adscode
adscode

15 yaş üstündeki çocuklar için cinsel af teklifi

TBMM Çocuk İstismarını Önleme Komisyonu'nda İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Genel Sekreteri Avukat Selmin Cansu Demir, TBMM'ye tartışma yaratacak öneri sunarak, 15 yaş üstü çocukların rızaya dayalı…

15 yaş üstündeki çocuklar için cinsel af teklifi
Türkiyeden Haberler
TBMM Çocuk İstismarını Önleme Komisyonu'nda İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Genel Sekreteri Avukat Selmin Cansu Demir, TBMM'ye tartışma yaratacak öneri sunarak, 15 yaş üstü çocukların rızaya dayalı cinsel deneyimleri için ceza verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Bu amaçla TCK'nın "Reşit olmayanla cinsel ilişkiyi" düzenleyen 104. maddesinin revize edilmesi gerektiğini belirten Demir, bu durumun dini nikah veya çocuk yaşta evlilikleri tetiklememesi için de tedbir geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Demir, çocuk istismarı konusunda Türk Ceza Kanunu (TCK), Ceza Muhakemeleri Kanunu'ndaki (CMK) eksiklikleri anlatırken, facili cezalandırılması veya cezaları daha çok attırılmasının çocukların gerçek problemini çözmekten uzak olduğunu kaydetti. Demir, şöyle konuştu:

'Yargı sapıktan kötü'

"Çalışmalarımızda mağdurların ve ailelerin yargı sürecindeki yargılayıcı sorular yani kendilerinin aslında yargılanması, örseleyici birtakım tutumlardan, yargılamanın uzun sürmesinden, yargılama sürecinde bilgilendirilmemelerinden, kendilerini ifade edememelerinden ve sanıktan ya da sanığın ailesinden baskı görmelerinden oldukça etkilendiklerini, incindiklerini ve failin cezalandırılmasının kimi zaman bu hassasiyetlerin arka planında kalabildiğini fark ediyoruz. Örneğin, gözlemci olduğumuz bir dosyada, bir babaanne, torununun yakın akrabası tarafından istismarında müşteki sıfatıyla dosyaya katılıyordu ve süreç sonucunda bize şöyle söyledi: 'Yargı, bize bu sapığın ettiğinden çok daha fazlasını etti' Bir babaanneye bunu söyleten yargı sürecinin hep birlikte tartışılması gerektiğine inanıyoruz."


Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)