adscode
adscode

Bir Varmış Bir Yokmuş, Bir Zamanlar Bir FATİH Projesi Varmış…

Üzerine masallar, hikayeler, şiirler, şarkılar yazılacak kadar övgüye mazhar kılınmış bir projeydi FATİH Projesi.

alaaddindincer@egitimajansi.com




2010 yılında gündeme taşındığında “21.Yüz yılda Türkiye’yi kurtaracak çağın eğitim projesi” olarak sunulmuştu topluma. Dönemin Başbakanı ilk dağıtımın yapıldığı 2012 yılında Sabahattin Zaim Anadolu Lisesinde yaptığı konuşmada ”Tarihi bir an yaşıyoruz” söylemi ile başlamıştı açıklamasına. Açıklamalarının devamında Başbakan Erdoğan, şöyle konuşmuştu: ”Bugün, burada, milli eğitim adına gerçekten tarihi bir anı yaşıyoruz. Fatih Projesi ile eğitim ve öğretimin metodunu ve çehresini köklü bir şekilde değiştiriyor, modernleştiriyor, yaşadığımız çağın gereklerini ve imkanlarını artık sınıflara taşıyoruz. Fatih Projesi ile eğitimin anlamı değişiyor.

 

FATİH Projesi ile okulun, sınıfın, kara tahtanın, öğretmenin ve öğrencinin işlevleri, eğitimdeki konumları çok köklü şekilde değişiyor. Bugün, burada, sadece Türk milli eğitim sisteminde değil, küresel ölçekte yeni bir dönemi başlatıyor, bir çığır açıyoruz, zira şu anda tüm dünyanın gözleri Türkiye’mizin üzerinde. Şu anda dünyanın birçok ülkesi, Fatih Projesi’ni çok yakından takip ediyor. Türkiye’de bugün başlatılan Fatih Projesi dünyada örnek olarak gösteriliyor, örnek alınıyor. Şunu hiç abartmadan ifade etmek istiyorum: Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethederek, karanlık bir çağa, Orta Çağ’a son vermiş, Yeni Çağ’ı, yeni bir çağı başlatmıştı. İşte biz de bugün Fatih Projesi ile sadece eğitim sisteminde değil, eğitimin etkilediği her alanda bir çağı kapatıyor, yeni bir çağı, bilgi çağını, bilgi teknolojileri çağını hep birlikte buradan açıyoruz.”

 

Aynı törende dönemin Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ”Eğitimde yeni safha” Eğitimde yeni bir safhaya girildiğine dikkati çekerek, ”Bugünden itibaren bilgi dünyasına yepyeni bir yolculuk başlıyor” dedi. Projenin yurt geneline yayılmasıyla Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşmesinde büyük katkı sağlanacağını ifade eden Bakan Dinçer, bilgi toplumlarının sadece teknolojiyi çok iyi kullanan insanlardan değil, demokratik ve insani değerleri özümseyen insanlardan da oluştuğunu söyledi. Bakan Dinçer, şunları kaydetti: ”Hata yaptığında özür dilemek, karşısındakine ‘haklısın’ demek, teşekkür etmek, incelik ve nezaketle davranmak, birbirine saygı duymak, hoşgörülü olmak gibi değerler insanı insan kılar. İlk bakışta, basit gibi gözükse de sonuçları bakımından önemli olan bu değerleri öğrencilere kazandırmak için öğretmenlerimizin gösterdiği çaba, eğitim ve öğrenimin temelini oluşturuyor.” Eğitimin artık geleneksel okul anlayışında olduğu gibi dört duvar arasında, durağan ve toplumdan kopuk olmadığını belirten Bakan Dinçer, şunları söyledi: ”Aksine toplumla iç içe, toplumla bütünleşmiş olarak değişim ve gelişime açık dinamik bir süreç olma durumundadır. Daha önce başladığımız, ‘Okullar Hayat Olsun’ projesi ile Fatih Projesi, bizlere bu süreci yönetmemizin ve geliştirmemizin imkanlarını sunuyor. Bu imkanları sizlerin bilgi ve iletişim teknolojilerini aktif olarak kullanılabilen bilgi çağı becerilerini kazanmış, yenilikçi, girişimci bireyler olarak yetişmeniz için seferber ediyoruz. 52 okulumuzda başlattığımız proje ile 17 ilimize öğrencilerimiz, akıllı tahta ile tablet bilgisayarlarla ve z-kitap ile buluşuyor. Fatih Projesi, donanım ve yazılımdan, eğitsel e-içeriğe, öğretmen kılavuzu kitaplarından, hizmet içi eğitime ve her şeyden önemlisi güvenli internet kullanımı bileşenlerinden oluşuyor.”

 

Her iki yaklaşımda teknoloji ile ilgili ifade edilenler doğru ve olması  gerekenleri ortaya koymaktaydı.Ancak olmadı bu konuda da bir hüsran yaşandı. Bütün sınıflar akıllı tahtaya, öğretmen ve öğrenciler 10.6 milyon tablet bilgisayara kavuşacaktı dört yılın sonunda.Ancak 8 yılın sonunda geldiğimiz nokta 1 milyon 437 bin tabletin dağıtımının ötesine geçmeyen,öteye geçmek bir yana tablet bilgisayardan vaz geçip normal bilgisayara dönülmesine karar verilen yeni bir aşamayı yaşatıyor bize. Aradan geçen 8 yılda 4 Bakan gitti 5’incisi geldi.İşin ilginç yanı ne oluyor? Neden olmuyor? Bu proje niçin yürümüyor? Tıkanma nerede?Yapılan ihaleler ne durumda?Dağıtılan tabletlere ne oldu?  Diye de soran olmadı.Yapanın yaptığı,ihaleleri kapanların kaptığı,tabletleri alanların aldığı yanına kar kaldı. 

Eğer başarılabilinirse bu yıl okullar açıldığında 5 ve 9’uncu sınıflara 2 milyon 700 bin bilgisayar dağıtılacak. Şu ana kadar dağıtımı yapılacağı söylenen ve 500 milyon lira kaynak ayrılan bilgisayarların akıbetine ilişkin herhangi bir açıklamaya rastlamış değiliz. O nedenle “bir varmış bir yokmuş bir zamanlar bir FATİH Projesi  varmış” başlığını atarak başladık bu bölümü yazmaya. Eminim bizim kadar 2 milyon 700 bin öğrenci de merakla bekliyordur bilgisayaralarına kavyşaacağı günü.Bilgisyar bekleyenler haklı olarak, yoksa bilgisayarlarda mı tasarruf seti içine alındı? sorusunu  sormaya başlayacaklar. Bakanlığın  bir açıklama yaparak konuya ilişkin oluşan tereddütleri gidermesi gerekiyor.              


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)