adscode
adscode

LKS’DE YÜKSEK PUAN ALMAK İÇİN BU DURUMA DİKKAT EDİLMELİ

Bu sınav sisteminde yapılan değişiklik ilk defa karşılaştığımız bir durum değil. Fakat birçok kişinin kafası hala çok karışık.

ersanrehberlik@gmail.com




Bunun en büyük sebebi ise daha önceki yıllarda sınav sistemlerine yönelik yapılacak değişikliklerin hepsi bir bütün halinde son haliyle açıklanır ve öğrenciler ile veliler bu yeni duruma göre planlarını şekillendirirlerdi. Resmi olarak kılavuz yayınlanmadığı sürece her an yeni değişiklikler ve açıklamalarda yapılabilir.

Şu ana kadar soru sayısı ve süre gibi bazı önemli noktalarda açıklamalar yapıldı. Ama hala puanlama sisteminin ne şekilde olacağına yönelik net bir resmi açıklama bulunmamakta.

Soru sayılarında meydana gelen değişiklik mutlaka öğrencinin puanına da etki edecektir. TEOG’da her dersten eşit bir şekilde 20 soru sorulmaktaydı.

Dersler arasındaki en büyük ayrım ise katsayılarının farklı olmasıydı. Kısacası derslere göre sınava puan etkisi değişiklik gösteriyordu.

Bu sene LKS’ de derslerin katsayılarının ne olacağı ile ilgili net bir açıklama bulunmamakta. Fakat daha önceki sınav sistemleri ile de karşılaştırdığımızda Türkçe-Matematik-Fen derslerinin katsayılarının dolayısıyla öğrenciye kazandırdığı puanın daha fazla olduğunu görmekteyiz. Bu sene LKS’de de benzer bir şekilde olacağını düşünüyorum.

Fakat bu senenin geçen seneden farkı soru sayıları. Türkçe-Matematik-Fen dersinden diğer derslere göre daha çok soru gelecek olması ve katsayılarının da muhtemelen daha yüksek olması sınav sonucunu belirleme de bu 3 dersin etkisinin çok daha fazla olacağını göstermekte. Bir anlamda sınavın amiral gemisi bu dersler olacaktır ve bu derslerde sorun yaşan bir öğrencinin de nitelikli okullara yönelik sınavda istediği okulu kazanacak puanı elde etmesi pek mümkün olmayacaktır.

Ayrıca önemli bir diğer nokta da 3 yanlışın 1 doğruyu götürmesi ile alakalı. Bu duruma göre 2 öğrenciyi karşılaştırırsak her ikisinin de sınavda 3 yanlış yaptığını düşünelim. Öğrencilerden biri 3 yanlışı İngilizceden bir diğer ise 3 yanlışını matematikten yapmış kabul edelim. Bu duruma göre her iki öğrencinin yanlış sayısı aynı olsa bile puanı fazla olan dersten yanlış yapan öğrenci daha düşük bir puan alacaktır. Bu yüzden kaç yanlış yapmak kadar önemli bir nokta yanlışların hangi derslerden yapıldığı olacak.

Bu duruma göre öğrencilerin ve velilerin de çalışmalarını planlarken farklı stratejiler izlemesi gerekmektedir. Özellikle soru sayısı ve katsayısı fazla olan derslerdeki bilgi eksikliklerinin giderilmesi öğrencinin puanını olumlu etkileyecektir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)