adscode
adscode

Geleceğin Meslekleri!

Geleceğin meslekleri diye bir haber çıksa, herkes kendisinin de içinde bulunduğu bir fotoğraf karesinde o güzelim gülcemalinin nasıl çıktığına bakar gibi, uğraş verdiği mesleğine bakar. Önce listede olup olmadığına, daha sonra da eğer listede varsa kaçıncı olduğuna göz atar.

cemozel2021@gmail.com




Ne kadar önemlidir kendi mesleğimizin bilinir olması ve de gelecek vadetmesi.

Oysa bize ne öğretilmeli? “Ne iş yaparsan yap en iyi şekilde yap.”

Arkeoloji bölümünü kazanamadın diyelim. Doktor oldun. En iyi ameliyatı sen yap. Hipokrat yeminine en sadık sen ol.

Antropoloji bölümünü kazanamadın, mühendis oldun. Mühendis bile olsan en iyi şekilde yap işini. İnsanlığa hizmet eden bir makina yapsan, hastaları rahat ettirecek tam donanımlı bir yatak yapsan fena mı olur?

Olur ya felsefeyi yani bilimlerin babasını kazanamadın da mimar oldun. Ne çıkar bundan? Sen de kıtaları birbirine bağlayan köprüler inşa et. Yaptığın esere, 1000 yıl sonra dünyanın 7 harikasından biri deseler fena mı olur?

Su ürünlerini kazanamayıp denizlerin ve okyanusların sakinleriyle dost olamayacağım diye üzülme sakın. Sen de öğretmen ol. Geleceğin genç nesillerini yetiştirirken çorbada senin de tuzunun olması hiç mi hoşuna gitmez!

Diyelim ki tiyatrocu olamadın. Üzülme! Sen de git yazılım mühendisi ol. Cep telefonlarımıza yararlı uygulamalar yazıver. Herkes sanatçı olacak değil ya. Sen de yazılım alanında kendini geliştir.

Ziraati kazanamadın diyelim. Yahu ne çıkar! Ucunda ölüm yok ya. Herkes toprakla mı uğraşmak zorunda. Milyarlarca insanı doyurabilecek, topraktan maksimum verim alabilecek, herkese yetebilecek uğraşları yapmasan ne olur! Sen de git kimyager ol. İnsanlığa yeni ilaçlar bul. Başımız ağrıdığında, midemiz ekşime yaptığında senin yaptığın haplardan birer tane yutsak da bir hayır duası etsek neyine yetmez.

Bu yaşıma geldim ve şunu öğrendim ki, hiçbir işin diğerinden üstün bir yanı yok. O mesleğin getirisi açısından baktığımız için bize öyle geliyor. Tıpçılar hep anlatır, onların yalancısıyım. TUS sınavında en düşük puanla beyin cerrahı kazanılıyor diye. Eğer beyin cerrahlığı çok para getirseydi, en üst sıralarda yer alan estetik ya da kadın doğum bölümlerinin üstünde olurdu.

Kenan Doğulu’nun söylediği şarkıya nasıl referans vermeyeyim! Ne diyordu şarkıda: “Ne yaparsan yap, aşk ile yap*”

Bir dağ yamacında yolunuzu kaybettiniz diyelim. Size orada yaşayan bir köylü mü daha çok yardımcı olur yoksa bir uçak mühendisi mi?

Otoyolun ortasında aracınız bozuldu diyelim. Bir tamirciye mi yoksa bir doktora mı ihtiyaç duyardınız?

Örnekleri çoğaltabiliriz. Hatta bütün meslekleri vücudumuzun organlarına bile benzetebiliriz. Evet tiroid çok önemli, böbrek çok önemli. Peki beyin önemli değil mi, kalp önemli değil mi? Hepsi bir bütünün parçası. Hiçbiri tek başına bir işe yaramaz. Meslek hayatlarımız da bu anlattıklarımızdan farklı değil.

Belki tekrar olacak ama mikrofonu yine Kenan Doğulu’ya uzatalım: Ne yaparsan yap, aşk ile yap!

 

* Aşk ile yap. Söz: Kenan Doğulu. Beste: Kenan Doğulu.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)