adscode
adscode

"Acele ile hazırlanılmış bir matematik sınavı"

İrday Eğitim Matematik Bölüm Başkanı Mehmet İrday TYT matematik sorularını değerlendirdi.

"Acele ile hazırlanılmış bir matematik sınavı"
Sınavlar

2020 TYT Matematik soruları anlatım açısından son derece açık ve net olup herhangi bir bilimsel hataya rastlanmamıştır. 2020 TYT Matematiği kolaylık veya zorluk açısından değerlendirmekten çok adayların bu sınava hazırlanırken bekledikleri kazanımlarla tam olarak örtüşmeyen ,özgün olmayan , konu ve buna ait kazanımları eşit olarak dağıtılamamış sanki acele ile hazırlanılmış bir matematik sınavı ile karşılaştıklarını görmekteyiz.

 

2018 yılından itibaren geçilen YKS 'nin özellikle TYT kısmının ( 1.sınavın ) çok ciddi şekilde değiştiği vurgulanmış bu durum örnek sorularla yayınlanmış ve arkasına 2018 YKS ve 2019 YKS bu değişikliği yansıtan sınavlar olarak uygulanmıştır. Ancak 2020 TYT Matematik testinde maalesef bundan birçok soruda vazgeçilmiş tekrar eski sınav senelerindeki matematik soru tarzına bir geri dönüş gözlenmiştir.

 

Sınavda 30 matematik ve 10 geometri sorusu gelmiş olup , sorulan 10 adet geometri sorusunda soruların yarısı dikdörtgen, kare, dikdörtgenler prizması , kare prizmadan oluşmuş olup çember , silindir , koni ve analitik geometri gibi konulardan sınavda hiçbir soru sorulmamıştır. Yani Geometri müfredatının neredeyse yarısından soru gelmemiştir. Oysa ki 2018 TYT ve 2019 TYT de bu konulardan soru gelmişti dolayısıyla 2020 TYT de de bu kazanımların ölçülmesi gerekirdi.

 

Sınavdaki 30 matematik sorusunda dağılım geometriye göre daha eşit olarak yapılmış ancak 4 adet matematik sorusunda birbirini tekrar eden kazanımları sorguladığını gözlemlemekteyiz.

''Radyo ibresi'' sorusu ile ''sayı doğrusu'' sorusu aynı kazanımları sorgulayan 2 soru olduğu için sınavda iki soruyu aynı anda değil 1 tanesinin kullanılması yeterli olurdu. Tıpkı ''çikolata sorusu'' ile ''para çekme makinasından çekilen para sayısı '' sorusunda olduğu gibi yine bu iki sorudan da sadece 1 tanesi sorulsa idi tüm kazanımların eşit düzeyde ölçülebilmesi sağlanmış olurdu.

 

2020 TYT de bir başka önemli durum ise soruların 2019 TYT Matematik sorularından yaklaşık 6 tanesinin alınıp soruların üzerinde sadece metin ve sayıları değiştirilerek soru oluşturulmaya çalışılmış olmasıdır. Bu ilerleyen yıllarda bu sınava hazırlanacak adayları soru tipi ezberlemeye yöneltebileceğinden kesinlikle tercih edilmemesi gereken bir durumdur. Çünkü 2020 TYT de sorulan '' düzgün altıgen '' , '' sayı doğrusu '', '' kutulara sayıları yerleştirme '', '' toplam mesaj sayısı'' ( üslü sayı sorusu ), '' radyo ibresi '' ve '' dikdörtgenler prizması '' soruları 2019 TYT de sorulmuş bu tarzda soruların neredeyse aynısıdır. Bu durum daha önce ÖSYM nin yaptığı hiçbir sınavda hatta art arda 2 yıl içinde yapılan hiçbir sınavda görülmemiş bir durumdur. Aynı şekilde 2020 TYT de sorulan '' hareket problemi'' ve '' grafik problemi '' soruları da ÖSYM nin çok yakın yıllarda sorduğu bu tipte soruların neredeyse aynısı şeklinde karşımıza gelmiştir. Bu tip benzer sorulara ÖSYM nin yaptığı diğer sınavlarda bazen karşılaşıyor olmamıza rağmen, bu tip bir duruma Üniversite Giriş Sınavı gibi çok fazla adayın katıldığı ve yılda bir kez yapılan bir sınav olması özelinde daha önce hiç karşılaşılmamıştı. Dolayısıyla 2020 TYT Matematik testinin gereken ölçme ve değerlendirme kriterlerini karşılamadığını düşünmekteyiz.

 

İRDAY EĞİTİM
MATEMATİK BÖLÜM BAŞKANI
MEHMET İRDAY

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)