adscode
adscode

KORONA GÜNLERİ VE SAĞLIK BİLİNCİ

 “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi   Olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi”

ikegitmeni@hotmail.com




Kanûnî Sultan Süleyman’ın yukarıdaki beyiti, lise sağlık bilgisi dersi kitaplarının birçoğunda, sağlık kavramının tanımı ve önemi vurgulamak için yer verilmiştir. Kanûnî Sultan Süleyman bu beyitiyle, “halk arasında devlet kadar itibarlı bir başka şey yoktur ama dünyada bir nefeslik sıhhat gibi saadet ve zenginlik olmaz.” demektedir. Korona virüs salgını bizlere, sağlıklı yaşamın ve sağlık bilgisi kurallarının önemini hatırlatmış oldu. Peki, sağlık bilgisi kurallarını yeterince önemsiyor muyuz? Liselerdeki sağlık bilgisi dersinin gerekliliğini biliyor muyuz?

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Corona virüsü ya da diğer adıyla Covid-19 salgınını pandemi ilan etti. Pandemi ya da epidimi kavramları son günlerde çok sık telafuz edilmektedir. Peki, epidemi ve pandemi nedir? Epidemi, salgın hastalıklar için kullanılan genel kavramdır. Pandemi ise bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen genel addır.

 

Dünya Sağlık Örgütünün “Pandemi” ilanından sonra ülkemizde okulların tatil edilmesi yerinde ve gerekli bir karardır. Bu konuda toplumun tüm katmanlarının gerekli önlem ve tedbirleri alması gerekmektedir. Tatilin ilk günlerinde öğrenciler tatil havası içinde AVM gibi toplu yerlerde dolaşmış olsalar da basın yayın kuruluşlarında toplu yerlerde bulunmanın riskleri anlatıldıkça yavaş yavaş toplu yerlerde dolaşan öğrenci sayısının düşeceği düşünülmektedir. Ancak, sosyal medya da görülen bazı paylaşımlar, toplumun belli kesimlerinin korona ile ilgili işin boyutlarının farkında olmadığını göstermektedir. Sosyal medyada düğün dernek gibi bazı organizasyonların paylaşımları bu konuda toplum olarak daha fazla bilgilendirmeye ihtiyaç olduğumuzu göstermektedir. Doğru bilgilendirme çok önemlidir. Sosyal medyada Covid-19 ile ilgili dezenformasyon da çok fazla bulunmaktadır. Bir kesim sürekli felaket tellallığı yaparken, bir kesimde işi hafife almaktadır. Bu nedenle, doğru bilgi çok önemlidir. Toplumun tüm katmanlarının doğru bilgilendirilmesi ve yapılması gerekenlerin toplumun tüm kesimleri tarafından eksiksiz yapılması gerekmektedir. Bu konuda sağlık bilincinin önemi ve gerekliliğini kavramakta yarar vardır.

 

Basın yayın kuruluşlarında en temel hijyen kuralı olan el yıkama hijyeni ile ilgili bilgiler verilmektedir. El hijyeniyle ilgili televizyonlarda kamu spotları yayımlanmaktadır. Televizyon haber kanallarında her zaman olduğu gibi belirli gazeteciler korona virüsü konusunu tartışmaktadır. Politik konularda aynı gazeteciler, eğitim konusunda aynı gazeteciler, sağlık konusunda aynı gazeteciler… Gazetecilerin çok yönlü olmaları, birikimli olmaları toplum adına sevindirici bir durum ancak, sağlık konusu olunca konun uzmanlarının tartışması daha doğru olmaz mı? Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarla ilgili tatil kararının alındığı akşam bir televizyon kanalında; gazetecilerin uzaktan eğitim ve eğitim teknolojileriyle ilgili açıklamaları hayli düşündürücüydü... Haber programını izlediğimde acaba eğitim teknolojileri alanında hiç mi uzman yoktu diye düşünemeden edemedim. Eğitim konusunu eğitimciler, sağlık konusunu sağlıkçılar, tarım konusunu ziraatciler konuşmazsa, tartışılan alanların ya da konuların teknik boyutlarının açıklanmasıyla ilgili bilgilendirme sorunlu olabilir. Televizyon kanalları konun uzmanlarını davet etmeli ve doğru bilgilendirme yapılmalıdırlar.  Haber kanallarındaki gazetecilerin habercilik ve gazetecilik birikimlerine saygı duyuyoruz ancak, konu sağlık ya da eğitim olunca uzmanların konuşması doğru bilgilendirme açısından çok önemlidir. Bilgilendirme doğru yapılmadığı zaman; ya umursamazlık ya da panik olur ki, iki davranış biçimi de çok tehlikelidir.

 

Korona virüs bizlere, sağlık bilinicinin önemini bir kez daha hatırlatmış oldu. Toplumda sağlık bilinci, eğitim ile sağlanır. Eğitim programları hazırlanırken, eğitim programcıları arasından sık sık sağlık dersinin gerekliliği konusunda tartışmalar yaşanır.  Milli Eğitim Bakanlığının yeni lise modelinde sağlık bilgisi dersi, zorunlu dersler arasına yer almamaktadır. Bu konuda biyoloji dersi öğretmenleri sağlık bilgisi dersinin zorunlu ders kapsamından çıkarılmasının doğru olmadığını ifade etmiş olsalar da görüşleri yeni lise programlarına yansımadı. Proje okullarına dönüşen mesleki ve teknik Anadolu liselerinin haftalık ders çizelgelerinde de sağlık bilgisi dersi çıkarılmıştır. Özellikle turizm alanında eğitim veren, proje kapsamına alınan mesleki ve teknik Anadolu liselerinde sağlık bilgisi dersi daha da önemlidir. Yiyecek içecek hizmetlerinin de bulunduğu bu okullarda da sağlık bilgisi dersi haftalık ders çizelgelerinden çıkarılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı yeni lise modelindeki zorunlu derslerle ilgili çalışmayı tekrar gözden geçirerek, sağlık bilgisi dersini 9. Sınıfın zorunlu dersleri arasına alması isabetli olacaktır. Sağlık bilgisi dersi, toplumda sağlık bilincinin gelişmesinde önemli katkı sağlayacaktır.

 

Dünyada Covid-19 nedeniyle yaşanan pandemi her şeyi etkilemektedir. Korona günleri birçok yönden dünya tarihinde önemli bir dönüm noktası olacaktır. Dünyadaki tüm ülkelerin yaşadığı bu zor günleri en az hasarla atlatmak için sağlık ile ilgili doğru bilgilendirme çok önemlidir. Toplumsal birlik ve beraberliği bozmadan konun uzmanlarının verdiği doğru bilgileri ve yönergeleri uygulamak gerekmektedir.

 

Sonuç olarak, korona günleri bizlere toplumsal sağlık bilincinin önemini bir kez daha hatırlatmış oldu. Kanuni Sultan Süleyman’ın şiirini şarkıya uyarlayan Barış Manço’nun; 

“Han senin hamam senin konaklar senin
Tarla senin çiftlik senin bağ bostan senin
Diyelim ki dünya malı tümünden senin
Ağız tadıyla yersen bir şey elbette
Sağlığın nasıl gülüm sen ondan haber ver…”

Sözleri sağlığın önemini ve gereğini ne güzel anlatmaktadır. En değerli hazinemiz olan çocuklarımızda ve gelecek nesillerde sağlık bilincinin gelişmesi için sağlık eğitimi çok önemlidir. Geleceği aydınlık, yarınları umut dolu bir nesil için, “ÖNCELİĞİMİZ EĞİTİM”…

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)