adscode
adscode

İlk piyes okuma deneyimim: Venedik Taciri

Piyes okuyarak tiyatroya gitmiş kadar şanslı hissettiğimi düşündüm.

cemozel2021@gmail.com




İnsanın kendisinden daha çok okumuş kitap kurdu dostlarına sahip olması, entelektüel açıdan ne büyük bir zenginlik. İşte o kitap kurdu dostlarından bende de var. Son tavsiye ettiği kitap, yıllardır kapanmamış bir yarama ilaç oldu.

Bir kitap kulübünü yönettiğimden, daha önceden de bahsetmiştim. Şimdiye kadar, yani iki yılda 45'e yakın eser okuduk Kitap Kulübümüzde. Bu kitaplar arasında tür olarak şiirden tutun da denemeye kadar, romandan öyküye hatta inceleme kitaplarına varıncaya dek harika kitaplar okuduk. Tavsiye ettiğim kitapların çoğu, yüzümü kara çıkartmadı. Her bir kitabı seve seve okudu Kulüp. Ayda iki kez toplanıp okuduğumuz kitaplar üzerine konuşuyoruz. Bu dönem üçüncü yılımıza giriyoruz. Fırsatını bulursanız bu tür kitap kulüplerine üye olmayı deneyin. Farklı bir deneyim kazandıracağından şüpheniz olmasın. En azından disiplinli bir şekilde düzenli olarak kitap okuma olasılığınız artar.

İşte bu kitap kulübünde, en son okuduğumuz kitaptan ve bu kitabın bana kattıklarından bahsedeceğim.

Shakespeare'in Venedik Taciri adlı piyesini okuduk en sonki buluşmamızda. Bu eser bir piyes olarak hayatıma giren ilk kitap olması bakımından benim için çok önemliydi. Bundan sonraki okuma listemde ya daha çok piyes olacak ya da hiç olmayacaktı; ama gelin görün ki daha kitabın yarısına bile gelmemişken aradığımı bulduğumu farkettim.

Yazımın başındaki kitap kurdu dostum olan Adnan Çapa'nın tavsiyesiyle elime aldım bu kitabı. Daha önceden hiç piyes okumadığımı, piyesi sevmem için bir neden ileri sürmesini istedim kendisinden. Bana tek bir cümle söyledi:

Tiyatro sahnesini kendin canlandırdığın bir okuma deneyimi kazandırdığı için zevkle okuyacaksın.

Bu cümle bir piyes okumam için oldukça yeterli bir sebepti. Tiyatroyu bunca sevip; ama buna rağmen bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda oyuna gitmiş biri olarak müthiş bir kazanım oldu bu tavsiye. Piyes okuyarak tiyatroya gitmiş kadar şanslı hissettiğimi düşündüm. Artık daha fazla piyes okuyacağım. Hatta daha önceden piyesle tanışmayıp, okumaya niyetlenen olur ise, tavsiyemiz odur ki, siz de Venedik Taciri ile başlayın. Piyes okuma sevdanız benimki gibi körüklenerek artsın.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)