adscode
adscode

ÖZEL YETENEKLİ ÇOCUKLAR

“Altının kıymetini sarraf bilir”





Devletin, özel yetenekli çocuklarımıza hak ettiği değeri vermesi, bu çocuklarımız için okullar açılması eğitim giderlerini karşılaması için yıllardır mücadele ediyorum. Defalarca konuyu gündeme taşıyıp, görüşmeler yapıp önerilerde bulundum. Bu mücadelede hep yalnız kaldım. Öyle ki “üstün zekâlı çocuklara devletin okul açması” için başlattığım imza kampanyası sadece 200 kişi tarafından imzalandı. Yaptığım basın açıklamaları, köşe yazılarım ve bunlara ilişkin gazete haberlerine bakarsanız derdimi daha iyi anlarsınız. Bu millet elindeki değerin kıymetini ne zaman anlayacak!

2011-  Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan: Üstün zekâlı öğrenciler ihmal ediliyor.

Türkiye'deki toplamBİLSEM sayısı 67. Burada eğitim alan çocukların sayısı ise sadece 6 bin 942. Devlet, zihinsel yetersizliği olan bireylerin eğitim giderlerini karşılarken, bu üstün zekalı ve yetenekli bireylere sahip çıkmıyor. Bu çocukların, yeteneklerini geliştirmeleri için eğitim almalarına ve eğitim giderlerinin devlet tarafından karşılanmasına ilişkin bir düzenleme yapmıyor. Oysa bu çocuklar, bizim için birer hazine değerinde. Onlar, ülkemizi gelecek yüzyıla taşıyacak, sadece ülkemizin değil dünyanın geleceğine yön verecek bireyler." 

.üstün zekalı ve yetenekli öğrencilerin eğitim alacağı okulların açılması teşvik edilip, bu okullara devam edecek öğrencilerin giderleri yine devletçe karşılanmalıdır. https://www.memurlar.net/haber/193885/1-milyon-ustun-zek-li-ogrenci-ihmal-ediliyor.html

2013Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan: Ortaokul öğrencilerinin Bilim ve Sanat Merkezleri’ne yönlendirilmesi istense de bu merkezlerin sayısı çok yetersiz ve hepsi dolu. Bilim sanat merkezi sayısı en az üç katına çıkarılmalı. Yeterli sayıda ve kapasitede merkez açmadan, öğrencilerin buraya yönlendirilmesini istemenin bir anlamı yok. Devletçe yeterli sayıda kurum açılana kadar 10 binlerce çocuğumuz heba olmaya devam edecek. Bunu önlemenin bir tek yolu var. O da engelli bireylere devlet nasıl sahip çıkıyor ve destek eğitimi giderlerini karşılıyorsa özel yetenekli öğrencilerin de alacağı destek eğitim giderlerini karşılamalı ve bu işi özel girişimcilere bırakmalı.

http://www.netgazetesi.net/meb-%C3%B6zel-yetenekli-%C3%A7ocuklar%C4%B1-hat%C4%B1rlad%C4%B1.html

Şubat 2015- “Bilim ve sanat merkezleri yetersiz”

Hürriyet- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 61 il valiliğine gönderdiği yazıyla özel yetenekli çocukların belirlenmesini istedi. MEB’in bu girişimini olumlu bulan Maarif Müfettişi Doğan Ceylan, “Ancak” diyerek şöyle konuştu: “Özel yetenekli öğrencileri belirlediğimizde devam edebilecekleri kapasitede Bilim ve Sanat Merkezi yok... Mevcut haliyle okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinden özel yetenekli olanların tamamının eğitim görebileceği imkanı sağlamak devletin görevi. Bilim ve Sanat Merkezlerinin sayısının azlığı ve kapasite yetersizliği nedeniyle birçok öğrenci gerekli eğitimi alamıyor. Zamanında fark edilip geliştirilmeyen yetenekler körelmeye mahkum ediliyor. Örneğin 1 milyona yakın öğrencisi bulunan Ankara ilinde sadece 2 Bilim ve Sanat Merkezi var. Birisi 340, diğeri 690 öğrenciye hizmet veriyor. Oysa yüzde 2-3 civarında özel yetenekli öğrenci olduğu düşünülürse 20-30 bin civarında öğrenciye eğitim verilmesi gerekir. Burada devletin ihmali gözler önüne seriliyor…….2009 yılından bu yana özel eğitim sınıflarına devam eden öğrencilerin eğitime erişimleri devlet tarafından sağlanıyor. Bilim sanat merkezlerine devam eden özel yetenekli çocukların da ulaşımlarının bakanlık tarafından sağlanması yararlı olacak” dedi.

http://www.hurriyet.com.tr/bilim-ve-sanat-merkezleri-yetersiz-28235743


 

2015- MEB Üstün Zekalıları Heder Etti

Doğan Ceylan: MEB istatistiklerine göre 2,3,4. sınıflardaki öğrenci toplamı 4 milyon 128 bindir . Dünyadaki genel kabüle göre öğrencilerin  %2’ sinin üstün zekalı olduğu kabul ediliyor. Buna göre bizim 2,3ve 4. sınıflarda  80 binin üzerinde öğrencimizin üstün zekalı çıkması gerekiyordu. Nasıl oluyor da 80 bin öğrenci yerine sadece 2 bin 607 öğrencimiz üstün zekalı çıkıyor.

Bir ülke için en kıymetli hazine olan üstün zekalı insan kaynağımız göz göre gere heder ediliyor. Bakanlığı, bu sorunu çözmek için göreve davet ediyorum.

Ülkemizde üstün zekalı veya özel yetenekli bireylerin eğitim alacağı yatılı veya gündüzlü devlet okulları açılmamıştır. Bu çocuklara  Bilim ve Sanat Merkezlerinde okul dışında eğitim verilmeye çalışılmaktadır Ancak merkezlerin sayısı çok yetersizdir…. Devlet Özel yetenekli çocukların eğitimi için ya kendi okullarını açmalı veya özel kurslar şeklinde açılacak atölyelere devam etmeleri için eğitim giderlerini karşılamalıdır.

http://www.egitimajansi.com/haber/meb-ustun-zekalilari-heder-etti-haberi-42721h.html

Kasım 2015- Özel Yetenekli Çocuk Seçiminde Öğretmenlere ve MEB’e Uyarı

……Bu sorunu “MEB, üstün zekâlıları heder etti” başlığıyla bir yazı yazarak dile getirsek te, uyarımızı dikkate almayan genel müdürlük aynı yöntemle ve aynı testle öğrenci seçmeye bu yıl da devam edecek.

Gördüğümüz yanlışı elimizle ve dilimizle düzeltmeye çalıştık olmadı. Bize de artık dua etmekten başka çare kalmıyor “ Ya Rab, çocuklarımızı heder ettirme”

Aralık -2015 Yeniyüzyıl Gazetesi: Aziz Sancar Okulları Açılsın.

Eğitimci Yazar Doğan Ceylan: Aziz Sancarlarımız Anadolu topraklarında ilgisizlikten solup gidiyor…..Ülkenin geleceği olan üstün zekalılar için hızla okullar açılsın….. Eğitim giderleri devlet tarafından karşılansın.

https://www.mihraphaber.com/ustun-zekalilara-aziz-sancar-okullari-acilsin-79799h.htm

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Okul önemini yitiriyor
Bir müfettiş masalı
Eğitim eğlence değildir