adscode
adscode

KYK borcunu faiziyle ödeyenler

KYK faizlerinin silineceğini duyurulmasıyla gençler rahat bir nefes aldı. Ancak bir de öteki gençler var: KYK borcunu faizli şekilde bitirenler, faizli ödemeye başlayıp ödemesi devam edenler, faiz ödemekten korkup kredi almayanlar… Onlar ne olacak?





Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kredi geri ödemelerinin, enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık" açıklaması yaptı.
Borcu olanlar sevinçli.
Haksız da sayılmazlar. Bazılarının borçları faiziyle birlikte üç katına çıkmıştı. 32 bin 415 TL alan öğrenciden 100 bin TL talep ediliyordu.
Faizin silineceğini duyurulmasıyla bu gençler rahat bir nefes aldı.
Ancak bir de öteki gençler var: KYK borcunu faizli şekilde bitirenler, faizli ödemeye başlayıp ödemesi devam edenler, faiz ödemekten korkup kredi almayanlar…
Öyle ki 2013, 2014’te mezun olup borcunu yeni ödemeye başlayanların sayısı çok fazla. Birçoğuna gecikme faizi uygulandı. Kimisi borcunu yapılandırdı. Hatta sırf yapılandırma taksidini kaçırmamak için (2 ay üst üste ödemeyince yapılandırma bozuluyor) borç alan, bankadan kredi çekenler bile oldu.
Şimdi ise çoğu hayal kırıklığı yaşıyor.
‘Biz ödedik onlar neden ödemiyor’ düşüncesinden çok ‘Kurallara uyduk, zorlanmamıza rağmen ödedik şimdi neden zararlı çıktık’ düşüncesi.
Krediyi krediyle ödediler
Konu sosyal medyada da gündem oldu. Kimi duruma tepki gösterirken kimi ise bunu düşünenleri bencillikle suçladı.
İşte o yorumlardan birkaçı:
- Eşimin kredi borcunu KYK tarafından hesaplanan yasal faiziyle birlikte ödeyebilmek adına bankadan faizli kredi çektik. Devlete borcumuzu ödedik, bankaya devam ediyoruz.
- Bir hafta, bir ay önce faizli KYK ödeyenler ne olacak? Bir açıklama yapılmalı.
- Böyle enflasyonist ortamlarda faiz silmek demek borcun neredeyse tamamını silmek demek. Faizi var diye KYK almayanlar ya da faizli şekilde ödeyenler ne olacak? İmar barışı, vergi affı, öğrenci affı vs. uzar gider. Ülkede kurallara uygun yaşayan vatandaş sürekli cezalandırılıyor.
- Biz faiziyle beraber ödedik. Daha 2-3 ay oldu taksidi yeni bitti. Ben de ödediğim faizi geri istiyorum o zaman!
- İnsan kendini enayi gibi hissediyor. Bu borcu halen ödeyen ve geçmişte benim gibi faiziyle ödemiş olan birçok insan var. Aynı durum SGK borcunda da başıma geldi, ödedim sonra af geldi ve tabii ki ödeyenlere parası iade edilmedi...
- Benim 4 ay sonra borcum bitiyor ama faiziyle 2 sene boyunca her ay ödeme yaptım. Benim verdiğim faizler tarafıma iade edilecek mi yoksa gerçekten bu coğrafyada dürüst olan kaybeder mi?
- Ödeyenler ne olacak? Bilseydik ödeme yapmaz beklerdik biz de!
- Şimdi ben 7-8 bin TL faizi boşuna mı ödedim?
Görünen o ki bu konu tartışılmaya devam edecek.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Erteleme hastalığı