adscode
adscode

Temel Liselere ‘’Kademeli Geçiş’’ Hakkı Verilse Nasıl Olur?

Hepimiz kabul ettiği ve bildiği gerçek Temel Liselerin dört yıl sonra kapanacaklarını biliyor olduğudur.

bpelister@hotmail.com




Yani Devletimiz bir gecede ani bir karar almadı veyahut bir oldu bitti ile Kurumları ve insanları mağdur etmedi, planlanan ve bilinen bir takvimi hatırlattı o kadar.

Bunu da çok iyi bilen tüm Temel Lise sahipleri ve yöneticileri dört yıl boyunca yapmış oldukları bu okulculuğu daha uzun yıllar sürdürebilmek ve kurumlarını devam ettirebilmek için yeni bir okul açma gayretine girdiler.

Ancak okul açmak hemen bir çırpıda olabilen bir şey değil.

En ufak bir okulun maliyeti Üç –Dört Milyon lira civarında, birde işin içine arsa girdimi bu rakamın önü çok açık. Sermaye olarak küçük ölçekli kurumlar olan Temel Liselerden birden bu kadar büyük rakamları beklemekte pek rasyonel değil.

Zincir okullar için durum tabii ki daha farklı, benim söylediğim yerel, tek yada birkaç ortaklı kendi yağında kavrulan kurumlar.

Ayrıca en büyük sıkıntı bırakın binayı boş arsa bulmak bile İstanbul, Ankara, İzmir gibi Büyük Şehirlerde başlı başına büyük sorun.

Zaten Devletimiz bu zorluğu bildiği için Dört yıl sonra kapanma taahhüdü veren Temel Liseleri bu işe razı etmek ve onlara destek olmak amacı ile o da onlara bir taahhüt verdi, bunun da ismi ‘’irat ‘’ .

Bilmeyenler için açıklayalım irattın anlamı şu; okullaşmak isteyen Temel Liselerden şartları tutanlara bedelini ödemek şartı ile Devletimiz tarafından  (hibe değil)  Bina –arsa kiralama desteği verilmesi.

Hatta bu ‘irat ‘’olayında bayağı bir ilerlemede kaydedildi, buna hak kazanan Temel Liselerin isimleri, ihale şartları ve tüm resmi işlemler ilan edildi bile.

İşte bu iratta ismi çıkan Kurumlarda Dönüşümü başlatmayıp, Devletin kendilerine vereceği okul yerlerini beklediler ve okullaşma için harekete geçmediler.

Sonunda M.E. B onlara kapanma takvimini hatırlatınca onlarda kamuoyuna farklı yansıyan sanki bunu bilmiyorlarmış ta ani alınan bir karara tepki vermişler gibi yanlış yansıdı.

Aslında Temel Liselerin verdiği tepki ve şaşırmaların sebebi bu taahhüdün gerçekleşmemesinin getirdiği hayal kırıklığı, yoksa hepsi kapanacaklarının farkında ve bilincinde.

Onun için şimdi bu yılın Eylül ayına kadar çok kısıtlı bir zaman içinde öz sermayelileri ile bir Okullaşma sürecini tamamlamak zorundalar, bu da para demek.

İşte bizim bu konudaki önerimizde Temel Liseler için  ‘’Kademeli Geçiş ‘’ düzenlemesi yapılamasına olanak sağlanması.

Yani yeni okul yapmak için gerekli olan sermayeyi yine mevcut Temel Liselerini ‘Kademeli ‘’olarak kapatıp buradan gelecek para ile çözmeleri.

Gelecek seneden itibaren9.sınıf kaydı almadan, kurumlarında ki 10.11. 12. ve Mezun öğrencilerle bir son üç yıla daha devam edip bu öğrencilerin mezun olması ile faaliyetlerine son vermek.

Böylece hem yeni okullarını açıp hem de gelecek seneden itibaren kapatılan Özel Öğretim Kurslarından ortaya çıkacak olan boşluğu kanuni ve yasal olarak kapatmış olurlar.

Ya da en güzeli Devletimizin tüm İrat çıkan kurumlara Bina-Arsalarını verip, Milli Eğitim tarihimizdeki  büyük Okullaşma Hamlesini başlatması olur.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)