adscode
adscode

UZAKTAN EĞİTİM UZAKTAN EZİYET!        

Efendim uzaktan eğitim tüm hızıyla devam ediyor. Öğretmenler var gücüyle uzaktan eğitimin önünden arkasından yanından koşuyorlar. Ama öğrenciler nerede?

gurbetduymus@gmail.com




EBA bu virüs döneminde öğrencinin, öğretmenin hem zihinsel olarak hem de uygulama babında eğitimden kopmaması ve motivasyonun sağlanması noktasında can simididir ve olan şartlarda daha iyisi can sağlığıdır ki çocuklarımızın can sağlığı için geliştirilmiş ve başvurulmuş bir tedbirdir.

 

EBA ‘da aksaklıklar yok mu? Var, çok mu bariz çok mu rahatsız edici hayır, sistem işliyor. Ama sistemin paydaşları açısından sıkıntı var. Öğretmenler okulda oldukları zamanın iki üç katı daha fazla çaba sarf ediyor bu dönemde. Uzaktan eğitim kolay iş değildir; öğrenciyi motive et, ekrana taşı, canlı derse taşı hakikaten çok zor.

 

Öğretmenlerin geniş bir kesimi,  veliler; “EBA’ya giremiyoruz, şifre alamıyoruz.“ diye nazlanınca sınıfındaki öğrencilerin tek tek KİMLİK NUMARALARINI alarak, onlara şifre tanımladı. Veliler; “Şifreyi kaybettik, EBA’ya giremiyoruz.” dedi. Öğretmen tekrar, tekrar, tekrar şifre aldı. On defa şifre verilen öğrenci var.

 

Öğrenci; “EBA’ya giremiyoruz.” dedi, öğretmen öğrenci motive olsun diye WhatsApp gruplarında EBA’ya en çok giren öğrencileri paylaştı. Okul açılınca en çok aktif olan öğrencilere ödüller vaad etti.

 

Öğrenci EBA’ya giremedi, “İnternetim yok” dedi, halbuki sosyal medyada , WhatsApp’ta hep çevrimiçi öğrenci, internet yoksa nasıl çevrimiçi. Öğretmen yılmadı, kendisine hediye edilen interneti öğrencisinin hattına iki katıyla hediye etti, “Aman öğrenci derse katılsın, EBA’yı takip etsin!” diye ama öğrenci yine ortada yok.

 

Öğretmen canlı derste, öğrenci WhatsApp’tan mesaj atıyor: “Ben derse giremiyorum.” diye. Öğretmen bir yandan ders anlatırken bir yandan da öğrenciye daha önce onlarca kez whatsapp’tan attığı “EBA Canlı Derse Giriş “ videosunu bir kez daha atıyor. Öğrenci giremiyor EBA’ya, öğretmen; “Tarayıcını değiştir” diyor sabırla. Bu arada da ders işliyor. Çocuk yine “Giremedim” diyor, öğretmen de bu sefer cep telefonundan girmesini istiyor derse, onun da videosunu paylaşıyor. Tabi ders anlatmaya devam. O arada başka bir öğrencinin velisi arıyor. Öğretmen derste  …

Öğretmenler öğrenciyi harekete geçirmek için var gücüyle çabalıyor. Bu arada derse girmek isteyen bir yolunu bulup giriyor, girmek istemeyene de ne yaparsanız yapın çözüm bulamıyorsunuz.

 

Orta okul gruplarında durum vahim. Elli öğrenci tanımlanmış diyelim derse. Derse 15 kadar öğrenci giriyor, yanlarında 15 de veli, etti mi size 30 öğrenci. Veli atarı, evdeki tamir sesleri arasında süper canlı ders işliyoruz. Hatta internet iyi çeksin diye çocuğunuzun odasına geçiyorsunuz, veli:  “Koş Hatçe koş, öğretmen yatak odasından ders işliyor.“ diyor. Komik tuhaf şeyler yaşıyoruz!

 

Çocuk EBA’ya giremiyor, vicdanınız el vermiyor. Ödevleri whatsapp grubuna atıyorsunuz, paylaştığınız notları , deneme sınavlarını. İlgilenen mi, meçhul! Vicdan mı? Çok rahat!

 

Öğretmenler eskiden şube rehber öğretmeni olduğu grubun whatsapp’ındaydı. Şimdi tüm sınıflara eklisiniz. Veli gece saat 2’de arayıp size ertesi günkü EBA ders programını sorabiliyor.

 

Halbuki ders programını sınıf gruplarında paylaşmıssınızdır. Dersteyken telefonuna bakmadığınız için veli size bozuk çalabiliyor. 200 veliniz varsa günde 20 25’i arıyor. Kimi çocuğunun EBA’daki durumunu soruyor, kimi yardım istiyor, kiminin de canı sıkılıyor, konuşacak adam arıyor. Telefona baksan bir dert bakmasan bir dert.

 

Öğretmenler yarım gün çalışıyordu ya veya 15.00’ te bitiyordu ya okul. Vallahi şimdi 24 saat çalışıyor, slayt hazırla, çocuklara ekranda paylaşacak çok eğlenceli görsel, soru hazırla; EBA’da normalde vermediğimiz kadar ödev veriyoruz. Onları takip et! Öğrenci takip formları doldur. Telafi programları, raporları derken öğretmenlerin beyni dönmüş durumda. Hafta içi, hafta sonu kalmadı öğretmenlerin; gecesi gündüzüne karışmış durumda.

 

Evde eşi, çocuğu, yemeği, aşı, işi hiç yok. Öğrenci, veli herkesi avutma derdinde ve hala ,hala “öğretmenler çalışmıyor, öğretmenler yatıyor.”  Dİyorlar ya ! Bilmiyorlar ki uzaktan eğitim normal eğitimden zordur ve öğretmen her paydaşı memnun etmeye çalışmaktan yorgun düşmüştür. Uzaktan eğitim “uzaktan eziyet “olmuştur.

 

Hala “öğretmenler çalışmıyor!”

- EBA’da ders anlatan siz!

-ÖDM’lere soru hazırlayan siz!

-VEFA gruplarında siz!

-Öğrenciyi takip eden siz!

-24 saat whatsapp gruplarında öğrenciyle veliyle iç içe olan siz!

-Günde 15-20 veliyle görüşen siz!

-Sürekli hazırlık yapan, öğrenciye uzaktan nasıl daha verimli olurum diye uğraşan siz!

-Tüm öğretmen sayfasını takip edip, güzel materyal derleyen siz!

-Yetmedi oturup ayrıca daha güzel olsun diye ders notu ve materyal hazırlayan siz!

- Herkesin psikolojisini ayakta tutayım derken kendi evini, ocağını unutan siz!

   Ama çalışmayan ÖĞRETMEN!

       Bu saatten sonra öğretmenler çalışmıyor diyenin ağzının üstüne fırıncı küreğiyle vururum, haberiniz ola!

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)