adscode
adscode

İÇ MEKAN TASARIMI DEDİKLERİ SANATSAL GERÇEKLİK VE EĞİTİMİN ÖNEMİ

“Bana evini anlat, sana kim olduğunu söyleyeyim”

damlaaktan@gmail.com




Yaşadığımız, soluk alıp verdiğimiz mekanların bizi yansıttığı bir dünyada, her birey içinden geçip gittiği mekanlara kendi gerçekliğini taşır. Nefesi soluk alıp verdiği mekanın havasına, kişiliği detaylara, hayelleri duvarlara yansır. Bu yüzdendir ki, kimlikleriyle konuşur mekanlar ve onları şekillendiren insanların ruhlarını anlatır tasarımlar.

Bugünün dünyasında, kutu kutu evlerin içinde yaşam yaratarak yaşıyoruz her birimiz. O yüzdendir ki, renkler, şekiller, dizayn, kurgu gün geçtikçe daha fazla insanın ilgi alanı haline gelmeye başladı. Çünkü bireysel markalaşma yolunda hızla ilerleyen bir dünyada, tasarladığımız yaşam alanı biz demek.

İşte biz de, sevgili Oylum Dikmen Güleryüz’le, günümüz dünyasında gittikçe artan bir öneme sahip ve her geçen gün daha fazla insanın önce hobisi, sonra mesleği haline gelmeye başlayan İç Mekan Tasarımı’nı ve bu alanda eğitimin inceliklerini konuştuk.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İç Mekan Tasarımı Program Koordinatörü Oylum Dikmen Güleryüz, eğitim verdiği programın bugün neden önemli olduğunu şu cümleleriyle açıkladı: “Her insanın hayatının büyük bir çoğunluğu iç mekanlarda geçer. Dolayısı ile bu iç mekanların, barındırdığı insanların fiziksel, görsel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılaması gerekmektedir. Bu ihtiyaçların karşılanmasında büyük rol oynayan barınma, ısıl ve akustik kontrol, işlevsellik, vb. gibi özellikleri mekan ile bütünleştiren kişiler içmimarlar ve iç mekan tasarımcılarıdır. Tüm bu nedenlerden dolayı, iç mekan tasarımı alanı son derece önemli bir alandır.”

İç Mekan Tasarımı alanında sektörde gördüğü en büyük eksikliğin donanımlı ve bilinçli teknik elemansızlık ve piyasada çalışan yarı zamanlı öğretim elemanı bulunmaması olduğunu vurgulayan Güleryüz, İç Mekan Tasarımı Programından mezun olacak öğrencilerin bu nedenle büyük önem taşıdığına vurgu yaptı. Eğitim verdiği programdaki en büyük faydanın, öğrencilerin hem teorik hem de uygulamaya yönelik eğitim almaları sebebi ile eğitim hayatı sonrası piyasaya kolay adapte olabilmeleri olduğuna dikkat çeken Güleryüz, yapılan zorunlu stajlar ile öğrencilerin henüz mezun olmadan iş yaşamı ile tanışma şansına sahip olduklarını da belirtti.

Özellikle Türkiye'de ön lisans bölümlerinden mezun olan öğrenciler piyasada kolaylıkla iş bulabilmekte ve çok başarılı işler yapmaktadırlar. Teorinin yanı sıra uygulamalı dersler ve uzun süreli stajlar sayesinde öğrenciler daha mezun olmadan piyasa hakkında detaylı bir bilgi ve deneyime sahip olmaktadırlar.” diyen Güleryüz, ülkemizde sayıca çok fazla bulunan mesleki liselerin önemine de bu cümleleriyle dikkat çekti.

Meslek Yüksekokulları için bir alt yapı oluşturan mesleki liselerin, içerdikleri uygulamalı dersler ve sundukları staj olanakları ile öğrencileri üniversite öncesi iş hayatına hazırlamayı amaçladığını hatırlatan Güleryüz, günümüzde ortaya çıkan yeni çalışma alanları ile ara eleman ihtiyacının her geçen gün arttığını, bu nedenle de Meslek Yüksekokulları’ndan mezun öğrenci profilinin en az lisans mezunu öğrenci kadar önemsenmesi gerektiğini belirtti.

Bu yıl sınava girecek öğrencilerden YGS-5 puan türü ile gelen öğrencilerin bu alanı seçebileceklerini açıklayan Oylum, “İç Mekan Tasarımı Programı'ndaki en belirgin sosyal katkı, öğrencilerin hem derslerinde, hem staj yaptıkları kurumlarda hem de sınıf içindeki tüm uygulamalarında sadece bireysel değil grup çalışmalarına da katılmalarıdır. Ayrıca aldıkları eğitim boyunca öğrenciler projelerini açıklamak için birçok kez topluluk önünde sunum yaparak hem bu konuda deneyim kazanmakta hem de iletişim pratiklerini geliştirmektedirler.”diyerek bu alanda mesleki eğitimin öneminin de altını çizdi.

Şu bir gerçek ki, iç mekan tasarımı dedikleri şey, renginden dizaynına dek iyi bir gözlem gücü, estetik anlayışı ve teknik altyapı ile bilgi gerektiren, başlı başına bir sanat. Ayırdığı zaman ve bu alandaki emeği ile yarattığı fark için meslektaşıma çok teşekkür ediyor, girdiğimiz her bir mekanda ruhumuzun ve kişiliğimizin başka bir yönüyle karşılaştığımız şu günlerde iç mekan tasarımı eğitimi ile fark yaratabilecek bilinçli tüm genç zihinlere aydınlık bir gelecek diliyorum.

Oylum DİKMEN GÜLERYÜZ Kimdir? 2011 yılından beri bu alanda eğitim veren Güleryüz, lisans eğitimini İzmir Ekonomi Üniversitesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nde birincilik ile tamamladıktan hemen sonra İzmir Ekonomi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tasarım Çalışmaları Yüksek Lisans Programı’nda yüksek lisans eğitimine başladı. Yüksek Lisans yaparken aynı zamanda İzmir Ekonomi Üniversitesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nde Araştırma Görevlisi olarak görev yaptı. Ardından İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Bölümü’nde doktora eğitimine başladı. Şuan hem doktora eğitimine devam etmekte hem de İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulunda Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.





Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Güle güle Mario Levi…
Milyonluk haber: 9.05