adscode
adscode

Vakıf Üniversiteleri Ücretleri Nereye Koşuyor?

bpelister@hotmail.com





İlk açıldığında Yükseköğretim hayatımızı rahatlatan kurumlar olan vakıf üniversiteleri sanki bu aralar, ücretleri ile can sıkmaya mı başladı, ne dersiniz?

Kılavuzu incelediğimizde 20 bin, 30 bin Türk liralarına ulaşan rakamlarla karşılaşıyoruz!

Geçtiğimiz son iki yıla göre iyi bir artış söz konusu!

Mesela iki yıl önce % 50 burslu olarak Tarih bölümüne yaklaşık 6 bin Türk lirasına öğrenci yazdırmıştım.

Şu anda o üniversitenin % 50  ücreti   14.000 TL !

“Vâkıf”ın anlamı, bir malın veya bir gelirin, kişinin şahsi mülkiyetinden çıkarılarak, belli şart ve gaye ile bir hayır hizmetine ebediyen tahsisi demektir.

 Bence bu “vakıf” sözcüğü üniversitelerimizde biraz havada kalıyor! Bizce “vakıf” ismi kaldırılıp yalnızca “Özel Üniversite” demek daha doğru olacaktır!

Çünkü bu üniversitelerde para kazanma amacı ön plana çıkmış durumda!

Diyeceksiniz ki başarılı öğrencileri burslu okutuyorlar. Doğru, tamamı ya da belli oranlarda burslar var ama ücret 30.000 TL olan bir üniversitenin yarısını burslu okumak isteyen bir öğrenci 15.000 TL’yi nasıl ödeyecek?

Yani rakam yüksek olunca burslar pek bir şey ifade etmiyor!

Böyle bir fiyat artışının sebebi “öğrenci garantisi” mi acaba?

Yani nasıl olsa bu çocuklar gelecek, fiyat çok da önemli değil mantığı mı?

Toplumun kafasına yerleşen “Çocuğum dizimin dibinde okusun, başka şehirlere gönderip sıkıntı çekmeyeyim…” düşüncesinin verdiği rahatlık mı?

Yoksa mücadele ruhunu kaybetmiş bir daha üniversite sınavına hazırlanmayı gözü yemeyen, bir an önce bir yere yerleşme telaşı olan öğrenci kitlesinden faydalanılması mı?

Ya da sayıları her sene artan,  12 yıllık zorunlu eğitimle beraber 2016 da 1 milyon 200 binlere ulaşacak olan lise mezunları ile beraber sayıları 3 milyona ulaşacak üniversite sınavına girecek  öğrenci potansiyeli mi?

Ama durum hiç de onların tahmin ettiği gibi değil. Dünden beri onlarca öğrenciyle görüşüyorum, artık bu rakamlar öğrenciler için birer sorun olmaya başladı!..

Orta direk bir aile için %50 burs da olsa 10 bin, 15 bin TL’ler zor rakamlar! Daha bunun yaz okulu, hazırlık sınıfı parası da var!..

Hal böle olunca öğrenciler ya tekrar hazırlığı ya da devlet üniversitelerini düşünmeye başladı. Çünkü çocuklar, ailelerini böyle bir yükün altına pek sokmak istemiyor.

Fakat böyle düşünmeyen, bencil ve şımarık bir öğrenci topluluğu da var. Onlar da ne olursa olsun ailelerinin, kendilerini göndermek zorunda olduğuna inanmışlar.

Ve bu yolda her şey onlar için mubah olmuş.

Evde huzuru kaçırmak, anne ve babayı baskı altına almak, duygu sömürüsü yapmak ama ne olursa olsun kendisini oraya kayıt ettirmek...

Aile bunu nasıl öder,  umurlarında değil!

Belki ağır bir yazı oldu, belki bazı vakıf üniversitesi yöneticilerini kırdık, üzgünüm.

Ama bu yazdıklarımızın abartılı ve yanlış olduğunu düşünen bir vakıf üniversitesi yetkilisi varsa cevabını bekliyoruz.
 
 
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)