adscode
adscode

10 soruda Liselere Geçiş Sınavı

Türkiye genelindeki bin 367 liseye bu yıl ilk kez uygulanacak LGS ile yerleştirme yapılacak. Sonuçlar 25 Haziran’da açıklanacak. Sınavla yerleşemeyen öğrenci evinin yakınındaki okula gidecek.

10 soruda Liselere Geçiş Sınavı
Sınavlar
2013-2014 EğitimÖğretim yılında başlatılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında uygulanan merkezi sınavlar bu yıl kaldırıldı. Herhangi bir liseye yerleşmek için tüm 8'inci sınıfların yılda 2 kez girmek zorunda olduğu TEOG sınavları artık uygulanmayacak.

Liselere yerleştirmelerde artık 2 ayaklı bir sistem geçerli olacak. Bu yıl ilkkez uygulanacak modelde yalnızca isteyen öğrencilerin katılacağı bir merkezi sınav olacak. Bu sınavın sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği ve geçen ay yayınlanan kılavuzla isimlerini açıkladığı toplam bin 367 liseye yerleştirmelerde kullanılacak. İkinci ayakta ise öğrencinin evine en yakın okula gitmesini öngören adrese dayalı yerleştirme yapılacak.

Öğrenciler evine en yakın okullardan en az 2 en fazla 5 tercih yapacak. TEOG'un aksine yerleştirme değil, öğrenci seçme niteliğinde olacak Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 2 Haziran'da yapılacak. LGS TEOG'a göre birçok farklı nitelik taşıyor. İşte 10 soruda LGS'yle ilgili detaylar:

1- Hangi liseler LGS ile öğrenci kabul edecek?
Toplam bin 367 lise LGS ile öğrenci alacak. Bu okulların 309'u fen, 222'si Anadolu, 298'i Anadolu imam hatip, 89'u sosyal bilimler, 449'u da Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi olacak. Okulların tam listesine MEB'in web sitesinden yayınladığı kılavuzdan ulaşılabilir.

2- Sınava kaç öğrenci girecek?
996 bin 8'inci sınıf öğrencisi LGS'ye girmek için başvuru yaptı.

3- Kaç öğrenci sınavla yerleşecek?
1 milyonu aşkın 8'inci sınıf öğrencisinin yüzde 10'u LGS ile öğrenci alacak okullara yerleşecek. Sınavla öğrenci alacak okulların toplam kontenjanı 126 bin 510 olarak duyuruldu. Başka bir deyişle bu yıl 126 binden fazla öğrenci LGS'yle liselere yerleşmiş olacak.

ANALİZ YETENEĞİNİ ÖLÇECEK BİR SINAV OLACAK

4- LGS zor mu olacak?

LGS'yle öğrenci alacak liselere 126 bin 510 kontenjan ayrıldığı için sınavın seçici niteliğinin TEOG'a göre çok daha fazla olması bekleniyor.
Ancak sınav zorsa herkese zordur, kolaysa herkese kolaydır.
Sınavın zor olması durumunda bir okula örneğin 80 netle ancak girilebilirken, sınavın kolay olması durumunda aynı okula 90 netle girilemeyebilir.

5- Hangi tarz sorular gelecek?
Sorular TEOG'dan farklı olarak bilginin yanı sora öğrencinin yorum ve analiz gücünü de sınayan soruların çıkması bekleniyor.
MEB'in yayınladığı örnek sorular dikkate alındığında Türkçe ve sosyal sorularında bir tek metin üzerinden birkaç kazanımı sorgulayan sorulara yer verilecek.
Matematikte de bilginin yanı sıra analizi ön plana çıkaran tablo ağırlıklı sorular yer alacak.
Din kültüründe de güncel ve kültürel olayları bir paragrafta toplayıp dersin kazanımlarını sorgulayan net soruların çıkması bekleniyor. Her branş için 8'inci sınıftaki kazanımlar esas alınacak.

6- Sınavda kaç soru çıkacak?
Sınav Sözel ve Sayısal olmak üzere 2 bölüm halinde uygulanacak. Öğrencilere toplam 90 soru yöneltilecek.
Sözel Bölüm'de Türkçe, inkılap tarihi, din kültürü ve yabancı dili içeren 50, Sayısal Bölüm'de ise matematik ve fen bilimlerini içeren 40 soru bulunacak.

7- Her soru başına kaç dakika süre ayırmak gerekir?
Sözel Bölüm için toplam süre 75, Sayısal Bölüm için 60 dakika süre tanınacak.
Öğrencilerin zamanı iyi kullanabilmesi için her bir soru başına 1.5 dakika ayırmaları gerekiyor.

HER TESTTE 3 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRECEK

8- Sınava geç kalırsam ne olacak?

Öğrenciler en geç 9:00'da sınav salonunda olmak zorundalar.
Sınava 15 dakikaya kadar geç kalan öğrenci alınabilecek.
Ancak bu öğrencilere ek bir süre tanınmayacak. İlk oturum 9:30'da ikinci oturum ise 11:30'da yapılacak.

9- Puanlamalar nasıl yapılacak?
Matematik, Türkçe ve fen bilimlerinde her bir soru 4'er puan olarak hesaplanırken, İnkılap tarihi, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil sorularının her birinin puanı 1 puan olarak hesaplanacak. 3 Yanlış 1 doğruyu götürecek.3 yanlışın bir doğruyu götürmesi derslerin puan ağırlıklının farklı olması nedeniyle bir kargaşaya yol açmayacak. Sınav bir bütün olarak değerlendirilemeyecek.
Her test kendi içerisinde değerlendirilmeye tabi tutulacak. Matematikte yapılan 3 yanlış, matematik testindeki 1 doğruyu götürecek.
Aynı durum diğer testlerde de geçerli olacak. Böylece test test ayrı ham puanlar oluşturulacak.

10- Sonuçlar ne zaman açıklanacak?
Daha önce 22 Haziran olarak duyurulan tarihin seçimler nedeniyle 25 Haziran'a ertelenmesi bekleniyor.

 CEYDA KARAASLAN/ SABAH

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)