adscode
adscode

3 LİRALIK FASULYEDEN BİR SENATO KARARI!

“Başlığı da bu ama; 3 liralık fasulye... Yaz bunu Damla...”

damlaaktan@gmail.com




Bundan bir sene falan evvel... Çok sevdiğim ve bir dönem birlikte çalıştığım bir hocamın açtığı kafede yaşadığım bir hüzünlü hikaye paylaşmıştım sizlerle. Linki aşağıya bırakıyorum okumak isteyenler için.

https://www.egitimajansi.com/damla-aktan/3-liralik-fasulye-kose-yazisi-2607y.html

Şimdi bugün, yine aynı hocamdan gelen bir haberle, eğitim sistemimizin içinde bulunduğu durumu bir kez daha ve hiç sorgulamak istemeyerek sorguladım.

****

Yukardaki yazımda kendisinin KHK ile kapatılan üniversitelerden birinde çalıştığı için mağdur olan çok değerli bir akademisyen olduğundan, yüzlerce gencin hayatına nasıl dokunduğuna bizzat şahit olduğumdan bahsetmiştim. Hatırlatayım yeniden...

Pek çok başka mağdur ve sonrasında iş bulamayan çünkü diğer vakıf ya da devlet üniversitelerince “tercih” edilmeyen akademisyenimizden sadece biri. Bildiğim bir diğeri yurtdışında mesela... Yine mecburiyetten. Neyse biz hikayemize dönelim.

Bu süreçte çok başka acılar da yaşadı ve kalbiyle hepsinin üstesinden geldi. Ama onunla beraber hepimiz gördük ki, hayat adaletsiz de devam ediyor! Hayat her türlü devam ediyor. Vay mağdur olanın, adaletsiz kalanın haline...

****

Gelelim meselenin özüne...

Yakın zamanda İstanbul’da açılan bir vakıf üniversitesine başvurmuş. Son derece naif ve son derece dürüstçe KHK ile kapatılan bir üniversitede çalışmış olduğunu, ancak kendisinin hiçbir “leke”si olmadığını, bir bağı, soruşturması ya da FETÖ ile bağlantısının bulunduğuna dair bir belgesi olmadığını söylemesine rağmen aldığı cevap şu olmuş:

“Malesef bu konuda SENATO KARARImız var. KHK ile kapatılan üniversitelerden hoca almıyoruz.”

!!!!

****

Senelerini eğitime vermiş, yıllarca okumuş ve okutmuş, akademisyen insanın kendisinde bir “leke” (!) olmadığını söylemek zorunda kalmasına mı isyan edelim, böylesi bir senato kararının hangi aklı selim senato üyelerince alındığını mı sorgulayalım ben bilemedim. Bir dipnot daha, aynı üniversitede çalışmış ama şimdi devlet üniversitelerinde çalışan akademisyenler de var. Yani senato kararları da torpili ya da daha nazik bir terimle tanıdığı olmayanları bağlıyor.

Bu düpedüz insan hakları ihlali olmasının yanı sıra; eşitsizlik ve haksızlığın da ta kendisi.

Bu kararı alabilen senatoların bulunduğu üniversitelerin de sorgulanması gerektiğine inanıyorum.

Eğer amaç, ülkedeki nitelikli insanları yok etmekse, toptan eğitim sistemini kaldıralım. Yok, amaç haklı ve gerçek suçluyu bulmaksa, neden birkaç kötü adamın bir sürü iyi insanın geleceğini yok etmesine, geçtim geleceğini, mevcut hayatını yok etmesine izin veriyoruz ve hatta seyirci kalıyoruz bu ülkede?

Fasulyeden bir senato kararı ile yönettiğiniz üniversitelerdeki eşitlik ve adaleti sorgulamalıyız bence en önce. Oradan çıkacak öğrencilerin vicdanı ve adaleti de sizlerin vicdanı ve adaleti kadar olacaktır. Ve dahası, gerçek bir eğitim kurumu, en başta adaleti içerecek şekilde dizayn edilmeli ve yönetilmelidir.

Bunu tüm yükseköğrenim kurumlarındaki senato üyelerinin bir kez daha düşünmelerini önemle rica ediyorum. Bu ülke hepimizin, bir kişi bile haksız yere hayatından oluyorsa, öğrettiğiniz ve hatta öğretmek için kurduğunuz kurumun da hiçbir işlevi yok demektir.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Güle güle Mario Levi…
Milyonluk haber: 9.05