adscode
adscode

Akademisyenlerin isteği: Eşit işe eşit ücret

YÖK’ün ‘vakıf üniversitelerindeki akademisyenlere devlet üniversitelerinden az ücret ödenemez’ kararına rağmen bazı üniversiteler buna uymuyor. Akademisyenlerin ortak talebi: ‘Eşit işe eşit ücret’

Akademisyenlerin isteği: Eşit işe eşit ücret
Üniversite
Güncelleme : 03-Apr-22 10:39

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) vakıf ve devlet üniversitelerindeki akademisyenlerin maaş farkını ortadan kaldırmak için 2020’de "Vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına, unvanlarına göre devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen ücret tutarından az ücret verilemez" kararı almıştı. Ancak 2 yıl geçmesine rağmen bazı vakıf üniversitelerinde karar uygulanmıyor. Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre Devlet üniversitelerinde kademelerine göre bir araştırma görevlisinin maaşı 10 bin TL’nin üzerinde olmasına rağmen vakıflarda aynı unvandaki akademisyenlere 6-7 bin TL civarında bir ücret veriliyor. Bu duruma tepki gösterilirken ‘Eşit işe eşit ücret’ talebi bazı üniversitelerde ise gerginliklere neden oldu. Son olarak Nişantaşı Üniversitesi’nde maaşlarına zam isteyen akademisyenler ile üniversite arasında sorun yaşandı.

Vakıf Üniversitesi Dayanışma Meclisi ve Eğitim Sen tarafından üniversitenin önünde yapılan açıklamada 20’ye yakın öğretim elemanının istifaya zorlandığı, durumu protesto eden öğretim elemanlarına hakaret edildiği aktarıldı. Üniversitenin yayınladığı açıklamada ise hukuki bir süreç yönetildiği ve akademik personelin her türlü hakkının ödeneceği belirtilerek “Kampüs içerisinde, provokatif bir şekilde eğitimi engelleyen, üniversite içerisinde infial yaratan eylemlerde bulunulması üzerine üniversite tarafından gerekli hukuki girişimlerde bulunulmuştur” ifadelerine yer verildi.

‘2 yıldır adım atılmadı’

Üniversiteler değişse de akademisyenlerin yaşadığı sorunlar benzer. Konuyla ilgili farklı üniversitelerden akademisyenlerden görüş aldık. Maaş artışı için 2 yıldır üniversite ile görüştüklerini belirten bir akademisyen, “Devlette her akademik birimin farklı olmakla birlikte araştırma görevlisi ortalama 10 bin 500 TL, öğretim görevlisi 10 bin 800 TL alıyor ama bize teklif edilen 6-7 bin TL arasında oluyor. Taleplerimizi ilettiğimizde ise oyalanmayla karşılaştık” diye konuştu.

Başka bir üniversiteden akademisyen de maaşının az olmasının yanı sıra bu yıl ocakta zam alamadıklarını aktararak “Ayrıca yayın, kongre teşviklerimiz, akademisyenlerin çocuklarına verilen eğitim desteği gibi birçok yan hakkımız kaldırıldı” dedi.

Devlet üniversitelerine göre yaklaşık 3.300 TL eksik ücret aldığını kaydeden akademisyen ise şunları söyledi: “Yükseköğretim Kanunu’na ve idare mahkemesinin ‘ücretlerin net ücret üzerinden eşitlenmesi ve geriye dönük eksik ödemelerin yapılması gerektiği’ne dair kesin kararına rağmen kazanılmış haklarımız verilmiyor. Net üzerinden değil, brüt üzerinden eşitleme yapılacağı söylendi fakat bu ciddi bir hak kaybı demek, mahkeme kararına ve kanuna da aykırı.”

‘YÖK’e şikâyet gitti’

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Doç. Dr. Erol Köroğlu devlet üniversitelerindeki maaşların yüzde 30 civarında artmasına karşılık vakıflarda düzenlemenin yapılmadığını aktararak “Bunun üzerine YÖK’e şikâyetler gitti. YÖK de uyarıda bulundu. Belli ki bu uyarılar dinlenmemiş. Başta YÖK olmak üzere bütün yetkililer üzerlerine düşeni bir an önce yapmalı” dedi.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)