adscode
adscode

21. yüzyılda yabancı dil öğrenmek

Dünya öyle bir hale geldi ki, artık tek yabancı dil de yeterli değil. Peki, yabancı dil nasıl daha kolay öğrenilir?

damlaaktan@gmail.com




Küresel sınırlar gün geçtikçe daha şeffaf bir hale gelse de, bugünün dünyasında global olmak yeni jenerasyonların önceliği. Peki yabancı dil bilmeden bu mümkün mü? Tabii ki değil. Dünya öyle bir hale geldi ki, artık tek yabancı dil de yeterli değil. Tüm özel okullar ikinci yabancı dil eğitimi veriyor ve öğrencilerine birden fazla seçenek sunmak için birbirleriyle yarışıyorlar. Biz de bu konu hakkında İzmir Özel Türk Koleji Yabancı Diller Zümre Başkanı Şule Yılmaz ile 21. Yüzyılda yabancı dil bilmek üzerine konuştuk.

Dünyada neler oluyor?

Bundan yaklaşık 20 yıl önce coşkuyla yeni binyıla girerken, sınırların şeffaflaşıp dünya milletlerinin birbirine yakınlaşacağı hayal ediliyordu; internetin ve bilişim teknolojilerindeki gelişmelerin problemlerin çözümlerinde ortak bir dil ve yaklaşım oluşturmak için büyük adımlar oldukları düşünülüyordu.  Maalesef öyle olmadı; tam tersine gelişmiş ülkeler bazında giderek daha milliyetçi bir yaklaşım sergilenmeye başladı; süregelen krizler ve bölgesel savaşlar nedeni ile mülteci sorunu ciddi boyutlara ulaştı ve sınırların korunması önem kazandı. Birbirlerine yaklaşacağını düşündüğümüz toplumlar ve milletler uzaklaşmaya ve kutuplaşmaya başladı.

Ne sürdürülebilir barışı sağlayabildik, ne de açlık, temiz suya erişim, sağlık ve eğitim sorunları gibi bugün Birleşmiş Milletler Milenyum hedeflerinin arasında olan temel dünya ve insanlık sorunlarına kalıcı çözümler getirebildik. Dünya çapında insanlığın hala yapacak çok işi, çözülecek çok sorunu var, çünkü hangi ülke vatandaşı olursak olalım dünya genelinde bir yerlerde savaşlar varsa, insanlar açsa, içecek su bulamıyorlarsa insanlık da bu problemin bir parçası.

Çözüm sizce nerede yatıyor? 

Problemlerin farkında olmak elbette önemli, ancak daha da önemli olan kalıcı ve sürdürülebilir çözümlerin bir parçası olabilmek. İşte tam da burada yabancı dil bilmenin önemini ve geleceğin dünyasında aktif rol oynayabilmek için vazgeçilmez bir değer olduğunu vurgulamak gerek. Çözümlerin parçası haline gelmek ve sürdürülebilir kalkınmanın mimarı olabilmek bir yabancı dili çok iyi derecede bilmek ile mümkün.

Hangi mesleği seçerseniz seçin, ne iş yaparsanız yapın uluslararası gündemi takip etmeniz, alanınızdaki gelişmelerden ve yeniliklerden haberdar olmanız ve gerektiğinde kendinizi ifade edebilmeniz için bir yabancı dili iyi derecede bilmelisiniz.

Peki neden? 

Bugün tüm bu yaşanılan gerçeklere rağmen, küresel sınırların daha da görünmez hale geldiği bir dünya düzeninde, gençler, tamamladıkları üniversite eğitimi ne olursa olsun, mezun olduğunda çok daha rekabetçi bir piyasanın içine adım atıyor. Tam da bu sebeple, temelde aldıkları eğitimin güçlü olması, onları hayata 1-0 önde başlar konuma ve altyapısal güce ulaştırıyor. Temelde sağlam adımlar atan gençler, özellikle bugünkü Z ve sonrası kuşaklar, iletişim çağının da etkisiyle daha da fazla birbirlerini doğru anlamaya ihtiyaç duyacakları bir dünyada kalacaklar. Birbirini doğru anlayarak başlayacakları iletişimle, dünyayı değiştirecek, sorunlara ortak ve kalıcı çözümler üretmek için işbirliği yapacak, önce kendilerini, sonra birbirlerini ve en sonunda da dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye katkı koyabilecekler. Tüm bu faydanın başı ise hepimizin aynı olduğu dünyada birbirini doğru ve iyi anlamaktan geçiyor. Dili, dini ve kökeni ne olursa olsun, anlamak, o insanın dilini bilmekle başlar. İşte tüm bu nedenlerle, yabancı dil öğrenmenin önemi bugünün dünyasında daha da vazgeçilmez bir hal alıyor. Çünkü unutmamalı ki, “Bir dil öğrenmek, dünyaya açılan bir pencere daha demektir”.

Nasıl daha kolay öğrenilir?

Yabancı dil öğrenmek biriktirmektir. Bağlamı içinde olmayan kelime öğrenmek ve dilbilgisi kurallarına çalışmak ancak dil hakkında bilgiler edinmektir, dili öğrenmek değildir. Yabancı dil öğrenmek için anlaşılabilir girdilere ihtiyacımız vardır; girdi sağlamak için ilgi duyduğumuz konuda okumak, dinlemek ve izlemek gereklidir. Konuşabilmek ve yazabilmek yeterli miktarda girdiye maruz kaldıktan sonra doğal sonuçlar olarak gelişir.

Ne kadar çok izler ve dinlerseniz, konuşmanız o kadar iyi, doğru ve akıcı olacaktır. Ne kadar çok okursanız, yazma beceriniz o kadar çok gelişecektir. Burada önemli olan konuşmaya çalıştığınızda kendinizi güvende hissettiğiniz bir ortamda olmanızdır. Hata yapmaktan korkmak, yeterince akıcı konuşamamaktan endişe duymak olumsuz yönde etki yapmakta, ileri seviye yabancı dil bilseniz de konuşmaktan çekinmenize neden olmaktadır.

Dünyanın ilk anında çeviri yapan poliglotlarından biri olan Kato Lomb, onaltı dili iyi derecede biliyor ve bu dillerin hepsinde yazılı ve sözlü çeviri yapabiliyordu. Dil öğrenirken kullandığı tek teknik okumaktı; kitap, gazete, broşür, ilan, çizgi roman gibi o dilde bulabildiği her şeyi okuyarak öğrenmişti bildiği dilleri. Kelimeleri ve dilbilgisi yapılarını bağlamlarında görerek ve tekrar tekrar maruz kalarak öğrendi. Eminim dil öğrendiği yıllarda dijital film ve dizi izleme platformlarına ulaşabilseydi daha fazla dil öğrenebilir ve daha hızlı ilerleyebilirdi.

Kato Lomb, kendi dil öğrenme yolculuğunu formülize etmişti. Bugün de en geçerli formül bu.

Ayrılan zaman + Motivasyon = Sonuç

                                  Endişe / Hata yapmaktan korkma

Dil öğrenirken başarılı olmak, sonuç almak; zaman ayırıp okumak, dinlemek ve izlemek; bu sırada okunan dinlenen ve izlenen şeye motive olmak aynı zamanda da endişe seviyesini en aza indirebilmek ile mümkün. Günümüz gençliği bu konuda sınırsız imkanlara sahip; dijital platformlarda ilgi duyduğu konuda okuyabiliyor, izleyebiliyor ve dinleyebiliyor. Bilgisayar oyunları ve dili araç olarak kullandığı iletişim platformlarında yabancı dilde kendiliğinden ilerliyor.Yabancı dilde “intermediate - orta” seviyeye kadar sınıfta öğretmen ile ilerledikten sonra “advanced-ileri” seviyeye geçebilmek okumak, dinlemek ve izlemek ile mümkün. Yeter ki okumak, izlemek ve dinlemek için zaman yaratarak, düzenli bir faaliyet haline getirilsin.

 

 

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Güle güle Mario Levi…
Milyonluk haber: 9.05