adscode
adscode

Yurt ve Kurslar, Açık mı, Kapalı mı?

Tüm eğitim faaliyetleri, bazı minik istisnalar hariç tümüyle durduruldu. Yurt ve ve kursların da bu kapsam çerçevesinde kapalı olmaları gerekiyor. Ancak gelen duyumlar çok farklı yönde. Yaşananların bir kısmı TBMM’ye de yansıdı! Görünen o ki Devletin aldığı kararları delmeyi marifet sayanlar var!..

aguclu@milliyet.com.tr




Bazı kurslar, ödev kontrolü adı altında, kapılarını, düzenli olarak  öğrencilerine sonuna kadar açıyor bazıları da yurtlara yönelik yasakları adeta göz ardı ediyor.

 

Soru Önergesi



CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, yurtlar konusunun açıklığa kavuşması için TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.  


Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından cevaplandırılması istenen önergenin gerekçesi ve sorular şöyle:                                                                 

“Covid-19 pandemisi tedbirleri kapsamında yükseköğretim kurumlarında yüz yüze eğitime ara verilmiş, sözü geçen tedbirler gereğince öğrenci yurtları da kapatılmıştır. Süreçte vakıflara ait ve özel yurtların bazılarının yasaklara aykırı olarak öğrenci kabul ettiği, denetlemelerde öğrencilerin saklandığına ilişkin haberler kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştır. Yasakları ihlal eden yurtların öğrenciler tarafından resmi makamlara ihbar edilmesine rağmen herhangi bir işlem yapılmadığı ve sözü geçen yurtların açık olduğu bilgisinin gizli tutulması amacıyla talimatnameler hazırladığı yönündeki iddialar endişe vericidir. Salgına karşı yürütülen mücadelenin başarıya ulaşması ancak ayrım yapılmaksızın her alan ve kurumda aynı tedbirlerin kararlılıkla devam ettirilmesi ile mümkün olabilecektir. Bu zor dönemde salgın önlemleri konusunda oluşacak her boşluk yeni can kayıplarına yol açmaktadır. 


       Bu bilgiler ışığında:
1. Covid-19 salgını tedbirlerine rağmen öğrenci kabul ettiği ve denetimlerde öğrencileri sakladığı iddia edilen yurt hangisidir? Sözü geçen iddialar doğru mudur? Doğru ise bu öğrenci yurduna ilişkin başlatılan resmi işlemleri açıklar mısınız? 
2. Salgın tedbirleri kapsamında öğrenci yurtlarının kapatılmasının ardından önlemlere aykırı olarak öğrenci kabul eden özel ve vakıf yurtlarının sayısını illere göre açıklar mısınız?
3. Salgın tedbirleri kapsamında kapalı olması gereken özel ve vakıf yurtlarının önlemlere aykırı olarak kabul ettiği öğrencilerin sayısını illere göre açıklar mısınız? 
4. Salgın tedbirleri kapsamında kapalı olması gereken özel ve vakıf yurtlarının öğrenci kabul ettiğine yönelik kaç ihbar alınmıştır? Sözü geçen ihbarlar sonucunda yapılan denetlemeleri ve bünyesinde aykırılık tespit edilen öğrenci yurtlarının sayısını açıklar mısınız? 
5. Salgın sürecinde öğrenci yurtlarında yapılan denetlemelerin sayısını illere göre açıklar mısınız?..”



Kurslar Açık mı Kapalı mı? 


Kurslar konusunda ise hemen yerden, yasakları delmeye yönelik münferit  girişimler olduğu iddiaları geliyor. Bu konuda en büyük tepkiyi de alınan kararlara harfiyen uyan diğer kurslar gösteriyor…

İşte bu yöndeki tepkilerden bazıları:


“Bir kurs merkezinde öğretmenim size gönderdiğim yerel gazetemizin haberinde di dile getirildiği gibi burada sabah saat 08.00'den başlayarak saat 17.00-18.00'e kadar büyüklü küçüklü öğrenciler ders çalışmaya gidiyor.

 

Hiçbir şekilde bir kontrol yapılmıyor ve gerek ortaokul öğrencileri, gerek lise öğrencileri, gerekse de TYT'ye hazırlanan mezun öğrenciler, bu kütüphaneyi aktif bir şekilde kullanıyor.

 

Devlet kendi koyduğu kuralı, kanunu çiğniyor ancak mesele kurs merkezleri yani özel sektör olunca hiçbir şekilde öğrencilerin kuruma girmesine izin verilmiyor ve çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kalabiliyoruz.

 

Sizden ricam  bu konuyu gündeme getirip  az da olsa sesimizin duyulmasına katkıda bulunmanız. Bizim ricamız diğer öğrencilerin de yasal saatlerde kuruma gelmelerine izin verilmesi ve öğrencilerimizle rehberlik çalışmalarımızı yerine getirmemize olanak sağlanması. İyi çalışmalar…”

 

Kafalar gerçekten çok karışık. Hep birlikte kurallara uyalım yerine bize de izin verilsin mantığı, alınan kararları zaafa uğratmanın ötesinde bir işe yaramaz!.

 

Ya kısıtlamalar resmi olarak kalkmalı ya da harfiyen uyulmalı, yoksa işler daha da çığrından çıkabilir!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?