adscode
adscode

ABD’li okul liderlerini yetiştirmek için Türk hoca!

ABD’de görev yapan Türk akademisyen Yrd. Doç. Dr. Olcay Yavuz “Ulusal Eğitim Liderliği Uzmanı ve Eğitimcisi” olarak seçildi.

ABD’li okul liderlerini yetiştirmek için Türk hoca!
Eğitim
Güncelleme : 23-Oct-18 15:35

ABD’de görev yapan Türk akademisyen Yrd. Doç. Dr. Olcay Yavuz “Ulusal Eğitim Liderliği Uzmanı ve Eğitimcisi” olarak seçildi. Bu görevin hayali olduğunu belirten Yavuz, “Çok mutluyum. Ama inanın bir o kadar da üzgünüm. Maalesef bu işin Türkiye’de neredeyse hiçbir karşılığı yok” diyor...

ABD’de Connecticut Devlet Üniversitesi’nde Eğitim Liderliği ve Politika Geliştirme Bölümünde görev yapan Olcay Yavuz, 2018-2019 eğitim yılında Amerika’da “Ulusal Eğitim Liderliği Uzmanı ve Eğitimcisi” olarak seçildi. Yavuz, bu görev kapsamında Amerika’da farklı eyaletlerde eğitim liderlerini yetiştirme ve geliştirme çalışmalarını gözlemleyecek. 

Yavuz, bu süreçteki çalışmalarını şöyle özetliyor: “Üniversitelerdeki okul yönetimi ve liderlik programlarını ziyaret ediyorum. Ortalama iki gün, o üniversitenin eğitim liderliği bölümündeki akademisyenler ile “Eğitim Liderlerini Geliştirme, Değerlendirme ve İyileştirilme Modeli” üzerinde çalışıyoruz. Bu bölümlerdeki akademisyenler, toplamış oldukları verileri bizler ile paylaşıyorlar. Okul yöneticisi hazırlık programlarının etkinliğini tartışıyoruz. Uzman olarak benim görevim Amerikalı akademisyenlere geleceğin etkili ve başarılı okul liderlerini hazırlamalarını ve geliştirmelerini sağlamak, okul yönetimi ve liderlik programlarının etkinliğini artıracak yönlendirmelerde bulunmak.”

Okul müdürleri ve müdür yardımcılarının, eğitim kalitesinin yükselmesi için çok önemli bir rol oynadığını belirten Yavuz, “Ulusal düzeyde eğitim liderleri projesine katılmak benim hayalimdi. Çok mutluyum. Ama inanın bir o kadar da üzgünüm. Maalesef bu yaptığım işin Türkiye’de neredeyse hiçbir karşılığı yok gibi” dedi.

Liyakata ve veriye dayalı

Yavuz, Avrupa ve Amerika’da okul yöneticilerinin; eğitim liderliği, yetenek geliştirme ve kaynak yönetimi, olumlu okul iklim ve kültürü yaratma gibi kriterlere göre belirlendiğinin altını çiziyor. Yavuz, Avrupa ve Amerika’da liyakat ve veriye dayalı değerlendirmeler ile yapılan bu atamaların Türkiye’de sendikacılık, ilişki ve referansa dayalı değerlendirme gibi kriterlere göre yapıldığını düşünüyor.

“Okul liderleri”nin yetiştirilmesinde Türkiye’nin Avrupa ve Amerika ile “farklı dilleri” konuştuğunu vurgulayan Yavuz şöyle devam etti: “Türkiye’de gerçekten işini bilen, kendini okuluna ve öğrencilerine adamış müthiş idareciler de mevcut ama referans ile bir yere gelenlerin sayısı da azımsanamaz. Veriye dayalı okul liderlerini yetiştirmek, liyakata dayalı bir model geliştirmek için çaba harcamak gerekiyor. Bu model Türk eğitim sistemine çok büyük fayda sağlayacaktır. Okul yöneticisi hazırlama programlarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi, eğitim sistemimizi güçlendirecek ve bilim, sanat ve teknolojide en iyi performansı gösteren ülkeler arasına girmemize yardımcı olacaktır.”

‘Türkiye’de uygulanabilir’

Yavuz, yakın zamanda kendisine ulaşan Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin, bu programın Türkiye’de de uygulanması için çalışmalar yapabileceğini söylemesinden mutluluk duyduğunu da sözlerine ekledi.

Yılın psikolojik danışmanı seçildi

Olcay Yavuz, Boğaziçi Üniversitesi’nde devam ettiği yüksek lisansını tamamlamak için 2015 yılında Amerika’ya gitti. New York’taki yüksek lisans eğitiminin ardından Rutgers Üniversitesi’nde doktora derecesini aldı. Yavuz, şu an Connecticut Devlet Üniversitesi Eğitim Liderliği ve Politika Geliştirme Bölümünde dersler veriyor ve projeler yürütüyor. 2015’te New Jersey eyaletinde “yılın psikolojik danışman ve rehberi” seçildi.

Amerika’da okul müdürü nasıl seçiliyor?

Amerika’da okul müdürü olmak için şu aşamalardan geçiliyor:

- En az 5 yıl öğretmenlik

- Eğitim liderliği yüksek lisansı

- Okul müdürü gözetiminde bir yıl staj

- Ulusal sınav

- ABD’de eğitim bakanlığının okul müdürü atama yetkisi yok. Her okul bölgesinin mütevelli heyeti, halka açık, şeffaf bir biçimde başvuran adayların çalışmalarını değerlendirip seçimi gerçekleştiriyor.

- Okul müdürlerinin okullarıyla sadece bir yıllık sözleşmesi bulunuyor. Bu her yıl anlaşma yenilemek için yüksek performans sergilemek gerektiği anlamına geliyor.

Milliyet


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)