adscode
adscode

BİLSEM'LER VE SORUNLARI

Özel yetenekli çocukların gittiği okullar olarak bilinen BİLSEM'ler, ilk açıldıklarında pek bilinmeyen okullardı. Zamanla bu okullar prestijli birer okul olarak kabul edildi, aileler çocuklarını bu okullara yerleştirebilme çabasına girdiler. Çünkü "üstün zekalı, üstün yetenekli" çocuğa sahip olmak güzel ve etkileyicidir. Her durumda olduğu gibi BİLSEM'e hazırlık kursları da eğitim camiasında yerini aldı. Peki bu özel yeterlilikleri olan çocuklarla yeterince ilgilenip, sınavla seçilen bilim, resi

gurbetduymus@gmail.com




Bilim Sanat Merkezlerinin  öğretmenleri sınavla alınan değerli öğretmenlerimizdir. TUBİTAK ve değişik projelerde öğrencileriyle güzel başarılara imza atmaktadırlar fakat çocuklarımızın BİLSEM'lerde geçirdiği süre yeterli ve verimli midir bunu tartışmak lazım. Çünkü bu özel çocuklar okuldan sonra servislerle BİLSEM'lere geçmekte ve okulun ağır temposundan sonra bir de BİLSEM'lerde eğitim görmektedirler. Yorgun olan çocuk okulun, öğretmenin ve BİLSEM'in kapasitesinden yeterince faydalanamamaktadır.

 

Kaldı ki bu  çocuklar, örneğin 17.00-19.00 BİLSEM’lerde  ders görüyorsa; eğitimden çıkışları, eve varışları, yemek yemeleri ve okul ödevlerini yapmaya başlamaları en erken 20.30'u bulmaktadır, dolayısıyla ciddi ve ağır bir tempodur o yaştaki çocuklar için. Üstelik 8. sınıfa gelince bir de bunun üstüne LGS temposu binmekte ve bu çocuklar ya devamsızlık yapmakta ya da arada ezilip gitmektedir.

 

Evet yetenekli, özel çocuklar ama süper güç de  değiller. Bazı illerde BİLSEM  binaları eski ve yetersiz, yenilenmeye ihtiyacı var. BİLSEM'lerin laboratuvar ve atölye alanları geniş olmalı, öğrenciye yeteneklerini geliştirebileceği imkanlar verilmeli, öğrencilerin  bu alandaki öğretmenleri ile daha fazla vakit geçirmeleri sağlanmalı ki bu okullarda eğitime başlayan çocuklar okullarına sonuna kadar devam edebilsinler ve ülkemizin geleceğine katkıda bulunsunlar.

 

BİLSEM'lerden gerçek anlamda verim alınabilmesi için BİLSEM'ler okuldan sonra eğitim görülecek ek alan olmaktan çıkarılmalı, bağımsız okullar haline getirilmelidir.Bu sayede çocuklar

akademik eğitimle yetenek eğitimi arasında bölünmeyecek, kendi yetenek ve yeterliliklerine uygun şekilde gelişip o alanda ülkemize katkı sağlayacaklardır.

Ayrıca İstanbul, İzmir, Ankara gibi şehirlerde şehrin farklı noktalarında o merkezlere yakın öğrencilerin toplanabileceği farklı birkaç BİLSEM  planlanmalıdır. Çünkü ulaşım zaman noktasında bu çocukların ciddi kaybı olmaktadır ve çalışmalarına  harcayacakları güç yollarda heba olmaktadır.

 

Bakanlığımızın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile başlattığı BİLSEM'lere en az bin kitaptan oluşan kütüphane kurma çalışması ve bunu Türkiye genelindeki 174 BİLSEM'de uygulamaya koyma fikri takdire şayandır. Bu uygulamaların resim, müzik  atölyelerini ve laboratuvarları da kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması ve merkezlerin güçlendirilmesi bu çocuklarımızın önünü açacaktır. Bu anlamda Bakanlığımızı atacağı her adımı destekliyoruz. BİLSEM'ler önemlidir, çocukların yeteneklerine uygun eğitim alması daha da  önemlidir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)