adscode
adscode

LİSEYE GEÇİŞTE OKUL NOTLARININ ETKİSİNİN OLMAMASI DOĞRU BİR KARAR MI ?

Bundan yaklaşık 10 yıl önce liselere geçişte uygulanan OKS sisteminde okul notlarının hiçbir etkisi yoktu.

ersanrehberlik@gmail.com




Bundan yaklaşık 10 yıl önce liselere geçişte uygulanan OKS sisteminde okul notlarının hiçbir etkisi yoktu. Dolayısıyla öğrencinin okul içindeki performansı ne olursa olsun sınavda iyi bir sonuç aldığı takdirde puanını yettiği liseye gitme imkanı oluyordu.

OKS kaldırılırken sisteme yönelik en büyük eleştiri de öğrencilerin sadece sınav odaklı olarak hareket ettiği, okul notlarının etkisinin olmamasından dolayı öğrencilerin de okul derslerine ve sınavlarına yönelik ilgisinin kalmadığı şeklindeydi.

Birçok öğrenci o yıllarda son 1 ay kadar süreyi rapor alarak okula gitmeyip onun yerine bir dershaneye giderek ya da evde kendi çalışma yaparak geçiriyordu. Bir anlamda bu sistem okulları atıl duruma getiriyor ve öğrencinin gözünde değerini düşürüyor diye yorumlanmış ve daha sonraki sınav sistemlerinin hepsinde oranlar değişse de okul notlarının lise yerleştirme de mutlaka etkisi olmuştu.

Yeni yapılan değişikliklerle birlikte LKS sisteminde de benzer bir duruma gidildiğini görmekteyiz. Son yapılan açıklamalara göre nitelikli okullara yönelik yapılacak sınavda okul sınav sonuçlarının yani okul ortalamasının herhangi bir etkisi olmayacak.

Birçok kişi adrese dayalı olarak yapılan yerleştirmelerde puan eşitliği durumunda okul ortalamasının etkisi olacağını düşünüyordu. Oysa MEB müsteşarı Yusuf Tekin’in yaptığı son açıklamalarda adrese dayalı sistemde kontenjanda oluşacak yığılma durumunda öğrencilerin adreslerine ve okudukları ortaokullara bakılarak bir sıralama yapılacağını açıkladı.

Yani LK’ yi oluşturan hem merkezi sınavda hem de adrese dayalı sistemde okul notlarının etkisi tamamen ortadan kaldırıldı.

Bunun öğrenci üzerinde olumsuz etkisi olacağını düşünmekteyim. Özellikle ergenlik dönemi kapsamında olan öğrencilerin sonuç odaklı değil de süreç odaklı değerlendiremeye tabi tutulması her zaman önerilen bir durumdur. Bu durumda bahsedilen süreç ise öğrencinin 5-6-7 ve 8. Sınıftaki gelişimini bizlere en iyi şekilde gösterecek olan bu 4 yılın ortalamasıdır.

Sadece okul notlarına dayalı bir yerleştirme yapmanın sorunlara yol açabileceği gibi okul notlarının hiçbir etkisinin olmayacağı bir liseye geçişinde farklı sorunlara sebep olacağını düşünüyorum. Bunun en büyük etkisini şimdiden bazı öğrencilerde gözlemlemeye başladık bile. Öğrenciler dersleri ve sınavları eskisi kadar ciddiye almayıp ben nasılsa sınavda iyi sonuç alır istediği liseye giderim düşüncesini zihinlerine oturtmakta.

Bu durumda daha önce karşılaştığımız gibi okullar giderek öğrencinin gözünde değer kaybedebilir ve atıl duruma gelebilir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    4 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (4)