Görülen aksaklıklardan en problemli olanı bazı okullardaki bahçe dışında bekleyen Velilerin sosyal mesafeye uymamasından kaynaklanan sıkıntılar.
Peki, M.E. B bu yılki Salgın dönemi LGS ‘sini nasıl yönetti ona bir bakalım.
Bütünü ile düşünüldüğünde
- Enformasyon Yönetimi: Kamuoyuna çok düzenli yapılan anlık bilgilendirmelerle Veli ve öğrenciler sınav ilgili her konuda bilgi sahibi oldular. Bilhassa Sayın Mili Eğitim Bakanımızın bu konuda emeği çok. Ayrıca herkesin anlayacağı Video, Sosyal Medya ve Basın kanalı çok aktif tutularak kafadaki tüm sorulara cevaplar verildi.
- Sınav Binası ve Gözetmen Sayısı: Geçen yıllara göre nerdeyse üç kat artırılan bina gözetmen sayıları ile sınav güvenliği artırıldı. Bu yıl ilk kez olarak her öğrenci kendi okulunda Sınava girdi böylece çocuklar psikolojik olarak çok rahatladılar. Herkesin kendi okulunda sınava girmesi ile ulaşım, trafik ve geç kalma riskleri nerdeyse yok derecede azaltıldı.
- Sınav Binalarının Hazırlığı: Sınavdan bir gün öncesine kadar yapılan temizlik ve hijyen çalışmaları çok yerinde oldu. Sınav gününden bir gün önce tüm okullara Dezenfektan, Maske, Kâğıt Havlu gibi salgınla ile ilgili hayati malzemeler temin edildi. Aynı titizlik sınav bitene kadar devam etti.
- Sınav Gözetmenlikleri: Sınav haftasında tüm Türkiye’de yapılan toplantı ve seminerlerle Sınav görevlileri tam olarak hazır hale geldi. Ayrıca yedekli gözetmenlikle öğrenci başına düşen görevli öğretmen sayısı maksimumda tutuldu. Bu konu ile ilgili bir Örnek verecek olarsak İstanbul’da 14 öğrencinin girdiği sınava 8 gözetmen görevlendirildi. Sınavlar boyunca her okulda Rehber Öğretmenler görev aldı.
Başta Sayın M.E. B olmak üzere bu Sınavda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.
Peki, önümüzdeki hafta yapılacak YKS için durum nedir?
ÖSYM’nin bu konudaki performansı yeterli mi?
Şu an itibari ile konuşursak tabii ki değil.
İlk önce söylememiz gereken ÖSYM Başkanımızın ortalıklarda olmadığı.
Bina ve gözetmen sayılarında ne kadar artış yapıldığını henüz bilen yok.
Bu sene Gözetmenliklerle ilgili sayı azlığından dolayı ilk defa görev alacaklara Eğitim ve seminerler verildiğini henüz duymadık.
En önemlisi yıllar önce terk edilen ve Lise öğrencilerinin İlkokullarda Sınava girmemesi ile ilgili ayrıntının gözden kaçtığı ile ilgili duyumlar alıyoruz.
1.90 cm öğrencilerin ilkokul sıralarında sınava girecekleri söyleniyor.
Bu ve bunun gibi birçok haberle ilgili ÖSYM nerdeyse kapı duvar.
En son aslı astarı olmayan MSÜ sınavında 400 öğrencinin Covid 19 olduğu ilgili haberlere Sağlık Bakanlığının verdiği cevap dışında ÖSYM den bir açıklama gelmedi.
Siz meydanı boş bırakırsanız herkes yalan yanlış konuşur ve böylece Sınavın güvenirliğini ilgili insanların kafasında sorular oluşur.
Bu hafta YKS nin son haftasına giriyoruz.
ÖSYM den tüm yukarıda saydığımız yanlışların telafisi için çaba bekliyoruz.
Aksi takdirde bir sonraki hafta konuşacaklarımız şimdiden belli ama geçen zamanın telafi edilmesi imkânsız.