adscode
adscode

1. Dünya Savaşı’nın 100. Yılında Savaş ve Propaganda

Açıldığı günden bu yana pek çok ilgi çekici sergiye ev sahipliği yapan Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) şimdi de “1. Dünya Savaşı’nda İttifak Cephesinde Savaş ve Propaganda”…

1. Dünya Savaşı’nın 100. Yılında  Savaş ve Propaganda
Etkinlikler
Ömer M. Koç’un koleksiyonundan seçilen eserlerin yer aldığı ve Bahattin Öztuncay’ın küratörlüğünü üstlendiği sergi, 24 Aralık 2014 - 22 Mart 2015 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

1. Dünya Savaşı’nın 100. yılını anmak üzere İttifak Cephesi’nde yer alan devletlerin yürüttüğü halkla ilişkiler süreçlerini, bir başka deyişle propaganda kampanyalarını anlatan sergi, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde (ANAMED) açılacak. “1. Dünya Savaşı’nda İttifak Cephesinde Savaş ve Propaganda” ismini taşıyan sergide posterlerden, kartpostallara, sembolik ödüllerden madalyalara kadar pek çok tarihi doküman ve obje sanatseverlerle buluşacak. Osmanlı İmparatorluğu’nun savaş döneminde müttefikleriyle geliştirdiği ilişkileri de gözler önüne seren sergi 24 Aralık 2014 - 22 Mart 2015 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. Ömer M. Koç’un kişisel koleksiyonundan seçilen eserlerin sunulacağı serginin küratörlüğünü Bahattin Öztuncay üstleniyor.

Almanya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Bulgaristan ve Osmanlı Devleti’nin oluşturduğu İttifak Devletleri’nin 1. Dünya Savaşı süresince gerçekleştirdiği sanatsal aktiviteler, karşılıklı ziyaretler, eğitim alanındaki işbirlikleri ve yürütülen diğer propaganda araçlarına yer veren sergi, günümüze dair de önemli ipuçları sunuyor. Wilhelm Viktor Krausz’un 1915-1916 yılları arasında Türkiye’de yaptığı ve içinde Mustafa Kemal Atatürk’ün de bilinen ilk portresinin yer aldığı resim çalışmalarından oluşan “Dünya Savaşında Türkiye’den Resimler ve Çizimler” isimli albümü sergide sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Osmanlı İmparatorluğu ve diğer İttifak Devletleri’ne ait flamalar, kartpostal ve seramikler, onurlandırma ve ödüllendirme sembolleri ile devletlerin halklarının desteğini toplamak amacıyla yürüttüğü faaliyetlerden belgeler sergide yer alan diğer çalışmaları oluşturuyor.

“Savaş ve Propaganda”nın günümüzde de geçerliliği hiç azalmadan süregelen tarihî birlikteliğini vurgulayan sergi, Yeşim Demir tarafından tasarlandı. Serginin küratörü Bahattin Öztuncay, projenin eser ve belge seçiminde itina ile çalışan Edhem Eldem ve Sinan Kuneralp’in de makalelerinin yer aldığı sergi kataloğu Vehbi Koç Vakfı tarafından yayımlanacak.

Sergi kapsamında ayrıca Edhem Eldem, Ayhan Aktar, Sinan Kuneralp, Nazan Maksudyan, Yiğit Akın, Sinan Niyazioğlu, Erol Köroğlu, Londra’dan Benjamin Fortna ve Oxford Üniversitesi’nden Eugene Rogan gibi tarih profesörlerinin konuşmacı olarak katılacağı bir konferans düzenlenecek. ‘1. Dünya Savaşı: İdeoloji ve Propaganda’ temalı konferans 10 Ocak 2015 tarihinde genel katılıma açık olarak ANAMED’de gerçekleştirilecek.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)