adscode
adscode

Asosyal medya

Önümüz bahar. Asosyal medyada geçireceğiniz zamanı sevdiklerinizle yüz yüze geçirmeyi deneyin.

cemozel2021@gmail.com




Bir aracın kullanışlı olup olmadığını biz belirleriz. Bir bıçağı ele alalım. Mutfakta onsuz bir iş yapmak çok zor; ama gelin görün ki söz konusu aracı kötü emellerinizde kullandığınızda silaha dönüşür.

Kredi kartı örnegini ele alalım. Tomarla parayla gezip şişkin ceplerimizi adeta bir mıknatıs gibi kullanıp hırsızları kendimize çekeceğimize, tek bir kart üzerinden birçok parasal işlemimizi yapabiliriz. Yeter ki finansal illüzyon yaşayıp limiti 50.000 ya da 100.000 olan bir kredi kartının geri ödemesini sanki kendimiz yapmayacakmışız gibi davranmayalım.

Son yıllarda hayatımızın her yerine nüfuz eden sosyal medya araçlarına da değinmek istiyorum. Bu araçlar da yararlı bir şekilde kullanıldığında faydaları saymakla bitmez. Bir olay hakkında anında haber almamızı sağlar. Şu ana kadar haberimiz olmayan bir kitap hakkında bilgi sahibi oluruz. Uzman kişilerin hesabını takip  ettiğimizde spordan sağlığa, eğitimden hukuga birçok alanda kendimizi geliştirebiliriz; ama siz bu sosyal medya araçlarında şu hayatta sahip olduğunuz en onemli şeyi yani zamanınızı harcarsanız, işte o önce kişisel sonra da toplumsal felakete yol açar. Sosyal medya diyeti yapmazsanız alışkanlık haline dönüşür. Geçenlerde bir konu dikkatimi çekti. “Acaba bilimsel yayın yapılırken sosyal medya araçlarından yararlanılmış mı” diye merak ettim. Twitter ve Facebook'taki paylaşımlara bir hayli atıfta bulunulmuş. Demek ki faydalı işlerde de kullanan çokmuş. Facebook’tan şimdiye kadar 20181 atıfta bulunulmuş, Twitter’dan ise 16118 atıfta bulunulmuş. Facebook, Twitter’dan iki yıl bütük olduğu için neredeyse kafa kafaya gidiyorlar; ama mikroblog diye de anılan Twitter’dan daha çok atıf yapılmasını beklerdim. Facebook’tan 20181, Twitter’dan ise 16118 atıfta bulunulmuş. Bu bilgileri Scopus veritabanından çektiğimi de söyleyeyim.

Gelin görün ki Instagram için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Instagram'dan yapılmış 1 tane atıfa dahi rastlayamadım. Bu da demek oluyor ki bu 3 sosyal medya aracından zamanımızı boşu boşuna çalan elebaşı, Instagram imiş. Eğlenceli ve hoş zaman geçiriliyor. Bunu inkar etmiyorum; ama son tahlilde zamanınızı iyi ayarlayamazsınız, size bir girdap gibi içine çeker.

Sözün özü şu ki, sosyal medyanın büyüsüne kapılıp hem zamanınızı hem de sevdiklerinizin sıcaklığını yitirip asosyal olmayın. Önümüz bahar. Asosyal medyada geçireceğiniz zamanı sevdiklerinizle yüz yüze geçirmeyi deneyin. Fotoğraf çekmektense son bilimsel çalışmaları çekiştirin. Kim kiminle nerede hangi dergide makale yazmış gibi konularda da dedikodu yapın. Akademik bir dedikodunun kimseye bir zararı yok. İlla ki “Fotoğraflara da bakmamız lazım.” diyorsanız, NASA’nın web sayfasından Mars'tan gelen yeni fotoğraflara bakın; çünkü orada insanlığın binlerce yıllık birikimini görebilirsiniz; ama tabii ki bakmasını bilene.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)