adscode
adscode

LGS ÖNCESİ SON DOKUNUŞLAR

LGS’ye sayılı günler kala heyecan dorukta. Peki çocuklar bu süreci nasıl geçirecek?

gurbetduymus@gmail.com




 

Bir kere ağır ders temposu hafifletilmeli.

 

Öğrenciler günde bir veya iki genel deneme çözmeli. Özellikle bariz olarak hata yaptıkları bir konu veya soru tipi varsa bu konuda öğretmenlerine danışmalı, takıldıkları yerlere dokunuşlar yapılmalı, takıldıkları yerlerle ilgili konu tekrarı ve soru çözümü yapılmalı.

 

 Bedenen  aşırı yorulan çocukların dikkati dağınık olur. Bu anlamda çocuklar çok geç yatmamalı ve uykusunu almış olarak uyanmalı.Çocuklar sağlıklı beslenmeli, her türlü gıdadan almalı, bu süreçte ev tipi beslenme yapılmalıdır.

 

Öğrencilere sürekli olarak “Heyecan yapma, sakin ol!” diye telkinde bulunulmamalı, bu onları sakinleştireceğine kaygı ve heyecan dozunu arttıracaktır.

 

 

Sınavdaki soruların çözümüyle ilgili bir strateji geliştirmeli, öğrencinin hata yapabileceği veya takıldığı soruda oyalanmaması, birkaç tane üst üste olmak üzere yapamayacağı soru olabileceği, bunları atlayarak rahat çözebildiği sorulardan sonra yapamadığı sorulara dönmesi gerektiği belirtilmelidir. Çünkü bir soruda oyalanan çocuk zaman kontrolünü kaybedebilmektedir.
 

  

Öğrenci soru çözerken  etrafına takılmaması gerektiği vurgulanmalı çünkü bir önceki yıl öğrenciler soru çözemediklerinde etrafa baktıklarını ve soruları herkesin çözebildiğini sanarak umutsuzluğa kapıldıklarını ya da ağlayanları gördüklerinde hiçbir şey yapamayacaklarını düşünüp sınavı bıraktıklarını söylemişlerdir.

 

Sınavda; “ Üç A şıkkı üst üste gelmez, yok A, B, C, D’ler orantılıdır.” şeklinde telkinlerde bulunulmamalı, bu doğru bir yaklaşım değildir. Önceki yıllarda bu tip telkinlerden dolayı doğru yaptığı soruyu yanlışa çevirenler olduğu  ve sınav sonrası ciddi sıkıntılar yaşandığı unutulmamalıdır.

 

MEB’in örnek soruları mutlaka çözülmeli. Öğrencinin hata yaptığı sorular üzerinde durulmalıdır.

 

Öğrenci dikkatle ve önemli ifadelerin altını çizerek soruları okumalı, öğrencinin soruyu kalemle çözmesi sağlanmalı ve bu uygulamayı yapması  öğrenciden mutlaka istenmelidir. Kalem dikkat toparlayıcıdır. Önemli ifadelerin altını çizmek zaman kazandırır.
 

Öğrencilere sınav molasında kesinlikle sorularla ilgili konuşmamaları ve soru tartışmamaları söylenmelidir. Molada sınav hakkında konuşmak heyecanı arttırır.

 

“Matematik çok zor, Türkçe uzun olacak…” gibi önyargılarla korku oluşturulmamalı. Soruların uzaydan gelmediği ve çözdükleri sorulara paralel olacağı belirtilmelidir.

 

Kodlamada belli bir disiplin olmalı, her soru çözüldüğü anda optik forma geçirilmeli. Sınavın sonunda kodlamaya vakit kalmayabilir veya en sona bırakılan kodlama paniğe sevk edebilir.

 

Öğrenciye soru çözerken soru hakkında hiçbir fikri yoksa o soruyu çözmemesi; yanlışın doğruyu götüreceği söylenmeli. Eğer iki şıkka kadar eleme yapabiliyorsa mantığına uygun olan şıkkı işaretlemesi söylenmelidir.

 

Ve son uyarı aileye; çocuğunuzun akademik düzeyine, kişiliğine, psikolojik durumuna göre hareket edin. Hepimizin gönlünde çocuğumuzun Galatasaray Lisesi, Robert Koleji, Kabataş Lisesi, Fen Liseleri ve nitelikli okullarda okuması hevesi var. Çocuğunuza kendi istediğiniz yüklemeyi yapmayın. Beklentinizi çocuğunuza göre ayarlayın. Ne çocuğunuzu çok abartın ne de küçültün! 

 

Bu sınav dünyanın sonu değil! Sizin sınavınız değil! 

Hem çocuğun mutluluğu, sağlığı yerinde olsun hem de hakkında hayırlı olan gerçekleşsin! 

Siz çocuğunuz için elinizden geleni yaptınız. Bu sınava siz girmiyorsunuz, siz değerlendirilmiyorsunuz. 

Ne kazanılan ne de kaybedilen bir sınav çocuğumuza sevgi düzeyimizi belirler! 

Çocuk bizimdir, sınav yolda bir basamak…

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    2 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (2)