adscode
adscode

İNSAN DÜŞÜNEBİLEN BİR VARLIK...

Yaşam değiştikçe algımız da değişiyor. “Algı”dan kastım, hayatı yorumlayışımız ve dünyayı anlamlandırışımız.

damlaaktan@gmail.com




Hepimiz, bence istisnasız hepimiz planlı bir kurgunun içinde sürükleniyoruz.

Kendi döngülerimizin hapsinde, kendi inanç sistemlerimizin esiriyiz.

İnsanoğlu öyle acayip bir varlık ki, kendi kurduğu sistemin içinde kendini hapsedebiliyor.

****

Akademiden iş hayatına geçtiğimden bu yana, aradaki uçurumun da ne derece açıldığını görüyorum. Her iki dünya da kendi yörüngesinde yaşıyor. Birbirini beslemesi gereken sistemler, birbirini gömüyor.

Bunun nedeni tabiiki sistemler değil. İnsan...

O sistemleri kurmayı akıl eden, ama kurduğu sistemi değiştirme esnekliğini akıl edemeyen insan.

Son zamanlarda sıklıkla dünya hakkında düşünüyorum ve her büyük düşünür gibi ben de sıkılıyorum. Çünkü biliyorum ki, herkesi değiştiremezsin. Herkes kendi öğrenmesi gerekenle sınanır ama yalnızca bazıları öğrenir.

****

Hayatla baş etme mücadelesi her yerdeyken, dolar kuru ve Euro almış başını giderken, faiz bizle dans ederken, öğrenilmiş tüm kitabi bilgiler anlamsızlaştırılırken, araştırma üniversiteleri sıralamasında görmek istediğimiz veriler gittikçe çalkalanırken, akademik kadrolar artık daha da “özel”leştirilirken, ünvanların içi boşalır, kriterler her geçen gün kalifiye olmaktan uzaklaşırken, atamalar bütün bildiklerimizin dışına çıkarken, oturmuş dünyanın bir köşesinde insan olmanın erdemlerini sorguluyorum.

Sonra diyorum ki, bir gün öyle bir çakılacağız ki, teee en baştan başlamak zorunda kalacağız.

****

Baştan başlamak derken... Dünya bir avuç iyi insanın elinde ayağa kalkacak. Öğretirken öğrenmeyi de unutmayan, üretirken üreten diğerlerini taşlamak yerine birlikte büyütmenin erdemini bilen, kavga etmek yerine sakin kalıp daha başka nasıl yaklaşılabileceğini düşünerek eylem alan insanların elinde...

Daha önemlisi, paranın amaç değil araç olduğunu ve sadece o derece amaç haline getirilmesi gerektiğini bilenlerin elinde... Kendine “acaba bu ego mu” diye sorarak eylem alanların elinde...

****

Büyük firmalara bakıyorum, derste çocukların anlattığı gelir tablolarından çok daha fazlası ve bazen de çok daha ötesi kurgular var. Sistemleri ilerletirken o sistemlerin parçası olan insanların değerini de unutmadan büyüyebilen firmalar kalıcı oluyor artık dünyada. Küresel sınırların ötesinde düşünebilen, milli değerleri de değerli kılabilen ama onların esiri olmayan, büyürken büyüten kurumlar var olabiliyor küresel dünyada.

Gençler için işsizlik almış başını giderken, ardımızdan gelenlerin umudunu korumayı bir kenara koydum, kendimizinkini ayakta tutmak için ekstra çaba harcar hale geldik.

Bir durup düşünsek diyorum.

Öyle ya, insan düşünebilen bir varlık... Yeryüzündeki kısıtlı vaktimizde, biraz düşünmek lazım diyorum. Bilmem anlatabiliyor muyum?


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Güle güle Mario Levi…
Milyonluk haber: 9.05