adscode
adscode

TYT VE AYT SINAV ARALIKLARINDA, SORU SAYILARINDA DÜZENLEME YAPILMALIDIR

Çok heyecanlı geçen bir sınav maratonunun ardından nihayet ailelerin ve öğrencilerin bir kısmı bekleme sürecine çekilirken bir kısmı da dinlenmeye, bir kısmı da yeni eğitim öğretim yılında sınava girecek çocukları için ön hazırlık yapmaya başladı.

gurbetduymus@gmail.com




Ölçme, değerlendirme eğitim sürecinin vazgeçilmez unsurlarındandır. Ancak öğrencilerimizi, çocuklarımızın girdiği TYT ve AYT ‘nin  üst üste olması ciddi anlamda sıkıntıdır. Şöyle ki TYT ‘de  ne yaptığını bilmeyen, puanlama anlamında sınırda olan veya barajın altında olan öğrenci de sınava girmektedir. Bu çok da doğru değildir. Ayrıca ilk güne büyük beklentiyle giren ama sınavı umduğu gibi geçmeyen öğrencilerin ertesi gün moral bozukluğuyla sınava girmesi de sıkıntı vericidir. Bu noktada TYT ile AYT arasında YGS-LYS tarzında bir ara zaman dilimi olmalıdır. Ayrıca TYT’de barajın altında kalan ya da istediği yere yerleşmede, puan anlamında AYT’de denge sağlayamayacağını düşünen gençlere durum değerlendirmesi yapabileceği ve kafasını netleştireceği bir zaman aralığı tanınmalıdır.( Alternatif olarak sonraki yıllarda uygulanabileceğini varsayarak Lise 1, 2, 3 ve 4. Sınıflarda yeni müfredata uygun olarak her yılın sonunda merkezi sistemle olgunluk sınavı yapılarak bunların ortalamasıyla üniversitelere yerleştirme yapılabilir.  9-10.sınıflar TYT,  11-12 .sınıflarda ise AYT olarak düşünülebilir. Bunda da sorun hem devlete maliyetlerin artması hem de velilerin bu  sınav temposunu çocuklara  4 sene yaşatma ihtimali. Her sene özel ders, her sene dershane, çocuklara zulüm anlamına gelir. Her çözümün avantajları, dezavantajları var.)

 

Ayrıca TYT’de başarılı olamayıp yine AYT’ye giren bir çok öğrenci olmaktadır. Bu da sınav görevlisinden kitapçığa, öğrencinin sınava geliş gidişinden değerlendirmeye kadar devletimize ve ailelere gereksiz bir maddi yük getirmektedir. Sınavın aralı olması bu maddi yükün de devlet ve veli sırtından atılmasını sağlayacaktır.

 

Bir başka nokta ise AYT’de soru sayılarıdır. Özellikle edebiyat, sosyal bilimler ve fen bilimleri anlamında soru sayıları arttırılarak ölçme değerlendirme anlamında daha geniş bantta ( konu anlamında değil ama soru anlamında genişlemeye gidilerek) değerlendirme yapılabilir.

TYT’de zaman anlamında sıkıntı yaşanmaktadır.Süre olarak ilave yapılması yararlı olur.

 

Sınavda üst düzey güvenlik önlemleri dikkati çekmiştir, bu da beklentimizi karşılamıştır.

 

Sınav açısından bir husus daha var ki bu gençler erişkindir, belli bir kas koordinasyon düzeyindedir fakat sınav esnasında sıkıntı yaşayan öğrencilerin gözetmen eşliğinde tuvalete çıkmasına izin verilmelidir. Evet, öğrenci sağlık sorununu önceden bildirebilecektir ama sınavda heyecandan tuvalet kontrolü yapamayan ya da bağırsak sıkıntısı yaşayan çocuklarımız olabilir. Bu durumlara insani iyi niyet kapsamında yaklaşacak şekilde kurallara esneklik getirilmelidir.

 

Bunun dışında sınav ciddiyet işidir, öğrenci giriş belgesiyle, nüfus cüzdanıyla, kurallara uygun halde sınav alanına gelmek zorundadır. Kalemine, silgisine kadar devletimizin verdiği bir sınavdan bahsediyoruz. 

 

Görülen aksaklıkların iyi niyetle dile getirilmesi ve düzenleme yapılması hem çocuklarımız hem de eğitimiz açısından yararlı olacaktır.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)