adscode
adscode

LYS SON VİRAJ TAKTİKLERİ -3

Yazı serimizin sonuncusunu bugün yayınlıyoruz. LYS ile ilgili Sınav taktikleri, Sınav Sabahı ve son haftadan oluşan Rehberlik uyarılarımızı da takip etmeyi unutmayın.

bpelister@hotmail.com




EDEBİYAT –SOSYAL BİLİMLER

Yazı serimizin sonuncusunu bugün yayınlıyoruz. LYS ile ilgili Sınav taktikleri, Sınav Sabahı ve son haftadan oluşan Rehberlik uyarılarımızı da takip etmeyi unutmayın.

LYS EDEBİYAT
LYS yaklaşırken eşit ağırlık ve sözel öğrencilerinin en çok korktukları derslerin başında ‘’Edebiyat’’ geliyor.
Edebiyat için son dönemde yapılması gereken en önemli şey kendi röntgenimizi çekmektir ki eksiğimiz, yanlışımız nerede bilelim. Ardından çok güzel bir planlama ile edebiyatı dönemlere ayırıp çalışmalıyız. 
Her bir dönemin genel özelliklerini mutlaka bilmeliyiz. Dönemlere ait şairleri, eserleri ve eser içeriklerini iyi öğrenmeliyiz.  Dönemlerin karşılaştırmasını, şairlerin ve eserlerin farklı yönlerini mutlaka not alalım. Son birkaç yıldır ÖSYM sınavda eser dışında şairlerin hayatlarıyla ilgili sorular soruyor ki biz de şairlerin hayatlarından küçük küçük kesitler hakkında bilgi sahibi olalım. Küçük bir not defterimiz olsun ve farklı kaynaklardan olabildiğince sorular çözelim. 
Çözdüğümüz sorularda kendimizde eksik gördüğümüz yerleri, gözden kaçırdığımız noktaları not defterine önemine göre renkli kalemlerle yazalım ve arada bunları tekrar edelim.
 Edebiyat çok geniş bir alan ve genel tekrarın yanında mutlaka ama mutlaka 5-6 Edebiyat soru bankası bitirelim.  
Edebiyat denemelerine ağırlık vermeyi de unutmayalım.

Not: LYS Edebiyatta 20-22 Türkçe sorusu olduğunu aklımızdan çıkarmayalım ve günlük 20-30 paragraf sorusu mutlaka çözelim ki gözden kaçan Türkçe sınavda başımızı ağrıtmasın.
Muammer KARADAĞ
ÜNSAL TEMEL LİSESİ
EDEBİYAT ÖĞRETMENİ


LYS TARİH 
Tarih LYS, öğrencinin konu bilgisine daha çok ihtiyaç duyacağı bir bölümdür. Bundan dolayı öğrencinin öncelikle konu çalışması ve bilgi eksikliğini tamamlaması gerekir. 
Konu çalışması bol soru çözümü ile desteklenip hem konunun pekiştirilmesi hem de konu tekrarının yapılması için çok önemlidir.
Soru bankalarının ve testlerinin farklı yayınlar olmasına dikkat edilmelidir. Farklı soru tipleri öğrencinin gelişimini, konu tekrarı ile pekiştirmesini kolaylaştıracaktır. Ayrıca daha önceki yıllara ait LYS soruları ile tarih denemelerinin çözümü genel mantığın yerleşmesi için mutlaka yapılması gereken bir durumdur.
Tarih LYS, soru dağılımına baktığımızda 44 sorunun 2/3 si YGS konuları olan 9,10,11. Sınıf kısmını oluştururken, 1/3 i ise Çağdaş Türk Dünyası’ndan oluşmaktadır. Bu durum öğrencinin konuların büyük kısmını YGS döneminde gördüğünü ortaya koyacaktır. Öğrencilerin bu avantajlarının farkında olması onlar için büyük bir kolaylık olacaktır.
Hüseyin YILDIRIM
ÜNSAL TEMEL LİSESİ
TARİH ÖĞRETMENİ

LYS COĞRAFYA
Lisans Yerleştirme Sınavlarına az bir süre kaldı.
Peki, coğrafyada nelere dikkat etmemiz gerekiyor?
Öncelikle coğrafyada Türkiye Coğrafyası (Türkiye’de tarım, hayvancılık,madenler,enerji kaynakları,sanayi,turizm,ticaret,kalkınma projeleri) kısmına çok iyi özümsemeliyiz.Çünkü LYS coğrafya sorularının büyük bir kısmı bu konulardan oluşmaktadır.Ayrıca bu konular birbirleriyle bağlantılı konulardır.
Aynı zamanda Türkiye ve Dünya haritası (siyasi ve fiziki) çalışmaları yapılmalıdır. Çünkü ÖSYM özellikle harita sorularını ön planda tutmaktadır.
Bu konuların dışında genel kültür soruları da son yıllarda yoğun olarak sorulmaktadır. Genel olarak bu konular kolay sorular olup dikkatli okunduğu takdirde herkes tarafından yapılabilecek soruları oluşturmaktadır. Bu sorular daha çok doğal çevre ile ilgilidir.
Sonuç olarak bu süreçte;
*Türkiye haritaları özümsenmelidir.
*Türkiye Coğrafya kısmına iyi çalışılmalıdır.
*Çalışılan konular bol soru çözülerek pekiştirilmelidir.
*Değişik kaynaklardan sorular çözülerek farklı soru tipleri görülmelidir.
*Sorular üzerinde yorumlar yapılmalı, yanlış sorular mutlaka not alınarak konu çalışmalarıyla geç kalmadan eksiklikler tamamlanmalıdır.
*Geçmiş yıllara ait sorular mutlaka çözülmelidir. 
                                                                                                  Onur KOÇ
ÜNSAL TEMEL LİSESİ
COĞRAFYA ÖĞRETMENİ
LYS SOSYOLOJİ-PSİKOLOJİ-MANTIK
Felsefe grubu derslerinde son bir ay kala neler yapmalıyız:
Süreci şöyle bir gözden geçirdiğimizde YGS sınavında felsefe soruları daha çok yoruma dayalıyken LYS sınavında felsefe grubu soruları daha çok bilgiye dayalıdır.
LYS alanında 8 Psikoloji,8 Sosyoloji ve 8 Mantık sorusu bulunmaktadır. Alanları tek tek incelediğimizde Psikoloji dersi mutlaka günü gününe tekrar edilmesi, gereken bir derstir. Burada son bir ay dikkat etmeniz gerekenler içeriğinde ki kavramlar, ekoller ve düşüncelerdir.
Sosyoloji alanına baktığımızda ise psikolojiye oranla daha kolay bir derstir. Çünkü günlük hayatımızda aslında burada ki kavramları ve düşünceleri çok kullanırız. Genel anlamda yorum ve her ders gibi kavram ağırlıkta sorularla burada karşılaşabiliriz. Kavramlar ve düşünceleri mutlaka gözde geçirelim.
Bir diğer dersimiz ise mantıktır. Bizi sözeller arasında ayıran derslerden birisidir. Çok fazla dikkat gerektiren bir alandır. Bu yüzden son bir ayda mantık dersi için çeşitli örnek tarzları çözmeli, içeriğinde ki kavram sembol ve kuralları çok iyi bilmemiz gerekir.
Planlı ve önemli noktalara dikkat ederek çalıştığımızda üniversite kapıları sizler için açılacaktır. Hiçbir zaman umutsuzluk beslemeyin isterseniz her şeyi başarabilirsiniz. 
Fatma PURTULOĞLU
ÜNSAL TEMEL LİSESİ
FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENİ

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)