adscode
adscode

TEOG DA YANLIŞ OLAN NE!

bpelister@hotmail.com




Aslında çıkış noktası ve düşünce olarak bakıldığında çok güzel bir sistem. Bu sistemi planlayanlar teoride tüm öğrencilerin mutlu olabileceği bir hedefi kendilerine koymuşlar.

Şimdiki TEOG sistemi başarıldığı takdirde herkese istediği okulda okuma şansı tanınıyor. Bu harika ve çok güzel bir uygulama, ama maalesef olmuyor bir türlü tek tuşla işlemler bitmiyor.

Asıl sıkıntı hala ortaya çıkan yanlışlarda ısrar edilmesi. Hal böyle olunca da günlük yapılan müdahalelerle işler daha çok arapsaçına dönüyor.

Şunu da net olarak söyleyelim, yerleştirme sistemindeki hatalar dışında birde daha en baştan layığı ile yapılmayan yönlendirme hatalarının da bu kaosta payı var.  

Öğrenciler hangi lisede okumak istediklerini, o lisenin ilerde kendilerine nasıl bir fayda sağlayacağını ve en önemlisi Üniversitede onlara hangi bölümün kapısını açacağını bilmiyorlar.

Örnek: Üniversitede Bilgisayar ya da yazılım Mühendisliliği okumak isteyen bir öğrenci bu bölümleri yalnızca Fen, Anadolu Lisesinden kazanacağını zannediyor. Artık Meslek Lisesi öğrencilerinin de bu bölümleri çok daha düşük bir puan kazanabildiklerini bilmiyorlar.

Tüm bunların dışında, puanı hangi okula yeterse ya da arkadaşları nereye giderse mantığında bilinçsizce yapılmış yüz binlerce tercih var.

Yerleştirmeden sonra da yok uzaktı, yok beğenmedim şikâyetleri ile tekrardan bir nakil karmaşası.

İşte tüm bu hataların önüne geçmek için tek çözüm Rehber Öğretmenler tarafından yapılacak olan; Okul ve Meslek tanıtımları.

 En azında Mart ayından tercihlerin olduğu zamana kadar yapılacak olan bu çalışmalarla yanlış Tercihlerin önüne geçilebilir.

Her öğrencinin bir kapasite ve seviyesi vardır. Yani siz yaklaşık 200 - 250 puan bandındaki bir öğrenciyi aman açıkta kalmasın aman tercihte yazdığı okul Türünde okusun diye kalkıp Fen, Sosyal Bilimler ya da Anadolu Lisesine alamazsınız.

 Bu öğrenciye yapılacak en büyük kötülüktür.

Onun için Taban puan uygulamasının çok katı bir disiplin içinde tavizsiz uygulanması lazım.

Yaklaşık İlk 1000 ile 5000 girmiş öğrencileri mutlaka diğerlerinden ayırmanız lazım. Aksi takdirde bu çocuklar ziyan olur gider.

İlçe sınırlaması şartı en azından Meslek Liselerine için uygulanabilir.

  TEOG düşünce de çok güzel bir uygulama ama pratikte çok köklü bir revizyona ihtiyacı var.

Aksi takdirde bu tartışmalar 2015 yılında da sürer gider ve sonuçta diğerleri gibi TEOG’DA tarih olur. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)