İşte AES'in öğretmen maaşlarına ilişkin analizine dair açıklaması:
1 doların ortalama 1.84 TL olduğu 2011 yılında 1.592 TL aylık alan 9. derece 1. kademedeki bir öğretmen maaşıyla 865 dolar alınıyordu. Bugün aynı derece ve kademede 4 bin 943 TL alan bir öğretmenin dolar bazında aldığı maaş 536 dolar (1 $=9,21 TL) seviyesine indi.
Son on yılda öğretmen maaşı dolar ve altın karşısında eridi. Toplu sözleşmede alınamayan ekonomik haklar, her maaş artışı döneminde TUİK enflasyonun dahi altında kalan ücretler sonucunda döviz ve altındaki hareketlerle birlikte memur maaşları her geçen gün erimektedir. Bu durumu daha somut görebilmek adına son 10 yılda sadece öğretmen maaşları üzerinden nelerin değiştiğine bir bakalım.
Bu tablodan öğretmen maaşlarının ne kadar eridiğini görebiliyoruz. Yapılan toplu sözleşmelerde alınan artışların aslında zam olmadığını, gerçek enflasyonun altında kaldığını görüyoruz.
ÖĞRETMENLERİN %68’İNİN KREDİ BORCU VAR
Anadolu Eğitim Sendikası olarak Eylül-Ekim aylarında 4763 öğretmen ile yapmış olduğumuz ankete göre öğretmenlerin %68’inin kredi borcu var. Öğretmenlerin %44’ü kirada otururken, kirada oturan öğretmenlerin %69’u maaşının 5’te 1-2 arasında kira ödemektedir.
OECD ülkeleri arasında ne yazık ki en düşük öğretmen maaşlarının verildiği ülkelerden biriyiz. Bu ekonomik veriler tabii ki sadece öğretmenler için değil; asgari ücretli, emekli başta olmak üzere tüm kesimin sorunlarını da ortaya koymaktadır.
2022 bütçesinin görüşüleceği önümüzdeki günlerde özellikle eğitime ayrılan pay artırılmalı; başta öğretmenler olmak üzere çalışanların ekonomik sorunları çözülmelidir.
Anadolu Eğitim Sendikası