adscode
adscode

Yapay zekâ insanlığın sonu olabilir mi?

İnsanlardan çok daha hızlı düşünen ve dur durak bilmeyen yapay zekanın ileride tıpkı atom teknolojisinde olduğu gibi çok farklı amaçlar için de kullanılabileceğine dikkat çekiyorlar.

aguclu@milliyet.com.tr




 

Dünyanın en önemli tartışma konularından birisi de yapay zeka. Bu yöndeki çalışmalara hemen son verilmesini isteyenler, devam etmesi halinde insanlığın sonu olabileceği inancındalar. Peki bu mümkün mü? İddialar ciddi hem de çok ciddi. 

Yapay zekanın yaratıcı ve geliştiricileri, karşı çıkanların bu teknolojiyi üretmekte geri kalanlar olduğunu ve yapılan tüm çalışmaların insanların yaşamını daha da iyileştirmeye yönelik olduğunu iddia etseler de özellikle bilim insanları gelişmelerden çok rahatsız. 

İnsanlardan çok daha hızlı düşünen ve dur durak bilmeyen yapay zekanın ileride tıpkı atom teknolojisinde olduğu gibi çok farklı amaçlar için de kullanılabileceğine dikkat çekiyorlar. 

Bu mümkün mü? 

Tarihte pek çok örneği gördük. Hollywood’da da konuya ele alan pek çok filim var. Hollywood senaristlerinin özellikle teknolojiye ilişkin fütürist çalışmalarda ne söyledilerse çıktığına çok şahit olduk. Umarız bu kez, bu konuda yanılırlar… 

Yapay zekaya karşı çıkanlar bu “tehlikeli gidişata” dünya genelinde top yekün bir tepki gösterilmesini istiyorlar ama çok zor. 

Kontrol altına alınması ya da yasaklanması da, diğer yasaklı ürünlere bakıldığında bir o kadar imkansız. 

Beynimiz öylesine inanılmaz yeteneklere sahip ki, kendi geliştirdiği ürünün, kendisini yok etmesine asla izin vermez diye düşünenlerimiz de çok fazla ama sosyal medya ile gelinen son nokta ortada. 

“Önce konuşma, sonra yazma, şimdi de düşünme konusunda tembelleştiriliyoruz. Hayvanlardan sonra yakında hepimize de birer çip takılır” endişesi yaşayanlar haklı mı, haksız mı? Haksızlarsa güler geçeriz, peki ya haklı çıkarlarsa?.. 

Bakalım daha neler göreceğiz...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)