adscode
adscode

2017 LYS İÇİN PANİĞE GEREK YOK

LYS’ de bu yıl ilk defa uygulanacak olan kısa cevaplı sorular ve matematik geometri testinde meydana gelen değişiklik adaylarda ciddi bir kaygı yarattı.

2017 LYS İÇİN PANİĞE GEREK YOK
Konuk Yazar

Bu değişikliklerin sınava yakın bir zaman içinde açıklanması, belki de adayların bu derece yoğun duygular yaşamasına yol açtı.

Detaylara girildikçe sanılanın aksine açık uçlu soruların ciddi bir sıkıntı olmaktan çıktığı görülüyor. Soruların daha önce uygulanan sınavlardan farklı olduğu gayet açık. Hatta LYS de uygulanacak soruların ne kadar açık uçlu olduğu da tartışılır. Soruların cevaplarının tek kelimelik olması, matematikte en fazla 3 basamaklı bir rakamın olması zaman ve motivasyon açısından olumlu yansıyacaktır. Bu tarz soruların yanlış yapılması durumunda doğru cevapları etkilememesi , sorulan soru sayısının az olması korkuların yersiz olduğu gerçeğini ortaya çıkarıyor.

Adayların ve ailelerin en çok merak ettiği kısım adayların el yazılarının nasıl okunacağı ve iki milyonu aşkın cevap kağıdının nasıl okunacağı kaygısıydı . Bu kaygıları gidermek için adaylardan nasıl isimlerini kodluyorlarsa, onun gibi bir kodlama yapmaları isteniyor.

LYS 1 (MATEMATİK SINAVI) NASIL YORUMLANMALI

2017 öncesinde yapılan sınavlarda matematik (50 soru ve 75 dakika) ve geometri (30 soru ve 60 dakika ) ayrı testler olarak sunuluyordu. Yeni uygulamada ise tek bir test içinde 80 soru olacak ve toplam süre 135 dakika verilecek.

Matematik sınavındaki bu değişiklik içerik anlamında bir sıkıntı yaratmamaktadır. Ancak öğrencilerin çalışma stratejilerinde değişiklik yapması faydalı olacaktır. Çünkü bu birleşme sonrasında matematik testinin sayısal getirisi artmıştır. Özellikle MF4 ve TM1 puan türleri bu kapsamda ele alınmalıdır.

 

2016 LYS1 Matematik Ağırlığı

( %)

2017 LYS1 Matematik Ağırlığı (%)

TM1

25

33

TM2

22

28

TM3

18

23

MF1

26

39

MF2

16

23

MF3

13

18

MF4

22

33


 

ADAYLAR NASIL BİR ÇALIŞMA YÖNTEMİ BELİRLEMELİ

*Öncelikle matematik ders çalışma saatlerini ve konu tekrarları arttırmalı

*Açık uçlu sorular için EBA takip edilmeli, MEB kitaplarındaki ünite sonu notlara özel önem gösterilmeli

*Tek oturumda 135 dakika süre verilmesi ve bu soruların tek dersi içermesi kondisyon açısından olumsuz olacağı için zaman tutarak çalışılmalı

*LYS konuları için çalışmalar YGS sonrasına sarkmakta ve ağırlıklı olarak YGS çalışılmaktaydı. Son düzenleme ile Matematik ve Geometri LYS konularının tekrarına biraz daha fazla yer verilmelidir.

Evet bu değişiklikler biraz sıkıntı yaratsa da düzenli çalışan, akılcı teknikler uygulayan ve stres ile mücadele edenler her zaman başarılı olacaktır. Zorlukları aştıkça işiniz daha kolay olacaktır.

Unutmayın ki “Sakin bir deniz hiçbir zaman usta bir denizci yaratmaz”


Süleyman ÇOKAY

Eğitim Uzmanı, Psikolojik Danışman

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)