adscode
adscode

YÖK, Diplomalı İşsizliği Nihayet Gündemine Aldı!

Üniversitelerin ülkedeki en önemli güçlerden birisi olduğuna dikkat çeken YÖK Başkanı Özvar’dan önemli açıklamalar var. Çok geç kalınsa da işsizlik ve istihdam konusunda yapılması gerekenleri sıralamış. Hiç yoktan iyidir.

aguclu@milliyet.com.tr




Prof. Özvar, eğitim/istihdam ilişkisi, araştırma üniversiteleri ve üniversitelerin tanıtım için öğrencilerin ayağına gitmeleri gerektiği konusunda hangi tespitlerde bulunmuş gelin önce ona bir göz atalım:

 

. Üniversite veya genel anlamda eğitim-istihdam ilişkisi, benim YÖK Başkanlığım dönemimde sürekli gündemde yer alacaktır. . Üniversitelerimizle alakalı bir istihdam endeksi olacak.

 

. Hocalarımızın ve üniversitelerimizin, mezunlarını mutlaka takip etmeleri gerektiğine inanıyorum.

 

. Bunun için gerek mezunlar ofisinin, gerekse burada kullanılan yazılım yöntemlerinin çok dikkatli bir şekilde tetkik edilerek gözden geçirilmesini, hatta geriye doğru takibinin bir an önce başlaması gerektiğini düşünüyorum.

 

. Çok küçük değişiklikler, üniversitelerin mezunlarını takip etmesine vesile olacaktır.

 

. Rektör hocalarımız dönemlere göre mezun endeksleri tutsa, istihdam oranlarını açıklasa, bunu program program duyursa, emin olun o bölümlere dair sınava girecek öğrenciler nezdinde çok olumlu katkısı olur.

 

. Yüksek puanlarla alınan program sayısı arttıkça, araştırma üniversitelerinin kapasitesi de artar. Bunun için devlet üniversitesi yöneticilerinin liselerde çalışma yapması lazım.

 

. Artık centilmenlik ve adalete dayalı rekabet kuralları geçerlidir. Bu konuda ne kadar yüksek puanlı öğrenciyi biz üniversitelerimize çekersek, o üniversitenin araştırma üniversitesi kapasitesi de artar.

 

. Fakülte ve bölüm düzeyinde planlama gerekiyor. Bölüm kendi öğrencisini seçebilecek şekilde bir tanıtım faaliyeti içerisinde olmalıdır.

 

. Üniversitelerimizin itibarını ve marka değerini yükseltmek hepimizin üzerine düşen sorumluluktur…

 

Erol Hoca’nın hayallerine katılmamak mümkün değil ama bunu kamuoyu adına üniversitelerden isteyecek ve takibini yapacak olan da bizzat Başkanı olduğu kurum.

 

Bugüne kadar neden yapılmadı sorusuna takılıp kalmamak gerekir. Kaldı ki, yeni öğretim yılının açılışında dile getirdiği gibi üniversite mezunlarının istihdamı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da gündeminde…

 

Rektörlerimiz, kendilerini o makama atayan ve yükseköğretimin dolayısıyla da gençlerimizin geleceğine yön vermesi beklenen kurumların bu dileğini, umarız bir an önce dikkate alırlar..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Yarına hazır mıyız?
Beklentiler?