adscode
adscode

Abbas Güçlü'den LYS analizi: Yine fen liseleri şampiyon!

LYS sıralama değil de başarı sınavı olsaydı, adayların 3’te 2’si üniversiteye giremezdi. Tüm testlerde, ortalama netler, soru sayısının yarısını dahi geçemedi. Fen liseleri, LYS’de birinciliği yine kimseye…

Abbas Güçlü'den LYS analizi: Yine fen liseleri şampiyon!
Milliyet Diyalog
Katsayıların kaldırılması, hiçbir şeyi değiştirmedi, yine meslek ve imam hatip liseleri son sıralarda yer aldı. Puanlara bakıldığında ise tercihlerde en büyük yarışın MF puan türünde yaşanacağı görülüyor...

Üniversite ikinci basamak sınavı LYS analizleri, Türk eğitim sisteminin içinde bulunduğu durumu, en çarpıcı şekilde yüzümüze vurdu. 180 barajını aşıp LYS’ye girenlerin Türkiye ortalamalarına bakıldığında, yürek yakıyor.
Eğer, LYS bir sıralama sınavı değil de, 100 üzerinden 50 alanın, üniversiteye girebileceği bir başarı sınavı olsaydı, en iyilerin bile üçte ikisinin, hiçbir şansı olmayabilirdi.
Yıllarca katsayı mağduru diye siyasetin konusu olan imam hatipler ve meslek liseleri, katsayılar kaldırılmasına rağmen, yine, başarı sıralamasının en dibinde yer aldılar... Devlet fen liseleri ile paralı fen liseleri arasındaki yarışta, kazanan yine devlet fen liseleri oldu.
Lise birincileri döküldü
Her ne kadar, her köşe başına açılsalar da kaliteleri dibe vursa da, bir puanda ortalama beş bin kişinin yer değiştirdiği LYS’de, devlet fen liseleri, ücretleriyle göz kamaştıran özel Türk ve yabancı okullara, 100 puanın üzerinde fark attı.
Liselere giriş sınavı TEOG’da, full çeken aday sayısı 17 bini aşarken, üniversiteye giriş sınavı LYS’de iki elin parmaklarını dahi bulmadı!
Bazı lise birincileri 180 barajını aşamadığı için LYS’ye giremedi, bazı liselerde ise mezunların yarıdan fazlası, ilk turda yarış dışı kaldı. Yerleştirme sonunda, hiçbir mezunu üniversiteyi kazanamayan liseler ortaya çıkarsa da hiç şaşırtıcı olmaz.
MEB ve ÖSYM, bu liseleri ve illerin başarı sıralamasını bu yıl da sır gibi sakladı.
24 bin aday LYS’ye giremedi
Başında toka, kulağında küpe, kolunda saat var diye yüzlerce adayın sınavını iptal eden ÖSYM, 2 matematik sorusunu yok saydı ama bu soruları hazırlayan, denetleyen ve onları yönetenlere yine hiçbir şey olmadı!..
YGS’yi kazanıp, LYS başvuran adaylardan 24 bini, LYS’ye giremedi ve bu adayların çok önemli bir bölümü 9.45 mağduru!..
Geçen yılki aynı neti çıkartan öğrenciler, bu yıl daha az puan aldılar...
Kız öğrenci sayısı, ilk defa erkekleri aştı. Kızlar, başarıda da, erkekleri geride bıraktı...
400 üzeri puanlardaki yığılmaya bakıldığında, MF’li puanlarda 16, 17 bin kişi bulunurken, TM’li puanlarda 6, 7 bin, TS’li puanlarda ise 4 ile 6 bin aday bulunuyor. 300’lü puanlardan aşağı inildikçe ise tablo tam tersine dönüyor. Yani kontenjan ve yığılma oranlarına bakıldığında MF’li puana sahip adayların işi hiç de kolay değil.
En kötüsü Fizik!
Türkiye ortalamalarına bakıldığında, liselerdeki eğitimin düzeyi ortaya çıkıyor.
Adaylar bırakın diğer dersleri Türkçe’de bile soruların yarısını yapamıyorlar.
56 sorunun sorulduğu Türk Dili ve Edebiyatı’nda 21.78’de kalırken, 10 farklı dersten sorunun yer aldığı testlerde, hiçbir alanda, Türkiye ortalaması, soru sayısının yarısını geçemedi.
İşte soru sayıları ve Türkiye ortalamaları:
Matematik 80-16.15, Fizik 30-7.26, Kimya 30-10.83, Biyoloji 30-10.69, Coğrafya-1 24-9.02, Tarih 44-17.12, Coğrafya-2 14-5.07, Felsefe Grubu 32-11.95, Almanca 80-34.30, Fransızca 80-34.79, İngilizce 80-24.55.
En iyi fen liseleri
LYS sonuçları, iyi okul yoktur, iyi öğrenci vardır, savımızı destekler nitelikte.
En iyilerin gittiği fen liseleri, LYS’de birinciliği yine kimseye kaptırmadı.
Matematik-Fen (MF) puan ortalamasında devlet fen liseleri 358 puan ortalaması ile en tepede yer alırken özel fen liseleri 7 puan geriden izledi. Fen liseleri ile imam hatipler arasında puan farklılığı ise tam 158 puan!
İşte diğer okulların MF puan ortalamaları: Yabancı dilde eğitim veren özel liseler 260, Anadolu liseleri 242, askeri liseler 276, akşam liseleri 170, sosyal bilimler liseleri 244, spor liseleri 162, polis koleji 320, 
güzel sanatlar liseleri 167, öğretmen liseleri 283, imam hatip liseleri 199, ticaret 
meslek liseleri 169, teknik liseler 179, 
endüstri meslek liseleri 166, kız meslek 
liseleri 166, sağlık meslek liseleri 182, 
otelcilik ve turizm liseleri 166, astsubay 
hazırlama liseleri 196.

Yazının devamı için tıklayınız

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)