adscode
adscode

3 profesörlü üniversite!

Türkiye'de üniversite sayısı 175'e çıktı, öğrenci sayısı üç kat arttı. Ancak halen 45 bin öğretim elemanı açığı var. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı 51. Kimi üniversitelerde bu rakam 110'u buluyor.

3 profesörlü üniversite!
Eğitim
Altı yıl önce kurulan Hakkari Üniversitesi'nde sadece üç profesör var. 329 kişilik akademisyen kadrosunun 171'ini araştırma görevlileri oluşturuyor.

Sadece Hakkari Üniversitesi'nde değil, Doğu Anadolu, Güneydoğu ve Doğu Karadeniz bölgelerinde yeni kurulan üniversitelerde de tablo çok farklı değil. Üniversiteler öğretim elemanı bulmakta sıkıntı çekiyor.

Üniversitelerde 2014-2015 akademik yılı başladı. Öğretim elemanı açığı yükseköğretimin sorunlarından sadece biri. YÖK'ün, "Türkiye Yükseköğretimi İçin Bir Yol Haritası" başlıklı raporuna göre de 1982'de 27 olan üniversite sayısı 175'e yükseldi. Son 10 yılda öğrenci sayısı da üç kat artarken, öğretim üyesi sayısı iki kat arttı. Türkiye'de 5,5 milyon üniversite öğrencisi, 141 bin de öğretim elemanı var.

Devlet üniversitelerinde öğretim elemanı başına 22, öğretim üyesi başına 51 öğrenci düşüyor. Kimi üniversitelerde bu rakamlar iki kat artıyor. Dumlupınar Üniversitesi'nde öğretim üyesi başına 110, Kocaeli Üniversitesi'nde 101 öğrenci, Beykent Üniversitesi'nde 112, Çağ Üniversitesi'nde 73 öğrenci düşüyor.

Türkiye'deki öğretim üyelerinin yüzde 72'si Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgelerinde.

Güneydoğu'da çalışan profesörlerin sayısı, Türkiye'de çalışan profesör sayısının sadece yüzde 2,5'unu oluşturuyor.

45 bin öğretim elemanı açığı var

Türkiye'nin öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısı bakımından OECD ortalaması olan 16'ya ulaşabilmesi için, 20 bini doktoralı olmak üzere 45 bin öğretim elemanına ihtiyaç var. Her yıl yaklaşık 18 bin 500 öğretim elemanının sisteme dahil edilmesi gerekiyor. Türkiye'nin doktora mezunu sayısı da düşük. Türkiye yılda 4 bin 500 doktora mezunu verirken, ABD'de 61 bin, Rusya'da 27 bin, Almanya'da 25 bin, Japonya'da 17 bin doktora mezunu veriliyor.

YÖK de raporunda "gelecek yıllarda yükseköğretimdeki sayısal büyümeden nitelikli büyümeye geçiş olması gerektiğine, akademik insan kaynağının yetiştirilmesi gerektiğine" vurgu yapıyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)