adscode
adscode

YÖK ve ÖSYM Başarı Destanı Yazdık Diyor Ama 57 Bin Kontenjan Boş!

Üniversite sınav sonuçları nihayet açıklandı. Sevinen çok ama üzülen daha çok. Kazananları tebrik ediyor, kazanamayanlara sabır diliyoruz. Ek yerleştirmede 100 bine yakın yeni şans söz konusu!

aguclu@milliyet.com.tr




 

YÖK/ÖSYM doluluk oranlarında destan yazdık diyor ama kapıda 2.5 milyon aday varken,57 bin kontenjan boş kaldı!

Kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla birlikte bu sayı 100 bine çıkarsa şaşırtıcı olmaz!

Bu mu “sosyal adalet ve fırsat eşitliği” sağlayan sınav?

 

Belli ki puanlar uçmuş!

15 bine 25 binlik yer gelenler,

29 binle 37 bininci sıradaki yere, 10 binle 13 bine giremeyenler var!

Taban puan ve sıralamalar neden açıklanmıyor?..

Tüm sayısal veriler açıklansın

 

Sistem aşırı yüklenmeden tıkandı ama açılır, sakin olun...

 
 
En başarılı liseler yine Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri oldu ama yine de mezunların yarısı 4 yıllık fakültelere giremedi!
657 bin anadolu lisesi mezunundan 183 bini, 
181 bin kolej mezunundan 61 bini,
238 bin imam hatip mezunundan ancak 39 bini lisans bölümlerini kazanabildi!
 
YÖK'ün Değerlendirmesi ve Düşündürdükleri?

Üniversite tercihi yapacak adayların daha bilinçli karar vermesini sağlamak amacıyla 2016 yılında hizmete açtığımız YÖK Atlas, her yıl olduğu gibi bu tercih döneminde de adaylar ve rehberlik hizmeti verenler tarafından yoğun bir şekilde kullanıldı

 

1- 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarına ilişkin yaptığımız verilere dayalı analiz ve değerlendirmeler sonucunda hazırladığımız raporu kamuoyu ile paylaştık

 
Ama görünen o ki çok da fazla bir işe yaramadı, keşke artı eksi öngörülere de yer verilseydi!

 

2- Raporda da görüleceği üzere, “Yeni YÖK” olarak ilk kez 2018 yılında uygulamaya başlattığımız YKS’nin kurgusundaki sağlamlık ve popülizmden uzak rasyonel kontenjan planlaması bu yılki yerleştirme sonuçlarında da olumlu sonuçlar üretti.

 
Eğer şu denilmek isteniyorsa doğru:
YÖK, kontenjanları belirlerken eskisinden daha az hata yapıyor!

 

3- Bu yıl da geçen yıl gibi, Devlet, Vakıf, KKTC üniversitelerimizde, lisans, önlisans, örgün, açıköğretim programlarımızda, bütün başlıklarda ve kategorilerde “doluluk oranları” önemli kabul edilecek bir düzeyde artmıştır.

 

(57 bin boş kontenjan demek ki hiç bir şey ifade etmiyor. Önceki yıllarda çok mu daha fazlaydı? Gerekçeleri neler?)

 

4- 2020 YKS Yerleştirme sonuçları kamuoyu önünde daha önce beyan ettiğimiz hedeflere tam olarak uygunluk göstermektedir. Bizleri gururlandıran bu başarının arkasında veriye dayalı bilimsel zeminde sürdürülen büyük bir gayret, tecrübe, liyakat ve ehliyet anlayışı vardır.

 
(YKS Türkiye ortalamalarına bir kez daha göz atmakta atmakta yarar var. 100 üzerinden 50 alamayan üniversiteye giremez denilse, kazananların da üçte ikisi açıkta kalırdı!)

 

5- "Yeni YÖK" artık günlük rutin işlerden ziyade üst düzey planlama ve projelere, yükseköğretim politikalarına yönelmektedir. Bu olumlu tablodan da cesaret alarak inşallah önümüzdeki günlerde yine "kalite" odaklı, yine "cesaretli" ve yine "kararlı" yeni adımlar atacağız.

 

Önümüzdeki 20, 25 yılında bugünkü mesleklerin yüzde 70'inin yok olacağı söyleniyor, peki YÖK bu konuda ne yapıyor? Üniversite mezunlarının, öğrenim gördükleri alanlarda iş bulma oranları kaç?

 

 

6- Sıra dışı ve zor şartlar altında bu sınavı gerçekleştiren ÖSYM’nin bütün yetkililerine teşekkür ederim. Öğrencilerimiz için sonuçların hayırlı olmasını diliyorum.

 
Evet zor bir dönemde, zor bir sınav gerçekleştirildi, bu konuda YÖK'ü de ÖSYM'yi de kutlamak gerekir. Ötelenseydi daha can sıkıcı olabilirdi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)