adscode
adscode

2018 AYT MATEMATİK YORUMU

2018 AYT Matematik testi ÖSYM tarihinde yer alan en zor Alan Matematik testi olarak karşımıza gelmiştir.

2018 AYT MATEMATİK YORUMU
Eğitim
2018 AYT  Matematik testi ÖSYM tarihinde yer alan en zor Alan Matematik testi olarak karşımıza gelmiştir. Sınavda yer alan sorular 10. , 11. ve 12.sınıfa ait MEB Öğretim programlarına uygun bir şekilde hazırlanmıştır.

Müfredat dışı soru yoktur. Matematik testinde yer alan düzgün dörtyüzlüde ki olasılık sorusunda sözel metnin çok açık ve net olmaması nedeniyle bu sorunun iptali gerekmektedir. Soruda iki eksik ifade bulunmaktadır.

1. Hareketlilerin harekete aynı anda başladığı ifadesi soruda verilmeliydi. 2. Hareketlilerin hızlarının eşit olduğu ifadesi de soruda verilmeliydi. ÖSYM’nin bu sorunun cevabını 1/ 3 olarak ilan edeceğini düşünmemize rağmen sorunun seçeneklerinde 1 / 9 da oluşu maalesef soruyu adaylar için sıkıntılı bir duruma düşürmüştür. Bu soruda yapılan hatanın bir benzeri daha önce 2013 yılında yapılan YGS Matematik testinde yer alan Abaküs sorusunda da yapılmış ve sorunun sözel metni çok açık ve net olmadığı için iptal edilmişti. Sınav sorularına bakıldığında daha önceki yıllarda yapılan Alan testlerinde yer alan ilk 10 - 12 çok kolay , kolay ve orta düzeyde ki sorular bu sınavda yer almamıştır.

Sınavda 26 adet Matematik sorusu ve 14 adet Geometri ( 3 adet Trigonometri ve 11 adet Analitik ve Sentetik geometri ) sorusu yer almıştır. Dün yapılan TYT Matematik testinde gördüğümüz ve belirttiğimiz soru senaryolarının birbirine yakın olması durumu bugün kü sınavda da karşımıza çıkmıştır. ( AYT Matematik de yer alan Logaritmada cetvel ile yapılan modelleme sorusu ve TYT de yer alan cetvel ile yapılan modelleme sorusu ) ÖSYM dün ve bugün yapılan sınavlar ile birlikte Matematik ve Geometriye ait birçok konudan hiçbir soru sormamış , bu durum tüm konulara çalışan ve emek veren öğrencilerde bir mutsuzluğa neden olmuştur. Tüm Sentetik Geometri ( Üçgen, Dörtgen ve Çember sorularının Analitik Geometri içine gömülerek sorulması da bunun bir sonucudur. ) 2017 LYS Matematikte 80 soruda 16.15 olan Türkiye Matematik ortalamasının bu sene 40 soruda benzer bir projeksiyonla 8 civarında olması beklenirken bu ortalamanın çok ciddi bir oranda düşeceğini ve Alan Matematik Testlerindeki en düşük Türkiye ortalamasının geleceğini düşünmekteyiz.

İRDAY EĞİTİM KURUMLARI MATEMATİK BÖLÜM BAŞKANI MEHMET İRDAY

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)