adscode
adscode

Lise Kontenjanları, Yerleştirmeler, Yağız Arkadaş ve Diğerleri

bpelister@hotmail.com




Ekonomideki problemlere Merkez Bankası nasıl elindeki tüm enstrümanlarla müdahale ediyorsa,   M.E. B’ da ülkemizdeki Eğitim hayatında çıkacak olan tüm problemlere, sıkıntılara elindeki tüm enstrümanlarla müdahale edecek olan kurumların başında geliyor.

Çünkü Milli Eğitimimize ait tüm karar ve tasarrufların dışında, tüm veri ve bilgilere ilk elden sahip tek kurum kendisi.  (Okul sayıları, öğretmen sayıları, derslik sayıları, öğrenci başarıları, anketler ).

 İkincisi Eğitim hayatının akışını değiştirecek olan tüm yetkiler de onda; en basitinden okulları sabahçı ya da öğlenci yapmaktan tutun, türlerini, alanlarını belirleme ve değiştirmeye kadar.

İşte günlerden beri M.E. B ‘ten bu yerleştirmelerle ile ilgili anlık dokunuşlar geliyor, bunlardan bazıları;

Büyükşehirlerde Lise kontenjanlarının arttırılması, bazı ilçelerde ikili eğitim, okul türlerinde yapılan değişiklikler.

Ama kamuoyunda ortaya çıkan memnuniyetsizliğin ve endişenin asıl sebebi işte bu anlık günlük alınan kararlarlarla işlerin yoluna sokulma gayreti.

Ama bizlerinde inanmak istediği bu alınan kararlarla bu sene İlk defa uygulanan Liselere Giriş Sınavının yerleştirme işlemlerinde kargaşa çıkmaması için  M.E.B ‘nın tüm tedbirleri aldığı ve almakta olduğudur.

Gönlümüzden geçen tabii ki daha rahat bir Tercih dönemi idi, ama madem oyunun kuralları bu şekilde o zaman enerji ve motivasyonumuz bozacak düşünce ve eylemelere girmeden realiteye göre hareket etmekten başka çaremiz yok.

 İş başa düşüyor bunu çok iyi bilelim.

Biz koşturacağız, biz sabredeceğiz, bu Tercih dönemini sorarak, araştırarak, uzmanlara danışarak kısacası öğrencimizin geleceğine vakit ayırarak geçireceğiz.

Veli ve öğrencilerimiz bilhassa sınavla girilen bölümlerde  ‘’ tercih makasını’’ çok iyi tutacaklar, yerel yerleştirmede ise en yakın yerleri yazarak avantaj elde etmeye çalışacaklar, Nakil dönemlerini de pür dikkat olup süreci takip edecekler.

          Yağız Diğerleri…

Atak, proje üreten gençlerimizin hikâyeleri bizleri hep heyecanlandırır. İşte geçen gün Yağız kardeşimizden aldığım bir mail de o hikâyelerden birine ait. Sizlerinde katkı sağlayacağını ümit ediyorum,

Bilgin Bey merhabalar ben Yağız,

 

Uzun bir zamandır yazılarınızı ilgi ile takip ediyor ve eğitim alanındaki yazdığınız yazıları elimden geldiğince okumaya çalışıyorum.

Bildiğiniz üzere her yıl 2.5 milyona yakın lise öğrencisi üniversite sınavına giriyor ve yalnızca 1 milyonu üniversite tercihi yapıp yerleşiyor. 

Biz de bu sorunu ele alarak bir site kurmaya karar verdik. Öğrenciler neden tercih yapmıyor, ya da yaptığı tercihlerden mutlu mu, değillerse yen bir tercih yapmayı düşünüyorlar mı? gibi sorulara cevap arayarak aslında bu sıkıntıya bir çözüm getirebileceğimizi düşünüp hangiuniversitehangibolum.com'u iki genç girişimci olarak kurmaya karar verdik.

Asıl amacımız üniversitede okuyan bölüm öğrencisi ile tercih yapacak lise öğrencisini bir platform üzerinde buluşturmaktı. Peki bu platformda ne yapıyoruz size kısaca bundan da bahsediyim. 

Yaptığımız araştırmalar doğrultusunda öğrencilerin gidecekleri bölümü ve üniversiteleri hiç tanımadan, belki de yeteneklerini ve ilgi alanlarını keşfedemeden seçtiklerini gördük. Bu doğrultuda ulaşabildiğimiz kadar üniversite öğrencisine ulaşıp onlarla beraber üniversiteleri ve bölümleri hakkında röportajlar yaptık. 6 hafta gibi kısa bir zaman diliminde 500'den fazla öğrenciyi sisteme entegre edip, 40.000 kullanıcıyı bu siteyi kullanmaları için sosyal medya kanallarını aktif bir şekilde kullanarak bilgilendirdik.

Bu konuda da sizden fikir almak istedik, sizin sistemde gördüğünüz eksiklik ya da geri dönüşünüz ile kendimizi yenilemeyi ve geliştirmeyi çok isteriz.

Sevgiler.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)