adscode
adscode

4+4+4’ün Karnesi Kötü

Eğitim Reformu Girişimi ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın ortak araştırmasından çıkan bulgular 4+4+4 sistemine geçilmesiyle öğretmen açığının ve derslik ihtiyacının arttığını, öğrencilerin beslenme…

4+4+4’ün Karnesi Kötü
Eğitim
Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), 6287 sayılı yasayla yaşama geçirilen ve kamuoyunda “4+4+4” olarak bilinen yeni uygulamayı izlemek ve değerlendirmek için gerçekleştirdikleri araştırmanın sonuçlarını ve önerilerini duyurdu.
Raporu açıklayan ERG’den Dr. Alper Dinçer öğrencilerin matematik, fen, Türkçe, İngilizce derslerinden aldıkları notlara baktıklarını söyledi.
“2011- 2012 yılında, geçiş sürecinden etkilenmeyen öğrencilerin yüzde 36.8'i matematikten 5 almış, 2012- 2013'te kesintli eğitime geçişte matematikten 5 alan öğrenciler yüzde 23'e gerilemiş. 1 alan öğrenciler 2011-2012 yılında yüzde 2 iken, bu yüzde 4 çıkmış."
Temel Eğitimin Kademelendirilmesi Sürecinin İzlenmesi başlıklı araştırma raporunda dört politika önerisi şu ifadelerler sunuldu.
Bütçe meselesi
* MEB yatırım bütçesi, tüm okulların tam gün öğretime geçmesini sağlayacak ve bu durumda ortaya çıkan derslik gereksinimini karşılayacak biçimde artırılmalıdır.
Mevcut üst politika belgelerinde MEB yatırım bütçesi içinde ayrılan kaynakların, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin ayrı eğitim-öğretim ortamlarında eğitim almalarını sağlamaktan uzak görünmektedir.

Okul yemeği
* Devlet okullarında okul yemeği programı eğitim politikası gündemine alınmalıdır.
Kademelendirme sonrasında ortaokullarda haftalık ders saatlerinin artması ve ikili öğretimin yaygınlaşması, daha az öğrencinin sabah kahvaltısı yapabilmesi ve öğle yemeği yiyebilmesi sonucunu doğurmuştur.

Öğretmen azlığı
* Ortaokullarda istihdam edilmek üzere en az 26 bin ek kadro tahsis edilmelidir.
Ortaokullar için ders saatlerinin yüzde 23 arttığı 2012-13 eğitim-öğretim yılında, ilköğretimde kadrolu öğretmen sayısı sadece yüzde 6 artmıştır.
2013-14 eğitim-öğretim yılı için ders saatlerinin 37’den 35’e indirildiği dikkate alındığında bile, mevcut kadrolu öğretmen sayısı ders saatlerindeki artışı karşılamaktan uzaktır.

Uyum programı
* Öğrencilerin 4. sınıfta ve 5. sınıfta gerçekleştirilecek uyum programlarıyla kendilerini bekleyen değişikliğe (okul değişikliği, branş öğretmenleri ile tanışma ve seçmeli dersler) hazırlanmaları, geçiş döneminde ortaya çıkan sorunların azaltılmasına yardımcı olacaktır. MEB’in 2014-15 eğitim öğretim yılında 5. sınıflar için böyle bir uyum programının pilot çalışmasını gerçekleştirmeyi planlaması çok olumlu bir adımdır. Diğer taraftan benzer bir desteğin branş öğretmenleri için de tasarlanması ve uygulamaya konulması aciliyetini korumaktadır.

Rapor nasıl hazırlandı

Raporda kesintisiz 8 yıllık eğitim sistemi içerisinde okuyan 5. sınıf öğrencileri ile 4+4 olarak düzenlenen kesintili ilköğretim sisteminde okuyan 5. sınıf öğrencilerinin eğitim çıktıları ve okul ortamları karşılaştırıldı.
5. sınıfların ders çizelgelerine eklenen seçmeli derslerin seçim süreci incelendi.
Araştırmanın nicel ayağı, 33 ilde toplam 1894 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirildi. Nitel çalışmada ise Türkiye’nin farklı bölgelerinden dokuz ilde toplam 63 öğrenciyle görüşmeler yapıldı. Görüşmeler sırasında, öğrencilere genel olarak 4. sınıftan 5. sınıfa geçişte nelerin değiştiği, bu değişikliklerin onları nasıl etkilediği ve seçmeli dersler konusundaki deneyimleri ve algıları soruldu.  (YY)
bianet.org


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)