adscode
adscode

Halk kütüphanelerine girişler ücretli mi olacak?

Sizden önceki nesiller kitapların, kütüphanelerin kıymetini bilemedi. Bari artık siz bilin.

cemozel2021@gmail.com




Aldığım bir habere göre artık halk kütüphaneleri ücrete tabi olacak. Her giriş için 150 TL'lik bir ücret alınacağı, sızan bilgiler arasında. Kitap ödünç almak da yine ücrete tabi. Ödünç alacağınız kitabın türüne göre de değicekmiş. Buna göre;

 

Yeni çıkan kitaplar: 15 TL
Felsefe kitapları: 13 TL

Tarih kitapları: 13 TL

Yabancı Klasikler: 10 TL

Türk Klasikler: 7,5 TL

Kişisel gelişim kitapları 2 TL

 

Liste bu şekilde uzayıp gidiyor.

 

Ödünç alınacak kitaplar ücretli olunca, kullanıcı kartları da çipli olacakmış. Kredi kartıyla öder gibi rahatlıkla kitap ödünç alabileceksiniz. Ay sonunda ekstrenizden görürsünüz ne kadar kitap okuduğunuzu. Ayda 2 tane yeni kitap, 1 tane felsefe, 2 tane de yabancı klasik kitap ödünç alsanız, kullanıcı kartınızı pos cihazından geçirdiğinizde 63 TL'ye bu işi halledeceksiniz. Herkes bütçesine göre kitap okuyabilecek. Endişeye mahal yok yani. 

 

Aylık, üç aylık ve yıllık üyelikler yapılarak, halka kolaylık sağlanacağını da duyduk. Aylık 999 TL, üç aylık 2.499 TL ve yıllık abonelik ise kişi başı 8.999 TL olacakmış. Bu hesaba bakılırsa yıllık üyelik daha mantıklı. Üç kişilik bir çekirdek ailenin yıllık kütüphane masrafı 27.000 TL olacak.

 

Durun durun! Endişelendiniz mi yoksa? Bu yazdıklarım şayet gerçek olsaydı, eminim ki eline hiç kitap almamış bir insan bile bundan rahatsız olurdu. Nasıl olsa ücretsiz, nasıl olsa elimin altında, bir gün gider faydalanırım rahatlığıyla, kıymetini bilmediğimiz en değerli alanlarımızdan biridir aslında halk kütüphaneleri. Belki paralı olsaydı o zaman kitap okumanın kıymeti bilinirdi. Aslında paralı. Ücreti bziden peşin alınıyor. Neyle? Tabii ki vergilerimizle. Bu nedenle ücretsiz gibi görünen hizmetlerin ücretini peşinen ödüyoruz. Şöyle diyelim, faydalanmak için en azından ikinci kez bir ücret ödemiyoruz.

 

Ücretsiz hizmet alabileceğimiz bir halk kütüphaneleri kaldı. Çoğu insanın, halk kütüphanelerinden ücretsiz yararlanabileceğinden bile haberi yok. Bu dün de böyleydi bugün de böyle. Yurdumuzda da böyle, yurtdışında da böyle.

 

Sevgili yeni nesil,

 

Sizden önceki nesiller kitapların, kütüphanelerin kıymetini bilemedi. Bari artık siz bilin.

 

Bütçenize tek bir kuruş yük bindirmeden binlerce kitap okuyabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken çevrenizdeki bir halk kütüphanesine üye olmak. Üstelik tek bir ücret ödemeden. Bizden söylemesi!


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)