adscode
adscode

KOVİD SÜRECİNDE YURTDIŞINDA EĞİTİM

Dünya uzun zamandır –muhtemelen bizim görmediğimiz yüzyıllardan bu yana- içinden hiç geçmediği bir döngüden geçiyor. Diğer bir yandan, yine yüzyıllar içinde zaman zaman var olan ama genel olarak tüm dünyaya yayılmadan bölgeselde kalan pandemilerden birini yaşıyoruz insanlık olarak. Bu sefer tüm dünya olarak ortak tek yanımız, Korona hepimiz için bir tehdit. Tüm dünyada var olan totalde 1 gramlık bir virüs, hepimizin yaşamlarını altüst etti.

damlaaktan@gmail.com




Eğitim sektöründen iş yaşamına dek tüm alanlarda alarm var. Krizi yönetmek de insana düştü.

Bu dönemde en çok etkilenen sektörlerden biri de eğitim sektörü oldu. Çünkü uzaktan eğitim için alt yapılar ne kadar elverişli olsa da, uzaktan eğitim insan için pek de elverişli değil galiba.... Yine bu dönemde, pek çok öğrenci yurtdışı eğitimini yarıda kesmek, ülkelerine dönmek zorunda kaldı veya bütün yurtdışı eğitimi planları korkudan sekteye uğradı, donduruldu, ertelendi ve ötelendi.

Ama hayat devam ediyor. O yüzden ben de bu dönemde yurtdışında eğitimin risklerini, neden devam edilmesi gerektiği, nasıl şartlarda devam edilebileceği, en güvenli yerlerin hangileri olabileceği gibi konularda işin uzmanından bilgi aldım. Zeynep Yılmaz, Intro Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı firmasının kurucusu. 1985 İzmir doğumlu Zeynep Hanım, üniversite eğitimi sırasında 20’den fazla ülkeye seyahat ederek  aynı zamanda’da İngiltere’de Dil eğitimi alarak  hem farklı kültürlerin yaşam tarzları hakkında bilgi edinmiş, hem de eğitim koşulları noktasında bilgilenmiş. 2009 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümünden mezun olduktan sonra Amerika’da önce NOVA College’da ELS dersleri alan, ardından Strayer Universitesi MBA Finans alanında yüksek lisans yapan Zeynep, bir süre finans sektöründe çalıştıktan sonra, “mutlu olduğun işi mutlulukla yap” bakış açısıyla sevdiği işi yapma yolunda ilerlemiş ve kendi firmasını kurmuş.  Girişimci yönüyle de INTRO şu anda yüzlerce öğrenciye yurtdışı eğitim noktasında danışmanlık veriyor. Kendisiyle yaptığımız röportajı, yurtdışında Kovid esnasında nasıl bir yaşam ve koşullar olabileceğini konuştuk.

  • Intro firmasını kurdun. Firmada hangi hizmetler veriliyor?

Sektörde edindiğim tecrübeyle şuanda Polonya ,Çekya, Letonya,Macaristan,Almanya,İtalya,İspanya,Ukrayna ,İngiltere Amerika Kanada Malta İrlanda gibi ülkelerde Üniversite Yüksek Lisans Staj Sertifika Work& Study ve Dil Eğitimi noktasında öğrencilere ücretsiz danışmanlık vermekteyiz . Aynı zamanda birçok ülkeye kurumsal ve bireysel vize danışmanlığı hizmetimizde mevcut.  

  • Yurtdışında eğitim almak neden önemli? Özellikle günümüz dünyasında gençler için önerilerin neler?

Türkiye’de her öğrencinin bir eğitim hedefi vardır. Bu hedef ise öğrencinin hayallerindeki mesleğe sahip olabilmeleri için bir üniversiteye giriş yapmasından geçer. Ancak bu hayaller Türkiye’de sadece bir sınava bağlıdır ve başarı sağlanamaz ise mutsuz,mesleğinde tercih yapma şansı olamamış bireyler kendi içlerinde ve toplumda başarı elde edemez hale gelirler.Türkiye’de Toplamda 1.7 milyon öğrenci üniversite sınavına girerken yaklaşık 600 bini üniversiteye yerleştiriliyor. Çoğu kişinin açıkta kalmasından kaynaklı ise hedeflerden vaz geçilerek,öğrenciler istemedikleri bölümlerde eğitim alabiliyorlar. Aslında öğrencilerin hedeflerini değiştirmelerini gerektirecek bir durum yok. Yurtdışındaki çoğu ülkelerde, Türkiye’deki eğitim maliyetlerine ya da daha da uygun maliyetlerle öğrencilerin hedeflerine ulaşması çok kolaydır.Süre içerisinde öğrencileri bekleyen zor koşulları düşünen ailelerin eğitime verdikleri değer zamanla artmaktadır. Ailelerin seçeneklerinin arasına yurtdışı eğitimi katmasıyla bireyler geleceğe daha emin adımlarla ilerleyip, onları bekleyen zor koşullarla başa çıkabiliyorlar. Bir çok öğrenci YÖK  denkliği olan Avrupa ülkelerini ve ya Amerika ,Kanada,İngiltere gibi eğitimde ön plana çıkmış ülkeleri tercih edebiliyorlar. Gençlere önerim dil öğrensinler ,araştırsınlar,okusunlar ve sevdikleri mesleği yapabilmek için eğitim alsınlar.Sonrasında başarı zaten hızla gelecektir. 

  • Hangi ülkelere hangi alanlarda başvuru/talep daha fazla?

Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde olan Polonya ,Çekya ,Letonya Macaristan gibi ülkelerde İngilizce ve ya kendi dillerinde üniversite bünyesinde Hazırlık eğitimi alarak Türkiye'deki TYT-AYT-YDT sınavlarına girmelerine gerek kalmadan uygun maliyetli bütçeler ile öğrencilerin eğitim alabilmelerine fırsat veriyor. Buna istinaden Avrupa Birliği ülkelerine  akademik uzun dönem lisans ve yüksek lisans programlarına talep fazla.Özellikle  Tıp,Diş Hekimliği,Eczacılık ,Fizyoterapi,Pilotluk ve Havacılık Hukuku ,Psikoloji Mühendislik bölümleri ve Ekonomi Finans İşletme gibi bölümler öğrencilerin en çok eğitim almak istediği bölümler arasında yer alıyor. 

Ancak kısa sürede sektörel bazlı eğitimler ve mevcut dil seviyelerini geliştirmek isteyen  öğrenciler Malta ,İrlanda ,İngiltere Kanada gibi ülkeleri de tercih ediyorlar. Özellikle İrlanda'da Work & Study programı ile dil eğitimi sırasında çalışma izni veren bir ülke olması öğrencilerin Dil eğitimi alırken yurtdışında iş deneyimi elde etmesi ve dil gelişimlerine katkı sağlamalarını sağlıyor. Ülkelerin refah düzeyinin yüksekliği,güvenli bir yaşam ortamı,alınacak eğitimin öğrencilere sağladığı referanslar bu duruma etkili olmuştur.    

  • Kovid 19 süreci yurtdışı eğitimini nasıl etkiledi? Sektör nasıl etkilendi?

Kovid-19 dünyanin heryerinden meslektaşlarımızı ,öğrencileri daha önce deneyimlemediğimiz bir durumla karşı karşıya bırakarak etkileyen bir tehdit oluşturdu.Malesef ki bu süreç eğitim sektörünü büyük ölçüde zora soktu. Ancak gerek çözüm ortaklarımız,gerekse üniversiteler ve dil okulları nın önceliği uzun vadede öğrencilerin ve eğitmenlerin sağlığını korumak oldu.Bu süreç de birçok üniversite uzaktan ve sanal eğitimi zorunlu hale getirmek durumunda kaldı. Üniversite yüksek lisans başvurularında gerekli olan IELTS ya da TOEFL gibi sınavları yapılamadığı için üniversiteler kendi sınavlarını online olarak uygulayarak kabul koşullarında esneklik yarattılar. Haziran sonu itibari ile vize başvuru merkezleri ve konsolosluklarda hizmet vermeye başladılar.Bu sürecin vizelere olumlu etki yaratacağını ve daha fazla pozitif sonuçlar alacağımızıda düşünüyoruz.  Bu durumda da öğrencilere bazı durumlarda pozitif etkileri de oldu diyebiliriz. 

  • Bu süreçte öğrencilere ne önerirsin, hangi ülkelere seyahat etmeli? Ya da mevcutta yurtdışında olanlara önerilerin neler?

Bu salgının dünya genelinde olduğunu hatırlatarak öncelikle stres yapmamalarını ve pozitif kalmalarını öneriyorum. Öğrencilerin gözünden baktığımda bilinmez insanın gözünü korkutabiliyor.Ancak hayaller mi? Corona mı?  Bu herkesin yaşadığı bir süreç. önceliğimiz tabiki sağlığımız fakat hevesimiz kırılmadan hayallerimizin peşini bırakmamalıyız. Öğrencilerin ülkelere seyahatleri sırasında sağlık sigortalarının yapılacağını hatırlatarak ,gidecekleri ülkede her daim çözüm ortaklarımızla öğrenciyi tek başına bırakmayacağımızı bilmelerini isterim.Gidecekleri  yerdeki insanlarda hernekadar kültürel farklılar gösterselerde insanlar hep aynı. Şuan kendi ülkelerinde öğrenciler ne yapıyorlarsa yurtdışında da aynı dikkat ve hassasiyetle davranmalarını özellikle uzun vadede planlarını kovid-19 sebebiyle ertelememelerini önermekteyim. Gönderdiğimiz birçok öğrencimiz ülkemize geri gelmeyi red ederek gittikleri yerde kalmayı tercih etti. Yurtdışındaki öğrencilerimiz oradaki ülkelerin ekonomik destek paketlerinden yararlanarak geçimlerini sağlayabildiler. Örneğin İrlanda öğrencilere haftalık 350 € vererek ve mevcut sağlık sigorta zorunluluğu olan bir ülke olması dolayısıyla birçok öğrencinin bu süreçte dönmek istemediği ülkeler arasında yer aldı. Buna keza Çekya ,Polonya ,Letonya ,İrlanda gibi ülkelerde artık vaka sayısı 10 parmağı geçmeyecek seviyede az ve maskesiz serbest dolaşım söz konusu. Tüm dünyada tedbirlerin aynı olduğunu hatırlayarak mevcut durumun hayatımızın bir parçası haline geldiğini belirtmek isterim. 

  Öğrencilere hangi ülkeleri, hangi alanları öneriyorsun?

Amacım  eğitimin gücüne inanan birisi olarak; gelecek nesillerin kariyerlerine nitelik kazandırarak ülkemiz ve tüm dünyanın geleceğine pozitif katkı sağlamak.Yurtdışı Eğitim ve Danışmanlık sektörü bilgi birikim ve deneyim gerektirir. Öğrenciye ülke ve bölüm önerisinde bulunurken kendisinin bilgi ve ilgi alanı doğrultusunda ,doğru ülke doğru üniversite doğru bölüm adımlarını kişiye özel olarak belirlemenin doğru olduğuna inanıyorum. Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencinin eğitim geçmişine ,kariyer hedeflerine ,varsa mevcut iş deneyimlerine ve bütçelerine en uygun ve en kaliteli kurumlara yerleştirme yapmak en doğru yönlendirme biçimidir. 

 Sektörün en zor/en kolay yanları neler?

Bu sektörde iseniz okumayı,  güncellenen herşeyden haberdar olmak için araştırmayı sevmek zorundasınız.Dorğu bilgiyi iletmek en önemlisi. Birde üzerine seyahat etmeyi seviyorsanız bu sektör tam size göre ,bilgi birikiminizi paylaşmak yönlendirdiğiniz ülkelerin özelliklerini karşı tarafa aktarmak nerede nereye gidilir yanımızda giderken neler götürmeliyiz gibi konularda tecrübelerinizi anlatmak en güzel tarafı. Zor tarafı ise duygusal yapıda olan öğrencilerin ülke özlemi adaptasyon problemlerine çare üretmek ve 7/24 tüm dünyadaki zaman farkı gözetmeksizin telefonunuzun her daim ulaşılabilir olması :)


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Güle güle Mario Levi…
Milyonluk haber: 9.05