adscode
adscode

AES'ten engelli çalışanlar için pozitif ayrımcılık talebi

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı.

AES'ten engelli çalışanlar için pozitif ayrımcılık talebi
Sendikalar

Açıklamaları şöyle;

‘Ülkemizde yaklaşık 10 milyon engelli vatandaşımız bulunmaktadır. Ekonomik, sosyal hayat, eğitim ve istihdam başlıklarında büyük zorluklara muhatap olan engellilerimiz, bu günlerde kutlama değil karşılarındaki engellerin kaldırılmasını istiyor.

Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılından başlayarak Dünya Engelliler Günü ilan edilen 3 Aralık empati yapmaya, engellilerin karşılaştığı engeller için çözüm üretmeye bir vesile olmalıdır.

Engelli vatandaşlarımızın yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. Sosyal devlet engelli vatandaşlarımızın eğitim, istihdam, barınma, bakım hizmetlerinin sağlanması, yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve kolaylaştırılmasını sağlamakla görevlidir.

Çalışma hayatında da engelli vatandaşlarımızın birçok sorunu bulunmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre, kamu kurum ve kuruluşları kadrolarında % 3 oranında engelli çalıştırmak zorundadır. Güncel verilere baktığımız zaman; kamuda istihdam edilmesi gereken engelli personel kadrosu dolu değildir. Bu kadrolara engelli vatandaşlarımızın atamaları gerçekleştirilmelidir.

Ataması yapılan engelli vatandaşlarımızın da atamaları yapılırken engelinin bu işe uygun olup olmadığına dikkat edilmemektedir. Dikkat edilmediği için ataması yapılan engelli çalışanlar işe başladıktan sonra idarecisi ile karşı karşıya gelmekte, engeline uygun olmayan işlerin yapılması istenmektedir.

Kamu kurum ve kuruluşları engelli vatandaşlarımızın rahatlıkla işe gelebileceği, işlerini yapabileceği donanımlara sahip olmalıdır. Ancak bir çok kamu kurum ve kuruluşlarında engelli rampalarının olmadığı, olanların kullanılamayacak derecede eğimli olduğu, asansörlerde sorunlar olduğu bilinmektedir. Çalışma hayatında yaşanan bu tür sıkıntıların giderilmeli ve engellinin yaşamını kolaylaştırıcı adımlar zaman geçmeden atılmalıdır.

Atama bekleyen engelli öğretmenler öğrencileri ile buluşturulmalı, okullar engelli çalışanlara ve öğrencilere uygun hale getirilmelidir.

Engelli çalışanlar için atama, tayin ve nöbet uygulamalarında pozitif ayrımcılık sağlanmalıdır.

3 Aralık nedeniyle hatırlanan ve diğer günler YOK sayılan engelliler, bizim aile üyelerimiz ve değerli iş gücümüzdür. 3 Aralık Dünya Engelliler günü farkındalık yaratsın, engelli hakları en kısa zamanda iade edilsin dileriz.

2002/58 sayılı genelge gereğince, 3 Aralık günü tüm engelli kamu görevlilerinin idari izinli sayılacağını hatırlatalım.

Anadolu Eğitim Sendikası olarak mücadelemiz bu yönde sürecek, engelleri birlikte ve örgütlenerek kaldıracağız.

Dünya Engelliler Günü nedeniyle birlikte yaşama ilkesinin hayata geçirilmesi için herkesi duyarlılığa, adım atmaya, engel çıkarmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. Engel olmazsak engel kalmaz…’

 

Mehmet Alper ÖĞRETİCİ

AES Genel Başkanı


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)