Toplam 375 projenin katılımı sonrası, Çevre Koleji ilköğretim Fen Bölümü öğretmenlerinden oluşan jüri üyelerinin değerlendirmeleriyle 63 projenin seçildiği ve sergilenme hakkı kazandığı Bilim Fuarı, öğrencilerin vizyonunu geliştirmeleri için büyük bir fırsat oldu.
Anaokulundan lise öğrencilerine kadar tüm Çevre Koleji öğrencilerinin yanı sıra velilerin de ilgi gösterdiği Bilim Fuarı’nda, Çevre Koleji ilköğretim düzeyindeki öğrencilerinin sergilediği birçok proje ile birlikte 11 yaşındaki Berker Bayar’ın projesi Türkiye’de ilk kez tanıtıldı.
“Amaç mükemmeli yakalamaksa…” sloganıyla öğrencilerinin eğitim-öğretim düzeyini en üst seviyede tutan Çevre Koleji, 4-5 Nisan tarihlerinde gerçekleştirdiği 11’inci Bilim Fuarı’nda ilköğretim öğrencilerinin üzerinde çalıştığı bilimsel projeler sergilendi. Aralarında “doğal ve mentolsüz diş macunu”, “kablosuz elektrik iletimi”, “titreşimli tenis topu” gibi Çevre Koleji öğrencilerinin hayal gücü ve yaratıcılığıyla hayat bulan projelerin yanı sıra, 11 yaşındaki Berker Bayar’ın projesi “Damar Bulucu” oldukça ilgi çekti.
Damarı bulunamayan küçük çocuğa üzülüp “Damar Bulucu” projesini geliştirdi.
Çevre Koleji’nin her yıl düzenlediği ve bu yıl 11’incisi düzenlenen Bilim Fuarı’na katılan projeler arasında 11 yaşındaki Berker Bayar’ın projesi “Damar Bulucu” Türkiye’de ilk kez Çevre Koleji Bilim Fuarı’nda tanıtıldı.
Projesi ile 11’inci Bilim Fuarı’na katılan Berker Bayar, hazırlık aşamasındaki fikirlerini ve “Damar Bulucu” projesinin yaratılma aşamalarını da amaç, hipotez, modelin yapılışı, araştırma raporu, sonuç, yorum ve kaynakça olmak üzere 7 farklı başlıkta topladı. Kendisine fen dersi öğretmenlerinden “Bilim Fuarı Yaratıcılık Ödevi” üzerine, rahatsızlanıp hastaneye gittiğinde damarı bulunamadığı için çok ağlayan küçük bebekten etkilendiği gün aklına gelerek araştırmaya başlayan Bayar, “kanda bulunan hemoglobinin ışığa karşı özel bir duyarlılığı bulunduğu” konusundan yola çıkarak “Damar Bulucu” projesi üzerinde çalışmaya karar verdiğini belirtti.
Kandaki maddelerin ışığa duyarlılığını keşfettikten sonra, LED ışıkların özellikleri hakkında da kısa bir araştırma yapan 11 yaşındaki Berker Bayar, “Damar Bulucu” projesinin temel çalışma prensibini de kandaki hemoglobinin, özel LED ışık kaynağından yayılan ışıkları emdiğinde damarların koyu renkte göründüğünü, bu cihazın hastaların, özellikle küçük çocukların canının acımaması için üretildiğini söyledi.
Berker Bayar, “Damar Bulucu” projesiyle 6’ncı sınıf projeleri arasından 3’üncü seçilerek önemli bir başarı elde etti.
Çevre Koleji tarafından belirlenen jüri üyeleri tarafından 11’inci Bilim Fuarı’nda sergilenen projelerin değerlendirilmesi ile 4’üncü sınıf öğrencileri Eren Atakişi, Arda Balkal ve Berker Kırcalı’nın projesi “Çöpten Elektiriğe”, 5’inci sınıf öğrencileri Ecem Karasu ve Peri Çevik’in projesi “Doğal ve Mentolsüz Diş Macunu”, 6’ncı sınıf öğrencileri Alp Özyazar, Emre Durgut ve Alper Alansu’nun projesi “Sel Alarmı”, 7’nci ve 8’inci sınıf öğrencileri Nur Hande Turan ve İrem Alan’ın projesi “Kinoelektrik” birinci olmaya hak kazandı.





