adscode
adscode

Yatay Geçiş Fırsatçılığı!..

Yatay ve dikey geçişlerde YÖK'ün çok katı kuralları var. Bu yüzden çok eleştiriliyor. İstismar edeni çok olduğu için haksız da sayılmaz.  Peki bu herkesi aynı kefeye koymayı gerektirir mi? Daha da önemlisi haklı, haksız ayrımı ne kadar adil yapılıyor ve pandemi süreci yeni fırsatçılar yaratır mı?..

aguclu@milliyet.com.tr




YÖK, yurtdışındaki öğrencilerimizin mağduriyetini önlemek için bir karar aldı.
Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk 1000'e giren öğrencilere yatay geçiş olanağı sağladı. 
Dışarıdan bakıldığında doğru bir karar gibi görünüyor. Oysa çok farklı uygulamalar söz konusu!
Bu hep vardı, YÖK hep dikkatliydi ama görünen o ki, fırsatçılar hiç boş durmuyor!
İşte bir Profesör Hocamızın bu konudaki paylaşım:
 
"Sayın Güçlü
 
Eğitim konusundaki duyarlılığınız dolayısıyla bir konuyu sizinle paylaşmak istedim.
 
Bildiğiniz gibi pandemi dolayısıyla YÖK tarafından yatay geçiş imkanları arttırıldı. Bunlardan biri de "Yurrtdışında ilk 1000 içine giren üniversitelerden gelecek olan öğrenciler" için ayrılan kontejanlar.
 
Bu konu maalesef ciddi bir haksızlığa kapı aralamaktadır. Türkiye'de girdiği üniversite sınavında 2 yıllık bir okulu dahi kazanamayacak konumda olan kimi öğrenciler, belki de hiç yurtdışına çıkmadan online kayıt yaptırarak adı sanı duyulmamış, hiçbir özelliği olmayan üniversitelere kayıt yapıp sonra Türkiye'deki üniversitelere geçmek istemekte ve maalesef bu geçişlerin önüne geçilememektedir.
 
Bu durum ciddi bir adaletsizliğe yol açmaktadır. Ülkemizde bunlardan kat kat daha fazla puan alan öğrenciler bir yere yerleştirilemezken bunlar kapısının önünden dahi geçemeyecekleri Türkiye'nin saygın üniversitelerine rahatlıkla kayıt yaptırabilmektedirler.
 
Bu işlemin iptalinin gerekli olduğunu düşünüyorum."
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)