok, severek okuyacağınız, severek yapacağınız bir mesleği kazandıracak bir yükseköğretim kurumuna yerleşmek olduğunu hatırlattıktan sonra altın kurallara geçelim:

* Tercih kılavuzunda öğrenim görebileceğiniz fakülteleri hiçbir kısıtlama koymadan bir bir belirleyin.

* Kazandığınızda, bir kez daha sınava girmeyi düşündüklerinizi liste dışı bırakın. Yoksa gelecekyılki kazanma şansınızı şimdiden sıfıra indirmiş olursunuz.

* Belirlediğiniz fakülte ve yüksekokulları puan türlerine göre ayırın.

* Elemeden geriye kalanları bu kez de illere göre sıralayın. Öncelikle okumak istediğiniz ildeki fakülteleri öne alacak şekilde yeni bir düzenleme yapın.

* Evet şimdi de kalanları devlet ve vakıflar diye ikiye ayırın.

* Sanıyorum, geriye kalanların sayısı 5 ile 25 - 30 arasında değişiyordur. Sayı 24’ün üzerindeyse azaltın! Ve işte en önemli karar aşaması...

* Sıralamada puan mı, yüzdelik sıra mı, yoksa ilgi ve yetenek mi daha önemli? En fazla sorulan bu sorunun tartışmasız yanıtı: Kesinlikle ilgi ve yeteneğiniz doğrultusunda bir ömür boyu severek taşıyacağınız bir üniversite rozeti ve keyifle yapacağınız bir meslek olmalıdır.

* Bu aşamada şu soruyu kendinize sorun: Hiçbir ön koşul olmasaydı listedeki fakültelerden hangisinde okurdum? A fakültesi diyorsanız, onu birinci sıraya alın. "Eğer o olmasaydı hangisi olurdu?" sorusunun cevabını da ikinci ve sonraki sıralara koyarak tercih listenizi tamamlayın.

* Peki puanın, sıranın hiç mi önemi yok? Elbette önemli. Ama kesinlikle istek sırasının önüne geçmemeli. Örneğin şu anda öğretmenlik yapan on binlerce tıp, mühendislik, iktisat, işletme, hukuk mezunu, bu fakülteleri puanı yüksek diye üste yazıp kazanmışlar ve bitirmişler. Ama gönüllerinde öğretmenlik yattığı için şimdi öğretmenlik yapıyorlar. Ya da öğretmen olmak için çaba harcıyorlar...

Bu konuyu yazmaya devam edeceğiz. Siz de bu arada bol bol beyin jimnastiği yapın. Ayrıca, sakın ha mesleklerin bugünkü popülaritelerine kanmayın!

15, 20 yıl öncesinin gözde mesleklerinin bugün yüzüne bakan yok!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)