Rehberlik seminerlerimizde en önem verdiğimiz konuların başında test tekniği gelmektedir. Test tekniği ile öğrencinin yıl boyunca yaptığı çalışmaları sınav anında en iyi şekilde ortaya nasıl koyabileceğini yani en iyi performansını nasıl gösterebileceğini öğrencilere anlatırız.
Bu bir anlamda önemli maç öncesinde verilen ve hayat kurtaran taktiklere benzer ve birçok öğrenci bu bilgileri doğru kullanıp olumlu sonuçlara ulaşmıştır.
Son 4 yıllık TEOG sistemi sürecinde öğrencilere test tekniklerini anlatırken üzerinde özellikle durduğumuz noktalardan biri de soruları kesinlikle boş bırakmamaları gerektiğiydi. Çünkü o zamanki sistemde öğrenci yanlış yapmış olsa bile doğrularını dolayısıyla da puanını etkileyen bir durum olmuyordu. Öğrenciye doğru cevap hakkında hiçbir fikrin yoksa bile sana en yakın şıkkı mutlaka işaretle diye tembihlerdik. Ne de olsa %25 doğru cevap verme ihtimali ve fazla puan alma şansı vardı ama buna karşı verdiği cevap yanlış çıksa bile bir kaybı olmayacaktı.
Yanlışların doğruları götürmemesi TEOG sistemine dahil olduğunda aslında bu konu çok tartışılmıştı. Çünkü bu durumun sınav seçiciliğini olumsuz etkileyeceğini ve sınavda şans faktörünün de etkili olacağı söylenmekteydi.
Yeni açıklanan LKS sistemi ile birlikte yapılan önemli değişikliklerden biri de nitelikli okullara öğrenci seçmek için yapılacak olan merkezi sınavda bundan sonra 3 yanlışın 1 doğruyu götürecek olması oldu. Buna göre öğrenci her yaptığı yanlış için o derste yaptığı doğrulardan 0.33 puan kadar azalma olacak.
Şu an 8. Sınıfta olan ve yıllardır TEOG sistemine göre çalışan öğrencilerin bir an önce bu duruma ayak uydurması ve kendilerine yeni bir sınav stratejisi oluşturmaları gerekmekte.
Bu yüzden öğrenciler çalışmalarında çok daha titiz davranmalı ve soru çözerken çok daha dikkatli olmalı. Konu hakkında daha donanımlı olması, bilgi eksikliğinin az olması öğrencinin doğru cevabı bulmasında en önemli etkendir. 1 puanın bile belirleyici olacağı bu sınav sisteminde öğrencilerin kesinlikle doğru bildiklerini işaretlemelerini “ya tutarsa” mantığıyla sınav çözme mantığını bırakmakları gerekmektedir.