adscode
adscode

74 bin dersliğe ihtiyaç var

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Selvi: "Okul öncesi ile ilköğretimde ikili eğitim uygulamasına son vermek için yaklaşık 74 bin dersliğe ihtiyaç olduğu söylenebilir"

74 bin dersliğe ihtiyaç var
Eğitim
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, okul öncesi ile ilköğretimde ikili eğitim uygulamasına son vermek için yaklaşık 74 bin dersliğe ihtiyaç olduğunu belirtti.

Selvi, Yeni Orta Vadeli Program'da yer alan "2019'a kadar ikili öğretime son verilip tekli eğitime geçilmesi"ne ilişkin açıklama yaptı.

2015-2016 öğretim yılında ilköğretimde yaklaşık 60 bin (yüzde 16) derslikte ikili öğretim yapıldığının söylenebileceğine işaret eden Latif Selvi, aynı eğitim öğretim yılında okul öncesinde özel eğitim kurumları hariç 55 bin 287 şube ve 41 bin 566 dersliğin bulunduğunu vurguladı.

Farklı nedenlerle özellikle kullanılamayan dersliğin olmadığı varsayıldığında en az 13 bin 721 derslikte ikili eğitim yapıldığını belirten Selvi, şunları kaydetti:

"Sınıf mevcutları, açıköğretim ve özel öğretim kurumları öğrenci oranlarının sabit kalacağı ve Türkiye'deki öğrenci dağılımının homojen olduğu varsayılacak olursa, okul öncesi ile ilköğretimde ikili eğitim uygulamasına son vermek için yaklaşık 74 bin dersliğe ihtiyaç olduğu söylenebilir.

Öte yandan, özel öğretim kurumlarındaki öğrenci oranları artacak olursa bu kurumlardaki kullanılmayan dersliklerden daha fazla istifade edilebileceğinden, derslik ihtiyaçları daha da azalacaktır. 2005, 2006 ve 2014 yıllarında her yıl yaklaşık olarak 20 bin derslik yapıldığı (ilköğretimde) görülmektedir. 2015 yılında 10 bin derslik yapıldığı görülmektedir.

İlköğretimde ikili eğitimin sonlandırılması için bu sayının 3 yıl sonunda toplamda 60 bin derslik olacak şekilde kademeli olarak artırılması gerekmektedir. Okul öncesi 5 yaş grubunda net okullaşma oranı 65,69'dur. Bunun da yüzde 100'e çıkarılması için 16 bin derslik ihtiyacı vardır."

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)