adscode
adscode

Anadolu Lisesi mi yoksa Kolej mi?

İyi bir üniversite ve iyi bir gelecek için iyi bir lise arayışı tüm hızıyla devam ediyor. Anadolu liselerinde asil liste kayıtları sone erdi. Bu hafta yedek kayıt maratonu başlıyor. Kolejlerde ise kayıt…

Anadolu Lisesi mi yoksa Kolej mi?
Özel Eğitim
Özel Türk ve yabancı okullarda yani kolejlerde kayıtlar bugün başladı ve yabancı okullara daha ilk günden yoğun ilgi gerçekleşti.

Fen ve anadolu liselerinde ise bugün, yarın ve Çarşamba günü yedeklerin ön kaydı, 11, 12 Ağustos’ta da kesin kayıtları yapılacak.

İşte bu yüzden on binlerce veli için karar haftası. Parasız iyi bir devlet okulu mu yoksa adeta bir servet gerektiren özel okullar mı?

Her ikisinin de fazlasıyla artıları eksileri var. Zaten, velilerin karar verme sürecinde zorlanmaları da bu yüzden. Peki, karar verirken neye dikkat edilmeli? İşte bu konuda sorulması gereken en önemli sorulardan bazıları:

 

Hangi Lise?

 

Eğitim kademeleri içerisinde bireysel özelliklerin şekillendiği en önemli dönemin lise olduğunu biliyoruz. Bu yüzden lise seçimi, aslında bir anlamda hayatın bundan sonraki akışına yön vermektedir. Bir Fransız lisesine girdiğinizde, yaşamanız bambaşka bir kulvara girecektir. Bir Amerikan, İtalyan, Alman ya da Avusturya lisesine girdiğinizde de durum farklı olmayacaktır. Tıpkı bir anadolu lisesi, fen lisesi ya da meslek lisesine girdiğinizde, hayatınıza çok ciddi anlamda bir yön verdiğiniz gibi.

Seçenek o kadar çok ki, doğru seçim hangisi? Teste dayalı giriş sınavlarında, her şeyi öğretiyorlar ama maalesef bu konuda yeterince bilgilendirmiyorlar. Özellikle de sizin ya da çocuğunuz için en doğru okulun hangisi olduğu konusunda.

Örneğin Emre için çok iyi bir çözüm olana fen lisesi, Merve için en son düşünülmesi gereken bir alternatif olabilir. Yine aynı şekilde, Cansu için olmazsa olmaz olan yabancı bir kolej, Meltem için akla bile getirilemez.

 

Artıları, eksileri?

 

İşte bu yüzden okul seçimi yapılırken, puanlara ya da çevrenin size dayattıklarına değil, çocuğunuzun ilgi ve yetenekleri ile gelecekten beklentileri, dikkate alınmalıdır. İşte bu aşamada lise seçiminde önemli ipuçlarından bazıları:

 

. Fen ve anadolu liselerinde istediğiniz bir okula giremediyseniz ve eğer ekonomik olanaklarınız da yerinde ise kolejlerden birisini düşünebilirsiniz.

 

. Bu noktada hedefinizi doğru belirlemelisiniz. Önceliğiniz ille de iyi bir üniversite ve seçeceğiniz meslek de tıp ve mühendislik yönünde ise özel fen liseleri sizin için iyi alternatif olabilir. Yok eğer, önceliğiniz yabancı dil ve ileride yurt dışı ise tercihiniz yabancı kolejlerden birisi olabilir. Bu noktada da sadece dil seçmekle kalmayıp, bir kültüre de karar vereceksiniz.

Örneğin Amerikan ekolü mü yoksa Avrupa ekolü mü? Fransız mı yoksa Alman, İtalyan, Avusturya mı?

Çünkü seçeceğiniz her ekol size farklı bir kültür ve farklı bir gelecek sunacaktır. İlle de bir yabancı olsun da hangisi olursa olsun mantığı bu açıdan çok büyük hataları da beraberinde getirebilir.

*Özel Türk kolejleri içerisinde çok iyi olanlar da var, tıpkı anadolu liselerinde olduğu gibi çok sıradan olanlar da. Bir süre sonra, yaptığımız fedakârlığın karşılığını alamıyoruz, harcadığımız paraya yazık değil mi noktasına gelmek istemiyorsanız, seçiminizi çok iyi yapmalısınız.

En popüler olanlar, en iyisidir diye yola çıkarsanız hata yapabilirsiniz. Söylenenlere değil gördüklerinize inanın ve her şeyi araştırın.

Sadece dereceyle girenleri değil mezunlarının tümünün hangi üniversitelerin hangi bölümlerine girdiklerini sorgulayın. Üniversiteye gittiklerinde hazırlık sınıflarını atlayıp atlamadıklarını da onlara değil gittikleri üniversitelere sorun. Mezunlardan ne kadarının ikinci yabancı dil öğrendiği konusunu da yine onlardan değil başkalarından öğrenin.

 

* Okulların şu andaki puanları ve boş kontenjanları sizi yanıltmasın. Hem fen ve anadolu liselerinde hem de kolejlerde puanlar fazlasıyla düşecektir. Ama sabırlı ve gelişmeleri çok yakından izliyor olmamız gerekir. Bu konuda tüm ayrıntıları kayıt dönemi boyunca sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

 

Puanlar düşer mi?

 

Anadolu liseleri ve kolejlerde, bu haftadan itibaren gerçek kayıt dönemi başlıyor.

Galatasaray ve İstanbul Lisesi de dahil, pek çok lisede kontenjan açığı var ve daha da artarsa kimse hiç kimse şaşırmasın. Sadece bu kayıt döneminde değil, sonraki kayıt dönemlerinde de bu açıklar aratarak devam edecek. Hatta bazı yabancı kolejlerde, ilk kayıt döneminde tek kayıt daha yapılmazsa bu da sizi şaşırtmasın.

Peki puanlar düşer mi evet giderek artan bir şekilde düşecek. Büazen de bazı okullar da yükselecek!...

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)