adscode
adscode

3 Aralık Dünya Engelliler Günü

1992 yılından bu yana 3 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından uluslarararası bir gün olarak kabul edilmiştir.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü
Tarihte Bugün

Hükümet desteği ve sivil toplum organizasyonlarıyla birlikte bu günün kutlanması çeşitlilik göstermektedir. Her yıl bu gün için değişik bir tema edinilmektedir.

- İstanbul Valisi Vasip Şahin: - "Engelli vatandaşlarımızın yanında olmayı ve engelli vatandaşlarımıza sahip çıkmayı yasal görevimizin yanında insanlık görevi olarak görmekteyiz"

 İstanbul Valisi Vasip Şahin, engelli vatandaşların yanında olmayı ve onlara sahip çıkmayı yasal zorunluluk yanında insanlık görevi olarak gördüklerini belirtti.

Şahin, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, sosyal devlet ve modern toplum olmanın vazgeçilmez şartlarından birinin, dezavantajlı grupları korumak, kollamak ve onların ihtiyaçlarını gözetmek olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin bu özelliğinin çok daha ön plana çıktığını görmekten duyduğu memnuniyeti aktaran Şahin, "Devlet ve toplum olarak engelli vatandaşlarımıza sahip çıkmak, doğru politikalarla sorunlara kalıcı çözümler üretebilmek ve kurumsal hizmetleri onlar için en iyi şekilde geliştirmek kamu yöneticilerinin ve sivil toplum kuruluşlarının en önemli ödevlerinden biridir" ifadelerini kullandı.

Çalışmalarla sosyal hayatın parçası olan engelli vatandaşların eğitimden siyasete, sanattan spora her alanda daha çok yer alarak, çabaları ve başarıları ile toplumun ayrılmaz parçası olduğunu belirten Şahin, mesajında şunları kaydetti:
"Herkesin bir gün engelli birey olabileceğini unutmayarak, hayatın olağan akışı içinde, her türlü kısıtlı imkanlara rağmen üreten, eser bırakan ve başarmanın tadını alan engelli insanlarımızı takdir etmeliyiz. İstanbul Valiliği olarak engelli vatandaşlarımızın yanında olmayı ve engelli vatandaşlarımıza sahip çıkmayı yasal görevimizin yanında bir insanlık görevi olarak görmekteyiz. Gün vesilesiyle 'Engel SİZ Olmayın' diyerek, engelli vatandaşlarımızı sevgi ve muhabbetle kucaklıyor, kendilerine ve ailelerine sağlıklı, mutlu, huzurlu ve engelleri aşılmış bir dünya diliyorum."

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle siyasiler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri basın açıklaması yaparak, mesaj yayınladılar.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Milletvekilleri Mehmet Erdoğan ve Mehmet Metiner, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, Sağlık-Sen Adıyaman Şube Başkanı Yasin Barutçu, Türk Sağlık-Sen Adıyaman Şube Başkanı İrfan Tokur, mesaj yayınladı.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, AK Parti iktidarının engellilere verdiği öneme işaret ederek, “Özellikle son yıllarda AK Parti iktidarı ile, engelli kardeşlerimiz için yapılan yasal düzenlemelerin yanı sıra, sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım ve sosyal güvenliğine ilişkin sorunlarının çözümü ve engellilerin her bakımdan gelişmelerini sağlayacak tedbirlerin alınması için yapılanlar da büyük önem arz etmektedir. AK Parti hükümeti ve iktidarı, engelli vatandaşlarımız için yapılanları hiçbir zaman yeterli görmedi. Kardeşlerimizin her türlü eksiğinin karşılanması için de onların her türlü eleştiri, görüş ve desteklerini de beklemekteyiz. Engelli vatandaşlarımızın insani koşullarda ve ayrımcılığa maruz kalmadıkları bir yaşama ulaşmalarını sağlamak için mücadele etmeye devam etmekteyiz. Üreten, sosyal hayatın bütün alanlarında aktif biçimde yer alabilen bağımsız bireyler olarak yer alabilmeleri için her alanda gereken duyarlılığın artmasını sağlamamız gerekmektedir. Bu vesileyle değerli kardeşlerimin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü tebrik ediyor, aileleri ve sevdikleriyle beraber sağlıklı bir yaşam temennimle kendilerini en derin duygularla selamlıyorum” dedi.

AK Parti Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkan Vekili Mehmet Erdoğan ise mesajında, “İnsana verilen değerin en belirgin yansıması engellilere verilen değer ve onlara sağlanan kolaylıklardır. Çünkü insanız ve onlarda bu hayatın içinde ve ayrılmaz bir parçasıdır. Engellilik olgusuyla karşı karşıya bırakılmış insanlarımızın sorunlarının çözümü noktasında 12 yıllık iktidarımız döneminde birçok adımlar atılarak, reformlar gerçekleştirildi. Eğitim, sağlık, ulaşım ve istihdam haklarına ait hizmetlerin önemli bir kısmını engelli vatandaşlarımıza sunmaya çalıştık.
Engelli vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne eğilmeye ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya, hayat şartlarını zorlaştıran uygulamaları düzenlemek yönündeki çalışmalara devam edeceğiz. Engelli vatandaşlarımıza sahip çıkmayı bir insanlık görevi olarak görüyor, onlara güvenli bir gelecek sunmak, millet ve devlet olarak en önemli görevimiz olarak kabul ediyoruz” ifadelerini kullandı.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yayınladığı mesajında, engellilerin daha iyi bir yaşama kavuşmasının ilk şartının yasal düzenlemelerden önce toplumun empati kültürünün gelişmesi olduğunu söyledi. Metiner, “Ülkemizde insanların sorunsuz yaşaması, bir arada yaşama kültürünün gelişmesine bağlıdır. Engelli olan vatandaşlarla bir arada yaşamanın en temel özelliği de onların önüne engel koymadan, tıpkı engelsiz olan insanlarımız gibi kolayca hayatını idame etmesini sağlamaktır. Elbette bunun için yasal düzenlemeler gerekir. Ancak, yasadan önce, toplumun empati kültürünü geliştirmesiyle mümkündür. İstediğiniz kadar yasa çıkarın ama gönülden yapılan ve herkesin özgürce yaşaması gerektiğine inanan toplumlar, bir birlerine engel değil, yol açan olacaktır” dedi.

Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu ise engellilerin ve yaşadıkları sorunların dünyada olduğu gibi, ülkemizde de toplumu yakından ilgilendiren bir insanlık sorunu olduğunu vurguladı. Kutlu, “Engelli haklarını, hukukuyla, eğitimiyle ve istihdamıyla bir bütün olarak ele almak gerekir. Engelli vatandaşlarımıza tanınan haklar bir bağış, bir iyilik değil, onların insan olmalarından kaynaklanan doğal haklarıdır. Onlara insanca yaşatacak ortamlar hazırlamak, üretici olarak topluma kazandırmak, toplumların en önemli sorumluluklarındandır.

Bu anlamlı günde tüm engelli vatandaşlarımızın ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü en içten dileklerimle kutlar, ömür boyu mutlu bir yaşam dilerim” dedi.
Sağlık-Sen Adıyaman Şube Başkanı Yasin Barutçu mesajında, “Halen ülkemizde yaşayan engelli vatandaşlarımızın iş hayatına katılımdan ulaşıma, eğitimden sağlığa, istihdamdan çalışma hayatındaki sıkıntılara kadar pek çok sorunları bulunmaktadır.

Diğer taraftan 15 yılını tamamlayarak emekli olan engellilerimizin, aldıkları emekli ikramiyesi ve bağlanan maaşın yetersiz olması nedeniyle emeklilik hayatı kâbusa dönmekte ve engelli birey evine hapsedilmektedir. 15 yıllık çalışma hayatında gelebileceği derece ve kademeye gelmesi mümkün bulunmamaktadır.

Engellilerin emeklilik hayatlarını rahat geçirebilmeleri ve insanca bir yaşam sürmeleri için gerekli düzenlemelerin acilen yapılması gerekmektedir” dedi.

Türk Sağlık-Sen Adıyaman Şube Başkanı İrfan Tokur da açıklamasında, “3 Aralık Dünya Engelliler Gününü ne yazık ki engelli vatandaşlarımız ve engeli kamu çalışanlarımız birçok sorunla karşı karşıyadırlar. Engelli vatandaşlarımızı toplumsal hayatın içinde yer almalarını kolaylaştıracak istihdamda ne yazık ki devlet öncü olamıyor. Devlet Personel Başkanlığı verilerine göre bugün kamuda engelli kadrolarının hala yüzde 42’si boştur. Kamuda toplam engelli memur kontenjanı 55 bin 334 olmasına rağmen kamuda istihdam edilen engelli sayısı 34 bin 88 olarak kalmıştır. Bize göre bu ayıp herkese yeterdir. Engelli vatandaşlarımız iş beklerken, çalışma hayatında var olmak isterken hala engelli kadrolarının yüzde 42'sinin boş olması kamuya yakışmamaktadır. Kamuda yeterli engelli istihdamı yapmayan idareler ne yazık ki kamuda görev yapan engellilerinde temel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak, sorunlarına duyarsız kalmaktadırlar” ifadelerini kullandı.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)